Jazz/World

Cimbalom a Jazzfogócskán

2011.06.26. 12:30
Ajánlom
A Jazzfogócska koncertsorozat első helyszíni tévéfelvételén Bágyi Balázs dobos különleges, ritkán hallható etno-jazz zenekara játszik június 30-án.

Bágyi Balázs jazzdobos több etno-zenei formációban is meghatározó szereplő. 1973-ban született Pécsett, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén 1998-ban végzett.  Első fontosabb zenekara a Whiteful Jazz Quartet volt 1998-2003 között, a Fogócskára is meghívott kvartettjét ezután alakította. Időközben tagja volt a Harcsa Veronika Quartetnek és a Mediawave Nemzetközi Improvizatív Zenei Workshopjának, valamint játszott többek között Eldad Tarmu, Chuck Jennings, Arthur Kell, Geoff Warren, Marcello Sebastiani és Pedro Negrescu társaságában. Borbély Mihállyal (szaxofon, fúvós hangszerek) és két híres avantgárd amerikai művésszel (Michael Jefry Stevens - zongora, Joe Fonda - bőgő) Eastern Boundary néven kvartettben, olykor Fondával trióban szerepelnek, két hallatlanul izgalmas lemezt is kiadtak már Németországban. Alkotó tevékenysége a színházi zenék, mainstream jazz, bossa nova és világzene területére is kiterjed, tanárként is aktív, a székesfehérvári Dr. Lauschmann Gyula szakközépiskola igazgatója. 

A nevét viselő kvartettjét 2004-ben alapította. Zenéjük magyar és balkáni népzenékben gyökerező etno-jazz. Az együttes akusztikus, „földszagú" hangzásvilága is a népzenék és az improvizáció őserejét igyekszik megjeleníteni. Repertoárjuk javarészt a zenekarvezető szerzeményeire épül. Tagjai közül Oláh Péter nagybőgős már játszott a Jazzfogócska sorozatban, de a többieket most fogja a Fogasház közönsége először hallani: a kiváló Tűzkő Csaba szaxofonozik, és a fiatal P. Szabó Dániel cimbalmon játszik.  

A következő, két hét múlva sorra kerülő Jazzfogócska estjén, július 14-én  fogják megünnepelni a sorozat egy éves fenállását, az amerikai szaxofonos, Brandon Mezzelo vezett, Premecz Mátyás hammondost is felvonultató Illinois Project koncertjével.

Június 30, 20:00-22:00 

Jazzfogócska a Fogasházban
Bágyi Balázs Quartet

A belépés ingyenes 

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.