Jazz/World

csácsúcsícsó

2013.03.20. 13:50
Ajánlom
A Bélaműhely Könnyűzenekar a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban ad lemezbemutató koncertet március 22-én.

Több mint húsz egyedi készítésű hangszer hulladékból, több mint tíz európai vendégszereplés, három, a világon egyedülálló hangszer, kevesebb csönd - mindezekre számíthatnak a koncert résztvevői. Az előadás után dedikálás, afterbankett és ajándéksorsolás lesz az adományozók között.

A Bélaműhely Sound Art 2007 óta foglalkozik hangkeltő eszközök építésével és az eszközökön való hangszeres játékkal. Kísérleteznek zenei játékok fejlesztésével, valamint kutatják az emberek hangokhoz, zenéhez, hangkeltéshez való viszonyát. Néhány, a maga nemében egyedülálló hangszert és ugyancsak egyedülálló zenei játékot fejlesztettek ki az elmúlt néhány évben. Koncertezés és színházi munkáik mellett workshopokat tartanak gyerekeknek és felnőtteknek, ahol zenei gyakorlatok és játékok mellett elbeszélgetnek a hangok keletkezéséről, fajtáiról, a hangokhoz és a csendhez való viszonyukról. Készítenek zenét filmhez, színházhoz és táncszínházhoz egyaránt. Önálló koncertprogramjukban gyakran használnak elektronikus hatású (big beat, dubstep, drum and bass, jungle) alapokat, de zenei szöveteikben fellelhetőek autentikus török, arab és dél-amerikai ritmusok is. Játszanak vajdasági, gyimesi, cigány és zsidó dalokat, feldolgoznak klasszikus és kortárs irodalmi szövegeket.

Hangkeltő eszközök:

Bicklidob : biciklikerekekből és alkatrészekből készített forgó dobfelszerelés, csellóvonóval és bambuszpálcákkal megszólaltatva
Gettómarimbula : egy 200 literes olajoshordó tetejére szerelt kalimba/marimbula szerkezet
Rimdrum : alumínium felnire feszített lábdobbőr
Gigantocyplis : az ócskavastelepről megmentett lefolyórács berimbaóval, egy ősi Brazil hangszerrel házasítva
Teknőkotó : a feketetói vásárból származó 100 éves teknő hátára húrokat és húrlábakat illesztettek
Slagszax : locsolócső, bója, klarinétfúvóka
Biciklikormány-tilinkó : biciklikormány, tilinkó
Papírkutya : 120x40x40 hullámpapír doboz, a tetején egy 30 cm átmérőjű filmesdobozzal, belül üveggyöngyökkel
Óriáscajon : nagyméretű fadoboz, oldalán zongorahúrral
Fakutya : más, mint amire gondolnánk...
Hangburgerek : összeforgatott tartályfenekekre vágott nyelvek - tonguedrum
Bikeofon : kerékpárhajtókarokból készült metalofon

csácsúcsícsó - a Bélaműhely Könnyűzenekar lemezbemutató koncertje
2013. március 22. 20:00 - Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház
Tagok: Varga Merse, Krolikowski Dávid, Horváth Richárd, Molnár Bence, Rimóczi István, Szász Dániel m.v.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Oláh Szabolcs: "A zenét spirituális útnak tartom"

A Fidelión debütál a gitáros-zeneszerző Oláh Szabolcs kvintettjének új sessionvideója, mely a szeptember 6-án megjelenő – de az iTunes-on már előrendelhető – Crystal Brook című lemezen szereplő Dawn Rider című kompozícióhoz készült. Ennek apropóján fel is tettünk néhány kérdést Oláh Szabolcsnak.
Jazz/World magazin

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?
Jazz/World balatonfüred

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Ebben az évben a cigányprímásokon a sor, hiszen a 7. Prímásverseny nekik szól. A versenyre idén tíz prímás jelentkezett az ország több pontjáról.
Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.