Jazz/World

Csemer Boglárka: "A műfajváltást már régóta érzem legbelül"

2012.10.26. 07:15
Ajánlom
BOGGIE névre átkeresztelt kvartettjével Párizsban koncertezik, hamarosan új, popos lemezzel jelentkezik és változatlanul árad a pozitív energia a fiatal jazzénekesnőből. INTERJÚ

- Amikor ez az interjú megjelenik, éppen Párizsban lesztek, a Sunset&Sunside Jazz Klubban fogtok fellépni. Mesélj a koncertről: mit kell tudni a helyszínről, hogy jött a felkérés, és mit fogtok játszani?

- A helyszín egy klasszikus jazz club Párizs egyik forgalmas utcáján, két terme van, a Sunset és Sunside. Mi a Sunsetben fogunk muzsikálni, ami kb 120 fő befogadására alkalmas. Még márciusban pályáztam sikerrel az NKA-nál "külföldi megjelenés" címen, eköré kezdtünk el szervezkedni, Petrovits Genovéva segítségével.  Párizsból a lemezanyagunk alapján érkezett a meghívás - az anyagon több mint fél évig dolgoztunk szerzőtársammal, Sebestyén Áronnal: olyan zenét szerettünk volna csinálni, ami a világ bármely pontján megállja a helyét, nyelvi, kulturális és nemzeti különbségek ellenére is - és ez a klub volt az, amire azt mondtuk, hogy oda érdemes kiutazni! (nevet)  Egyébként az az érdekes, hogy még  2011 ben kitűztem magamnak két nagy célt, amit 2012-ben el szeretnék érni.  Ebből az egyik az volt, hogy elkészítsem első nagylemezem, a másik meg egy fellépés Párizsban. Úgyhogy most  nagyon -boldog vagyok :-)

- Párizsban nem Csemer Boglárka Quartet, hanem BOGGIE néven léptek fel, és a novemberi 13-án a BJC-ben tartandó koncerted is Boggie & Sebestyén Áron címmel lett meghirdetve. Miért a már a nyári koncertjeitek alkalmával bevezetett névváltoztatás?

- Amikor elkezdtük a dalszerzést Sebestyén Áronnal, már éreztük, hogy ez most valami teljesen más lesz, mint amit eddig csináltunk. Bővült a hangszerelés, színesedett a hangzásvilág, és azt éreztük, hogy abba, amit eddig a CsBQ képviselt, nem fér bele ez az új anyag. Egy "quartet"-tel fémjelzett zenekarnév hallatán az ember rögtön a jazz műfajára asszociál. Engem ennél mindig is több műfaj érdekelt, és ez a Quartet zenéjén is érződött. Ezzel az új anyaggal egy egészen más zenei perspektíva nyílt meg előttünk, ezért döntöttünk a névváltoztatás mellett. Emellett  az is szempont volt, hogy rövid, frappáns, nemzetközileg is dekódolható nevet találjunk, amit nevezhetünk akár művésznévnek is.  Így esett a választásunk a BOGGIE névre, ami a nevem franciásított leírása, és gyakorlatilag már évek óta az orrom előtt hevert, mert a francia barátaim mindig így írták le a nevem.

- A megjelenés előtt álló új lemezetek címe is Boggie lesz?

- Igen, és készül már az új honlap is. Addig is várunk mindenkit sok szeretettel augusztus óta elérhető új facebook oldalunkra.

- Mikor és melyik kiadónál várható a megjelenés - a mostani ínséges lemezpiaci időkben?

- A felvételeket a törökbálinti Supersize Recording Stúdióban rögzítettünk, részben magántámogatásból, részben pedig saját költségen. A felvételek 2012 márciusától június elejéig tartottak. Ide kattintva bele is lehet pillantani a stúdiózásunk kulisszatitkaiba. Kiadót már a kész anyaggal találtunk. Nagy örömünkre augusztus óta működünk együtt a Tom-Tom Records Kiadóval, az ő gondozásukban fog megjelenni majd az album. Most tervezzük még pár dalunk szimfonikus  verziójának elkészítését, remélhetőleg karácsonyig el is készülünk vele, ha nem, akkor kora tavaszra várható a megjelenés. A lemezen egyébként 12 vagy 13 dal szerepel majd, magyar, francia és angol nyelven, vegyesen.

