Jazz/World

Csemer Boglárka: "A műfajváltást már régóta érzem legbelül"

2012.10.26. 07:15
Ajánlom
BOGGIE névre átkeresztelt kvartettjével Párizsban koncertezik, hamarosan új, popos lemezzel jelentkezik és változatlanul árad a pozitív energia a fiatal jazzénekesnőből. INTERJÚ

- Amikor ez az interjú megjelenik, éppen Párizsban lesztek, a Sunset&Sunside Jazz Klubban fogtok fellépni. Mesélj a koncertről: mit kell tudni a helyszínről, hogy jött a felkérés, és mit fogtok játszani?

- A helyszín egy klasszikus jazz club Párizs egyik forgalmas utcáján, két terme van, a Sunset és Sunside. Mi a Sunsetben fogunk muzsikálni, ami kb 120 fő befogadására alkalmas. Még márciusban pályáztam sikerrel az NKA-nál "külföldi megjelenés" címen, eköré kezdtünk el szervezkedni, Petrovits Genovéva segítségével.  Párizsból a lemezanyagunk alapján érkezett a meghívás - az anyagon több mint fél évig dolgoztunk szerzőtársammal, Sebestyén Áronnal: olyan zenét szerettünk volna csinálni, ami a világ bármely pontján megállja a helyét, nyelvi, kulturális és nemzeti különbségek ellenére is - és ez a klub volt az, amire azt mondtuk, hogy oda érdemes kiutazni! (nevet)  Egyébként az az érdekes, hogy még  2011 ben kitűztem magamnak két nagy célt, amit 2012-ben el szeretnék érni.  Ebből az egyik az volt, hogy elkészítsem első nagylemezem, a másik meg egy fellépés Párizsban. Úgyhogy most  nagyon -boldog vagyok :-)

- Párizsban nem Csemer Boglárka Quartet, hanem BOGGIE néven léptek fel, és a novemberi 13-án a BJC-ben tartandó koncerted is Boggie & Sebestyén Áron címmel lett meghirdetve. Miért a már a nyári koncertjeitek alkalmával bevezetett névváltoztatás?

- Amikor elkezdtük a dalszerzést Sebestyén Áronnal, már éreztük, hogy ez most valami teljesen más lesz, mint amit eddig csináltunk. Bővült a hangszerelés, színesedett a hangzásvilág, és azt éreztük, hogy abba, amit eddig a CsBQ képviselt, nem fér bele ez az új anyag. Egy "quartet"-tel fémjelzett zenekarnév hallatán az ember rögtön a jazz műfajára asszociál. Engem ennél mindig is több műfaj érdekelt, és ez a Quartet zenéjén is érződött. Ezzel az új anyaggal egy egészen más zenei perspektíva nyílt meg előttünk, ezért döntöttünk a névváltoztatás mellett. Emellett  az is szempont volt, hogy rövid, frappáns, nemzetközileg is dekódolható nevet találjunk, amit nevezhetünk akár művésznévnek is.  Így esett a választásunk a BOGGIE névre, ami a nevem franciásított leírása, és gyakorlatilag már évek óta az orrom előtt hevert, mert a francia barátaim mindig így írták le a nevem.

- A megjelenés előtt álló új lemezetek címe is Boggie lesz?

- Igen, és készül már az új honlap is. Addig is várunk mindenkit sok szeretettel augusztus óta elérhető új facebook oldalunkra.

- Mikor és melyik kiadónál várható a megjelenés - a mostani ínséges lemezpiaci időkben?

- A felvételeket a törökbálinti Supersize Recording Stúdióban rögzítettünk, részben magántámogatásból, részben pedig saját költségen. A felvételek 2012 márciusától június elejéig tartottak. Ide kattintva bele is lehet pillantani a stúdiózásunk kulisszatitkaiba. Kiadót már a kész anyaggal találtunk. Nagy örömünkre augusztus óta működünk együtt a Tom-Tom Records Kiadóval, az ő gondozásukban fog megjelenni majd az album. Most tervezzük még pár dalunk szimfonikus  verziójának elkészítését, remélhetőleg karácsonyig el is készülünk vele, ha nem, akkor kora tavaszra várható a megjelenés. A lemezen egyébként 12 vagy 13 dal szerepel majd, magyar, francia és angol nyelven, vegyesen.

