Jazz/World

Csángó Fesztivál Jászberényben

2005.08.10. 00:00
Ajánlom
Rácsodálkozunk és megrendülünk, ha egy-egy kultúra fönnmarad, mint egy zárvány, mint légy a borostyánban. De hát a kultúra él, így vigyáznunk kell rá, nehogy a súrlódás formátlanná tegye.

- Hogyan sikerült az idei jubileumi fesztivál? 15 éve járnak már ide a csángók Jászberénybe, szinte a nyár már elképzelhetetlen nélkülük.

- Igen, 15. fesztiválunkhoz érkeztünk, amit lehetne talán tizenhatodiknak is mondani, hisz még fesztivál sem volt, csak az alapgondolat merült fel, már voltak Jászberényben csángók – közölte Kocsány László, a Jászság Táncegyüttes művészeti asszisztense, a csángó fesztivál főrendezője. 16 évvel ezelőtt már ismerkedtünk az ő kultúrájukkal, zenéjükkel, táncaikkal, viseleteikkel. Minden évben nagyon várjuk őket, tehát szervezzük, hogy itt legyenek és nemcsak mi, hanem Jászberény város közönsége. Nemcsak a csángókról szól, hisz ők adják a nagy nevet, de mellette minden kisebbségről, aki hozzánk ellátogat.

- Többek véleményét tolmácsolom, amikor azt mondják, hogy húsz év múlva eltűnik a néptánc, mint olyan. Ön szerint ez elképzelhető?

- A néptánc mint olyan az örök, túlél mindent, túlél rendszereket, túlél változásokat. Az emberi lélekben benne van a mulatság, benne vannak a nóták, és benne van az, hogy az egész napos, hónapos, éves hajtás után, egy ledolgozott szép nap után ki tudja adni magából az ember az érzéseit. Aminek ez a forma egy bensőségesebb formája a néptánc. A tánc olyan formájára gondolok, egy olyan tradicionális formára, amit apáinktól, nagyapáinktól örököltünk, és ők is örököltek. Az a véleményem erről, hogy mindenképpen lesznek és vannak most is olyanok, akik ezt továbbviszik és jönnek a generációk és nem hagyják ezt kihalni.

- Innen, Jászberényből vannak, akik elmennek a csángókhoz azért, hogy megtanulják tőlük ezt?

- Hat-hét évvel ezelőtt alakítottunk egy hagyományőrző együttest itt Jászberényben, Jászberényi Hagyományőrző Egyesület néven, és ez válasz lehet még az előzőekben feltett kérdésre is, hogy meg fog-e halni. 30 ezren laknak körülbelül Jászberényben, akkora városban hagyományőrző együttest létrehozni úgy, hogy mint jászsági hagyományőrzés nem volt, és most már létezett, akkor azt kell mondjam, hogy valóban tovább fog élni. De visszakanyarodva erre a kérdésre, a csíksomlyói búcsúra mentünk ki a hagyományőrző együttessel, Gyimesközéplokon laktunk, gyimesi csángó családoknál. Szeretettel fogadtak, mi is szeretettel fogadjuk, tehát ez egy olyan kialakult kapcsolat, ami úgy érzem és úgy hiszem, hogy nem tud szétszakítani semmi. Míg nálunk polgárosodott a zene, mindenki hallott már mulatós zenét: hegedű, brácsa, bőgő, újabban ez már szintetizátorral és dobokkal kiegészült. Az alapfelállás vonós volt. Náluk még megmaradtak a régi furulyás felállásnál. Olyan régebbi archaikusabb hangszereket használnak, amiket használtak itt is, de már elfeledtek. Ugyanez vonatkozik a táncra: míg kifinomultabb, polgárosodottabb a mi táncunk: páros táncok, csárdások szövik be keresztül-kasul ezt a kis magyarországi zenét, a felvidékit is, a vajdaságit is. Még Erdélybe ha megyünk, az ő táncuk inkább a körtáncokon alapulnak. Tehát ha metszeteket nézünk, akár a reneszánsz korig visszanyúlva, akkor láthatjuk, hogy a körtáncok dominálnak és azok voltak, a páros táncok később jöttek divatba, és ők megőrizték magukban összezártságukban ezt a gyönyörű szép körtáncokat, hisz ez is hozzájárult, hogy ők egy kisebbségi létben élnek és nekik önmegtartó erőt jelentett ez a tánc.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Most megtudhatod, kik alakítják a jövőben a magyar jazzt

Tizenkettedik alkalommal jelentkezik Közép-Európa legjelentősebb, jazztehetségeket felvonultató tehetségbörzéje, a Jazz Showcase február 8 és 10. között, ahol a fiatalok mellett már ismert magyar és külföldi előadók is fellépnek az esti nagy koncerteken.
Jazz/World ajánló

Hajdu Kláráért szurkolhatunk A Dal 2019 előválogatójában

A Dal 2019 legjobb 30 mezőnyébe bekerült a magyar jazzélet egyik kiemelkedő énekese, Hajdu Klára a You’re gonna rise című dalával, amit január 26-án mutat be élő adásban.
Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.