- Ahogy már céloztál rá, a lemezzel nemcsak nevet, hanem műfajt is váltotok, hiszen tulajdonképpen - jazzes, de - poplemezről van szó. A tavalyi Csillag Születik-es szereplés, különdíjatok a Jazzy dalversenyen, netán Fábián Juli eurovízió-selejtezőn aratott sikerei miatt döntöttetek úgy, hogy a népszerűbb stílusok felé fogtok nyitni?

- Ez nem volt egy ennyire tudatos döntés, ilyen dalok törtek elő belőlünk. Egyébként a műfajváltást már régóta érzem legbelül. Most jutottam el odáig, hogy tudom, hogy milyen hatással volt és van rám a jazz műfaja, és hogy ezt a tudást hogyan tudom más általam szeretett műfajokba izgalmasan belecsempészni.  Nem a népszerűbb stílus felé szerettem volna nyitni, hanem egyszerűen olyan zenét csinálni, ami belülről jön, minden megkötés nélkül. Úgy érzem, ezzel az új anyaggal az a sok műfaj, ami hatással volt eddigi életem során rám és  Áronra, kerekebb és érettebb formát öltött.

- A dalokat Sebestyén Áronnal - aki állandó duópartnered is - közösen írtátok, hasonlóan a tavaly Jazzy Dalverseny-díjazott Japánkerttel. Hogyan komponáltok?

- Van, hogy én dobok fel egy énektémát, ami beindítja Áron fantáziáját, de van, hogy fordítva. Változó. Az albumon több dal született Áron harmóniaváza nyomán, amelyekhez én találtam ki az énektémát és a szöveget. Volt, hogy csak a próbák során alakultak ki a dalok, de volt, hogy otthon dolgoztunk rajtuk külön-külön.

Ami - szerencsére - már évek óta változatlan a zenédben, az a franciás hatás. Az új lemezen sanzont ugyan nem énekelsz,  de francia nyelvű számot annál többet. Gondolom, jóval kevesebben értik ezeket a szövegeket, mintha angolul énekelnél, úgyhogy megkérdezem: miről szólnak az új dalok?

- Öt  francia nyelvű dal lesz a lemezen. Ezek kedves, kellemes többségében vidám dalok, van, amelyik a Párizsban eltöltött egy évemről szól; van, amelyik a szeretetről, és van olyan is, ami csupán olyan apróságokról, amelyek jobb kedvre derítik az embert. A koncertjeinken egyébként mindig igyekszem elmondani, hogy miről szólnak az angol és francia nyelvű dalaink, és ezáltal is közelebb hozni őket a közönséghez, de az a tapasztalatom, hogy hihetetlen erővel lehet érzelmeket közvetíteni a nyelvi  különbségek ellenére is.

A sok könnyedebb dal után nem hiányzik a hagyományos jazz-repertoár, a standerdek, az improvizáció, a scat, a „rázás"? Nem féltek, hogy a hardcore jazzrajongóknak nem fog tetszeni az új lemez?

- Szerintem már a quartet repertoár sem elégítette ki a "hardcore jazzrajongókat", hiszen a korábbi repertoár is eléggé pop-os volt. (nevet) Aki eddig CsBQ-ra járt, az szerintem pont a dallamosságot és "kicsit a popos" - ságunkat szerette, így remélhetőleg a Boggie dalokkal is elégedettek lesznek. Másrészt több dalt át is emeltünk a Boggie repertoárba, úgyhogy reméljük, nem marad hiányérzete a közönségnek. Annál is kevésbé, mert a koncertjeinken továbbra is ugyanúgy lesznek szólók, improvizációk, játékok!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.