- Ahogy már céloztál rá, a lemezzel nemcsak nevet, hanem műfajt is váltotok, hiszen tulajdonképpen - jazzes, de - poplemezről van szó. A tavalyi Csillag Születik-es szereplés, különdíjatok a Jazzy dalversenyen, netán Fábián Juli eurovízió-selejtezőn aratott sikerei miatt döntöttetek úgy, hogy a népszerűbb stílusok felé fogtok nyitni?

- Ez nem volt egy ennyire tudatos döntés, ilyen dalok törtek elő belőlünk. Egyébként a műfajváltást már régóta érzem legbelül. Most jutottam el odáig, hogy tudom, hogy milyen hatással volt és van rám a jazz műfaja, és hogy ezt a tudást hogyan tudom más általam szeretett műfajokba izgalmasan belecsempészni.  Nem a népszerűbb stílus felé szerettem volna nyitni, hanem egyszerűen olyan zenét csinálni, ami belülről jön, minden megkötés nélkül. Úgy érzem, ezzel az új anyaggal az a sok műfaj, ami hatással volt eddigi életem során rám és  Áronra, kerekebb és érettebb formát öltött.

- A dalokat Sebestyén Áronnal - aki állandó duópartnered is - közösen írtátok, hasonlóan a tavaly Jazzy Dalverseny-díjazott Japánkerttel. Hogyan komponáltok?

- Van, hogy én dobok fel egy énektémát, ami beindítja Áron fantáziáját, de van, hogy fordítva. Változó. Az albumon több dal született Áron harmóniaváza nyomán, amelyekhez én találtam ki az énektémát és a szöveget. Volt, hogy csak a próbák során alakultak ki a dalok, de volt, hogy otthon dolgoztunk rajtuk külön-külön.

Ami - szerencsére - már évek óta változatlan a zenédben, az a franciás hatás. Az új lemezen sanzont ugyan nem énekelsz,  de francia nyelvű számot annál többet. Gondolom, jóval kevesebben értik ezeket a szövegeket, mintha angolul énekelnél, úgyhogy megkérdezem: miről szólnak az új dalok?

- Öt  francia nyelvű dal lesz a lemezen. Ezek kedves, kellemes többségében vidám dalok, van, amelyik a Párizsban eltöltött egy évemről szól; van, amelyik a szeretetről, és van olyan is, ami csupán olyan apróságokról, amelyek jobb kedvre derítik az embert. A koncertjeinken egyébként mindig igyekszem elmondani, hogy miről szólnak az angol és francia nyelvű dalaink, és ezáltal is közelebb hozni őket a közönséghez, de az a tapasztalatom, hogy hihetetlen erővel lehet érzelmeket közvetíteni a nyelvi  különbségek ellenére is.

A sok könnyedebb dal után nem hiányzik a hagyományos jazz-repertoár, a standerdek, az improvizáció, a scat, a „rázás"? Nem féltek, hogy a hardcore jazzrajongóknak nem fog tetszeni az új lemez?

- Szerintem már a quartet repertoár sem elégítette ki a "hardcore jazzrajongókat", hiszen a korábbi repertoár is eléggé pop-os volt. (nevet) Aki eddig CsBQ-ra járt, az szerintem pont a dallamosságot és "kicsit a popos" - ságunkat szerette, így remélhetőleg a Boggie dalokkal is elégedettek lesznek. Másrészt több dalt át is emeltünk a Boggie repertoárba, úgyhogy reméljük, nem marad hiányérzete a közönségnek. Annál is kevésbé, mert a koncertjeinken továbbra is ugyanúgy lesznek szólók, improvizációk, játékok!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.
Jazz/World magazin

Chick Corea – Hogyan kezdjünk ismerkedni a legendás billentyűs zenéjével?

Összeszedtünk tíz felvételt – stúdiólemezeket és élő felvételeket egyaránt –, amelyek remekül bevezetnek Chick Corea világába, ha még nem ismered a művészetét. Azok számára pedig, akik ismerik már az életművet, lehetőséget teremtünk az emlékezésre.