Jazz/World

Clint Eastwood újra énekel

2008.12.08. 00:00
Ajánlom
A filmszakma egyik legkiemelkedőbb alkotója, Clint Eastwood a kamera mindkét oldalán bizonyított már. A 78 éves mester legújabb, Gran Torino című filmjében viszont nem csak színészként és rendezőként vett részt, 1962 után újra énekeseként találkozhatunk vele.

Eastwood az ’50-es években akcióhősként mutatkozott be a vásznon, hamar a sheriff és a rendőr figurái kezdtek hozzá kötődni. Miután Sergio Leone felfedezte: "Két arckifejezése van, a kalapos, meg a kalap nélküli", a legendás olasz rendező erre építette ikonikus karakterét, így a kaliforniai születésű színész így nemsokára a spagetti westernek nélkülözhetetlen eleme lett. A ’70-es években maga is rendezni kezdett, mára öt Oscar-díjjal büszkélkedhet, kettőt rendezőként, egyet producerként kapott.

Clint Eastwood zenészként is ismert, az 1984-es Párbaj a városban (City Heat), vagy az 1993-mas Tűzvonalban (In the Line of Fire) című filmekben már láthattuk zongorázni. Gyerekkora óta játszik jazzt, tizenévesen már rendszeresen lépett fel egy oaklandi klubban. A műfaj iránti elkötelezettsége persze nem csak egy-egy filmjelenetből derül ki, Bird című életrajzi filmjében Charlie Parkert mutatta be, a Lester Young előtt tisztelgő Round Midnight című film létrejöttében is segített, a Thelonious Monkról szóló Straight No Chaser című dokumentumfilmben producerként vett részt, de Scorsese blues-tévésorozatából is rendezett egy részt, készített dokumentumfilmet Tony Bennettről, jelenleg pedig Dave Brubeckkel forgat. Zeneszerzőként is letette névjegyét, filmzenék mellett egy jazz kompozícióval is: Why Should I Care című, Linda Thompsonnal és Carole Bayer Sagerrel közösen jegyzett dalát Diana Krall vette lemezre.

A jazz szcéna 1996-ban egy koncerttel tisztelgett munkássága előtt, a Carnegie Hallban olyan előadókkal adott közös koncertet, mint Kenny Barron, Christian McBride, James Carter, Joshua Redman, T.S. Monk, Roy Hargrove vagy James Moody.

Énekhangját már 1962-ben megismerhette a közönség, a Rawhide’s Clint Eastwood Sings Cowboy Favorites című lemezen marhapásztorok dalait adta elő. A Gran Torino című, hamarosan a mozikba kerülő film zenéjét fia, a jazzbőgős-zeneszerző Kyle Eastwood írta, a címadó dalt pedig Clint énekli, így a rendezői és a színészi teljesítmény mellett a legjobb dalnak járó Oscar-díjat is elviheti februárban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.
Jazz/World magazin

Chick Corea – Hogyan kezdjünk ismerkedni a legendás billentyűs zenéjével?

Összeszedtünk tíz felvételt – stúdiólemezeket és élő felvételeket egyaránt –, amelyek remekül bevezetnek Chick Corea világába, ha még nem ismered a művészetét. Azok számára pedig, akik ismerik már az életművet, lehetőséget teremtünk az emlékezésre.