Jazz/World

Csángó Fesztivál Jászberényben

2005.08.10. 00:00
Ajánlom
Rácsodálkozunk és megrendülünk, ha egy-egy kultúra fönnmarad, mint egy zárvány, mint légy a borostyánban. De hát a kultúra él, így vigyáznunk kell rá, nehogy a súrlódás formátlanná tegye.

- Hogyan sikerült az idei jubileumi fesztivál? 15 éve járnak már ide a csángók Jászberénybe, szinte a nyár már elképzelhetetlen nélkülük.

- Igen, 15. fesztiválunkhoz érkeztünk, amit lehetne talán tizenhatodiknak is mondani, hisz még fesztivál sem volt, csak az alapgondolat merült fel, már voltak Jászberényben csángók – közölte Kocsány László, a Jászság Táncegyüttes művészeti asszisztense, a csángó fesztivál főrendezője. 16 évvel ezelőtt már ismerkedtünk az ő kultúrájukkal, zenéjükkel, táncaikkal, viseleteikkel. Minden évben nagyon várjuk őket, tehát szervezzük, hogy itt legyenek és nemcsak mi, hanem Jászberény város közönsége. Nemcsak a csángókról szól, hisz ők adják a nagy nevet, de mellette minden kisebbségről, aki hozzánk ellátogat.

- Többek véleményét tolmácsolom, amikor azt mondják, hogy húsz év múlva eltűnik a néptánc, mint olyan. Ön szerint ez elképzelhető?

- A néptánc mint olyan az örök, túlél mindent, túlél rendszereket, túlél változásokat. Az emberi lélekben benne van a mulatság, benne vannak a nóták, és benne van az, hogy az egész napos, hónapos, éves hajtás után, egy ledolgozott szép nap után ki tudja adni magából az ember az érzéseit. Aminek ez a forma egy bensőségesebb formája a néptánc. A tánc olyan formájára gondolok, egy olyan tradicionális formára, amit apáinktól, nagyapáinktól örököltünk, és ők is örököltek. Az a véleményem erről, hogy mindenképpen lesznek és vannak most is olyanok, akik ezt továbbviszik és jönnek a generációk és nem hagyják ezt kihalni.

- Innen, Jászberényből vannak, akik elmennek a csángókhoz azért, hogy megtanulják tőlük ezt?

- Hat-hét évvel ezelőtt alakítottunk egy hagyományőrző együttest itt Jászberényben, Jászberényi Hagyományőrző Egyesület néven, és ez válasz lehet még az előzőekben feltett kérdésre is, hogy meg fog-e halni. 30 ezren laknak körülbelül Jászberényben, akkora városban hagyományőrző együttest létrehozni úgy, hogy mint jászsági hagyományőrzés nem volt, és most már létezett, akkor azt kell mondjam, hogy valóban tovább fog élni. De visszakanyarodva erre a kérdésre, a csíksomlyói búcsúra mentünk ki a hagyományőrző együttessel, Gyimesközéplokon laktunk, gyimesi csángó családoknál. Szeretettel fogadtak, mi is szeretettel fogadjuk, tehát ez egy olyan kialakult kapcsolat, ami úgy érzem és úgy hiszem, hogy nem tud szétszakítani semmi. Míg nálunk polgárosodott a zene, mindenki hallott már mulatós zenét: hegedű, brácsa, bőgő, újabban ez már szintetizátorral és dobokkal kiegészült. Az alapfelállás vonós volt. Náluk még megmaradtak a régi furulyás felállásnál. Olyan régebbi archaikusabb hangszereket használnak, amiket használtak itt is, de már elfeledtek. Ugyanez vonatkozik a táncra: míg kifinomultabb, polgárosodottabb a mi táncunk: páros táncok, csárdások szövik be keresztül-kasul ezt a kis magyarországi zenét, a felvidékit is, a vajdaságit is. Még Erdélybe ha megyünk, az ő táncuk inkább a körtáncokon alapulnak. Tehát ha metszeteket nézünk, akár a reneszánsz korig visszanyúlva, akkor láthatjuk, hogy a körtáncok dominálnak és azok voltak, a páros táncok később jöttek divatba, és ők megőrizték magukban összezártságukban ezt a gyönyörű szép körtáncokat, hisz ez is hozzájárult, hogy ők egy kisebbségi létben élnek és nekik önmegtartó erőt jelentett ez a tánc.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.