Jazz/World

Costello: Armstrongot vegyék, ne az én CD-met!

2011.12.02. 07:29
Ajánlom
Elvis Costello nem ajánlja megvételre legújabb lemezét, szerinte túl drága. Inkább Armstrongét vegyék – tanácsolja.

Nincs elég baja a lemeziparnak, még egy ilyen teljesen hiteltelenítő beszólást is kell viselniük - egyelőre az Universalnál nem is kívánták kommentálni Costellónak a saját website-ján közölt megjegyzését. Pedig eddig Elvis Costello nem panaszkodhatott a kiadókra, ráadásul maga is producerkedett eleget. Az 57 éves brit sztár elsősorban énekes-szerző, de a szórakoztató-ipar minden zegében és zugában otthomosan mozog. Szövegei egyéniek és csavaros eszűek, zenéje többféle korszakon át sokat változott, de legjelentősebb évtizede a new wave-hez és a punkhoz kapcsolódik. Diszkográfiája eddig a több mint 30 sorlemezen túl legalább 11 válogatáslemezt is tartalmazott, de ez az új már neki is sok volt.

A 3 lemezes dobozolt kiadvány címe The Return Of The Spectacular Spinning Songbook, és december elején lesz megvásárolható, a „szuper luxus"-változatban egy CD, egy DVD és egy EP-lemez lesz. A doboz és a közelgő turné érdekessége (de nem újdonsága!), hogy a koncerten megforgatják a nagy szerencsekereket a színpadon, és amelyik szerzeményre mutat, amikor megáll, azt a számot játsszák el.

Ennek a karácsonyi piacra kerülő doboznak az árát Costello saját bejegyzése szerint megpróbálta letornászni, és csak amikor ez nem sikerült, akkor fordult ehhez a számára is kínos eszközhöz, hogy saját honlapján, a website nevében fejedelmi többessel kénytelen leszólni saját lemezét, legalábbis annak árát. Mint írja, az árcédula vagy elírás, vagy vicc.

"Ha valami különlegeset akar venni szeretteinek az ajándékozás évadján, akkor ajánljuk az Ambassador of Jazz című lemezt helyes kis kofferutánzatú dobozban, benne tíz újra masterelt CD, előadja a valaha élt egyik legszebb és legkedvesebb forradalmár, Louis Armstrong. A box valószínűleg nem kerül többe 150 USA dollárnál, és van benne egy csomó extra is. Őszintén, a zene pedig magasan elsőrangú."

Valóban, például az Amazonnál brit pénzben kalkuláva Armstrong kilencvenkilenc fonttal kerül kevesebbe, mint Costello. Egyébként nem csak Costellónak jött be a kiskoffer. John Fordham, az egyik legtekintélyesebb európai kritikus a Guardianben a fehér holló-számba menő öt csillagos minősítést adományozta erre a pompás összeállításra, amelyben a kísérőszöveg is már maga egy többszáz oldalas új könyv Armstrongról, arról nem is beszélve, hogy kiadatlan felvételeket is tartalmaz. A lemez egyébként a szintén a Universal-csoporthoz tartozó Decca kiadványa, ezért csak úgy tartalmazhatta Armstrong lemezeit a huszas évektől egészen a hatvanasokig, hogy a Sony­-BMG átadta azok kiadási jogát.

Bejegyzése folytatásában persze azért Costello is elhelyez egy oldalvágást az illegális másolókon és kalózokon, de valószínűsíti, hogy a karácsonyi Spinning Songbook dobozának egyes elemei az újévben bizonyára olcsóbban is megvásárolhatók lesznek a jelenlegi, jóval 200 dollár feletti árnál. A bejegyzés egyetlen pozitív híre (nem számítva az Armstrong-kiadvány dícséretét), hogy áprilisban több hónapos USA, Nagy-Britannia, Európa-turné lesz a válogatás-lemez műsorával, és hogy a turné állomásainak listája még bővül, de sok koncertre már most is lehet jegyet vásárolni.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.