Jazz/World

"Csak egy fél órára gyere el..."

2008.04.05. 00:00
Ajánlom
Ezzel a címmel rendezi első közös kiállítását a Vivace Zenei Antikvárium és a Haas Galéria a Falk Art Fórumon április 5-én Az összeállításban szereplő (és megvásárolható) kották mind zenei és grafikai szempontból hűen tükrözik a 20. század első évtizedeinek ízlésvilágát.

A kor könnyűzenéjéről, annak dalairól van szó (foxtrott, tangó, shimmy), amelyeket az orfeumokban, a kabarékban mutattak be, olyan nagynevű előadókkal, mint Gyárfás Dezső, Péchy Erzsi, Karády Katalin, K. Solti Hermin és még sokan mások. Egy-kettő még ma is ismert (Oly jól csúszik ez a banánhéj, Stux, maga vérbeli párizsi lett), jórészük azonban már feledésbe merült. A korszak jellemző vívmánya volt, hogy szakítva a 19. századi hagyományokkal, immár jó nevű alkotók kaptak felkérést arra, hogy illusztrációikkal tükrözzék a kottában kiadott muzsika tartalmát. Vogel Eric, Vértes Marcell, Byssz Róbert csak pár név azok közül, akik rendszeresen vállalkoztak erre a munkára.

A kiállítás 2008. április 5-én várja az érdeklődőket a Falk Art Fórumon, az V. kerületben, Falk Miksa utca, a Haas Galéria előtti szabadtéri területen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.