Jazz/World

Csík Jánossal köszöntik a nyarat Újpalotán

2021.06.16. 19:20
Ajánlom
A XV. kerületi Boldog Salkaházi Sára templom udvara ad otthont június 21. és 25. között az Újpalotai Nyári Játékoknak, amelynek programjai ingyenesen látogathatók.

Az eseménysorozatot június 21-én, hétfőn 20.00 órakor a Misztrál együttes nyitja a „Gyöngyöt az embernek” című koncerttel. Az 1997-ben alakult formáció repertoárján magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek divatos világzenei irányzatokkal. A magyar költészet megszólaltatása mellett több alkalommal merítettek az európai költészet kincsestárából. Országjáró koncertjeik sokasága mellett számos alkalommal jártak külföldön is, Erdélytől az Egyesült Államokig.

Másnap, június 22-én 20.00 órakor Szarvas József, a Nemzeti Színház színművésze érkezik a templomudvarra Pustol a hó című önálló estjével. Egy hatvanéves férfi egy pillanatra megáll, visszanéz, hogy találkozzon önmagával. Találkozzon a tanyasi kisfiúval, a debreceni henteslegénnyel, a Csokonai Színház segédszínészével, a „fekete vonaton” jövő-menő színészhallgatóval, a Vígszínház, Kaposvár, majd az új Nemzeti Színház színészével, a viszáki Tündérkert és Kaszás Attila Pajta Színház gazdájával. Megáll, aztán indul, folytatja útját. Az előadás alapját a 2018 nyarán megjelent Könnyű neked, Szarvas Józsi… című életregény adta, amelyet a művész közösen jegyez Bérczes Lászlóval.

Szarvas József: Én házigazda vagyok Viszákon

Kapcsolódó

Szarvas József: Én házigazda vagyok Viszákon

Szarvas József egy nyaraláson szeretett bele az Őrség lankás, dimbes-dombos tájába, és megfogadta: amint lehetősége nyílik rá, házat vesz a környéken. Így is tett, a parasztház pedig azóta otthont ad egy különleges pajtaszínházi programsorozatnak is. A Fidelio ennek kapcsán is kérdezte Szarvas Józsefet.

Szerdán, június 23-án 20.00 órakor Farkas Gábriel énekes, színész lép fel jazz triójával egy Frank Sinatra legismertebb slágereiből és meghatározó életrajzi történeteiből összeállított dinamikus koncerttel. Az életmű legfontosabb állomásait dalokon keresztül jelenítik meg, Sinatráról és barátairól különleges történetekkel, háttér információkkal fűszerezve.

Olyan dallamok csendülnek majd fel, mint a Fly Me To The Moon, My Way, Angel Eyes, The Girl From Ipanema, New York, New York.

„Kaland barátom, aki voltál, aki vagy. Hívnálak, mint tegnap”. Így énekel Másik János kollégájáról és barátjáról, Cseh Tamásról, illetve sokszínű zenei pályájának egyik fontos időszakáról, amelyben Cseh Tamással és Bereményi Gézával egy új hangot hoztak a magyar dalok világába. Június 24-én, csütörtökön 20.00 órakor Másik János egy teljesen új, az évek és a zeneszerző-énekes egyéni, sok zenei stílust ötvöző világa által átformált esttel érkezik Újpalotára. A közönség egyszerre élheti majd át az időutazást az elmúlt évtizedekbe „Jánossal és Tamással”, és egyszerre hallhatja, ahogy kedvelt dalai új életre kelnek Másik János hangján, egyedi ritmusvilágában, bandoneonnal, gitárral, zongorával kísérve.

c15000_000693-100757.jpg

Cseh Tamás, Bereményi Géza, Másik János (Fotó/Forrás: A Cseh Tamás Archívum által őrzött hagyaték része)

A fellépők sorát pénteken, június 25-én 20.00 órakor Csík János és a Mezzo zenekar zárja „Szép a tavasz, szép a nyár” című koncertjükkel, amely sajátos, jó hangulatú élményt ígér. Friss, lendületes előadásukban a magyar népzenével együtt szólalnak meg a szórakoztató, jazz ízű dallamok, olyan zenészek tolmácsolásában, akik közül ki a népzenéhez, ki pedig a jazz muzsikához áll közelebb. A dalok – ahogy Csík Jánostól megszokhattuk – precízen összeállított elegye a különböző stílusoknak, szerethetően megidézve régi és új zenéket, újra gondolva azokat. Éppen ezért színes, újszerű és magával ragadó a zenekar muzsikája, szokatlan és mégis jólesően ismerős.

Újpalotai Nyári Játékok

2021. június 21-25.

Boldog Salkaházi Sára templom udvara (Budapest, XV. kerület, Pattogós utca 1.)

A rendezvény ingyenes. Rossz idő esetén a programokat a helyszínen, kisebb befogadóképességű zárt térben tartják meg.

Fejléckép: Csík János (fotó: Marjai János)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Klasszikus

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet kiválóságai Szentendrén

Július 24-én különleges zenei csemegére számíthatnak a Szentendrére látogatók, hiszen a MűvészetMalom udvarán Borbély Mihály és zenésztársai mellett, László Attila is színpadra lép.