Jazz/World

Clint Eastwood újra énekel

2008.12.08. 00:00
Ajánlom
A filmszakma egyik legkiemelkedőbb alkotója, Clint Eastwood a kamera mindkét oldalán bizonyított már. A 78 éves mester legújabb, Gran Torino című filmjében viszont nem csak színészként és rendezőként vett részt, 1962 után újra énekeseként találkozhatunk vele.

Eastwood az ’50-es években akcióhősként mutatkozott be a vásznon, hamar a sheriff és a rendőr figurái kezdtek hozzá kötődni. Miután Sergio Leone felfedezte: "Két arckifejezése van, a kalapos, meg a kalap nélküli", a legendás olasz rendező erre építette ikonikus karakterét, így a kaliforniai születésű színész így nemsokára a spagetti westernek nélkülözhetetlen eleme lett. A ’70-es években maga is rendezni kezdett, mára öt Oscar-díjjal büszkélkedhet, kettőt rendezőként, egyet producerként kapott.

Clint Eastwood zenészként is ismert, az 1984-es Párbaj a városban (City Heat), vagy az 1993-mas Tűzvonalban (In the Line of Fire) című filmekben már láthattuk zongorázni. Gyerekkora óta játszik jazzt, tizenévesen már rendszeresen lépett fel egy oaklandi klubban. A műfaj iránti elkötelezettsége persze nem csak egy-egy filmjelenetből derül ki, Bird című életrajzi filmjében Charlie Parkert mutatta be, a Lester Young előtt tisztelgő Round Midnight című film létrejöttében is segített, a Thelonious Monkról szóló Straight No Chaser című dokumentumfilmben producerként vett részt, de Scorsese blues-tévésorozatából is rendezett egy részt, készített dokumentumfilmet Tony Bennettről, jelenleg pedig Dave Brubeckkel forgat. Zeneszerzőként is letette névjegyét, filmzenék mellett egy jazz kompozícióval is: Why Should I Care című, Linda Thompsonnal és Carole Bayer Sagerrel közösen jegyzett dalát Diana Krall vette lemezre.

A jazz szcéna 1996-ban egy koncerttel tisztelgett munkássága előtt, a Carnegie Hallban olyan előadókkal adott közös koncertet, mint Kenny Barron, Christian McBride, James Carter, Joshua Redman, T.S. Monk, Roy Hargrove vagy James Moody.

Énekhangját már 1962-ben megismerhette a közönség, a Rawhide’s Clint Eastwood Sings Cowboy Favorites című lemezen marhapásztorok dalait adta elő. A Gran Torino című, hamarosan a mozikba kerülő film zenéjét fia, a jazzbőgős-zeneszerző Kyle Eastwood írta, a címadó dalt pedig Clint énekli, így a rendezői és a színészi teljesítmény mellett a legjobb dalnak járó Oscar-díjat is elviheti februárban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.