Jazz/World

Csík Jánossal köszöntik a nyarat Újpalotán

2021.06.16. 19:20
Ajánlom
A XV. kerületi Boldog Salkaházi Sára templom udvara ad otthont június 21. és 25. között az Újpalotai Nyári Játékoknak, amelynek programjai ingyenesen látogathatók.

Az eseménysorozatot június 21-én, hétfőn 20.00 órakor a Misztrál együttes nyitja a „Gyöngyöt az embernek” című koncerttel. Az 1997-ben alakult formáció repertoárján magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek divatos világzenei irányzatokkal. A magyar költészet megszólaltatása mellett több alkalommal merítettek az európai költészet kincsestárából. Országjáró koncertjeik sokasága mellett számos alkalommal jártak külföldön is, Erdélytől az Egyesült Államokig.

Másnap, június 22-én 20.00 órakor Szarvas József, a Nemzeti Színház színművésze érkezik a templomudvarra Pustol a hó című önálló estjével. Egy hatvanéves férfi egy pillanatra megáll, visszanéz, hogy találkozzon önmagával. Találkozzon a tanyasi kisfiúval, a debreceni henteslegénnyel, a Csokonai Színház segédszínészével, a „fekete vonaton” jövő-menő színészhallgatóval, a Vígszínház, Kaposvár, majd az új Nemzeti Színház színészével, a viszáki Tündérkert és Kaszás Attila Pajta Színház gazdájával. Megáll, aztán indul, folytatja útját. Az előadás alapját a 2018 nyarán megjelent Könnyű neked, Szarvas Józsi… című életregény adta, amelyet a művész közösen jegyez Bérczes Lászlóval.

Szarvas József: Én házigazda vagyok Viszákon

Kapcsolódó

Szarvas József: Én házigazda vagyok Viszákon

Szarvas József egy nyaraláson szeretett bele az Őrség lankás, dimbes-dombos tájába, és megfogadta: amint lehetősége nyílik rá, házat vesz a környéken. Így is tett, a parasztház pedig azóta otthont ad egy különleges pajtaszínházi programsorozatnak is. A Fidelio ennek kapcsán is kérdezte Szarvas Józsefet.

Szerdán, június 23-án 20.00 órakor Farkas Gábriel énekes, színész lép fel jazz triójával egy Frank Sinatra legismertebb slágereiből és meghatározó életrajzi történeteiből összeállított dinamikus koncerttel. Az életmű legfontosabb állomásait dalokon keresztül jelenítik meg, Sinatráról és barátairól különleges történetekkel, háttér információkkal fűszerezve.

Olyan dallamok csendülnek majd fel, mint a Fly Me To The Moon, My Way, Angel Eyes, The Girl From Ipanema, New York, New York.

„Kaland barátom, aki voltál, aki vagy. Hívnálak, mint tegnap”. Így énekel Másik János kollégájáról és barátjáról, Cseh Tamásról, illetve sokszínű zenei pályájának egyik fontos időszakáról, amelyben Cseh Tamással és Bereményi Gézával egy új hangot hoztak a magyar dalok világába. Június 24-én, csütörtökön 20.00 órakor Másik János egy teljesen új, az évek és a zeneszerző-énekes egyéni, sok zenei stílust ötvöző világa által átformált esttel érkezik Újpalotára. A közönség egyszerre élheti majd át az időutazást az elmúlt évtizedekbe „Jánossal és Tamással”, és egyszerre hallhatja, ahogy kedvelt dalai új életre kelnek Másik János hangján, egyedi ritmusvilágában, bandoneonnal, gitárral, zongorával kísérve.

c15000_000693-100757.jpg

Cseh Tamás, Bereményi Géza, Másik János (Fotó/Forrás: A Cseh Tamás Archívum által őrzött hagyaték része)

A fellépők sorát pénteken, június 25-én 20.00 órakor Csík János és a Mezzo zenekar zárja „Szép a tavasz, szép a nyár” című koncertjükkel, amely sajátos, jó hangulatú élményt ígér. Friss, lendületes előadásukban a magyar népzenével együtt szólalnak meg a szórakoztató, jazz ízű dallamok, olyan zenészek tolmácsolásában, akik közül ki a népzenéhez, ki pedig a jazz muzsikához áll közelebb. A dalok – ahogy Csík Jánostól megszokhattuk – precízen összeállított elegye a különböző stílusoknak, szerethetően megidézve régi és új zenéket, újra gondolva azokat. Éppen ezért színes, újszerű és magával ragadó a zenekar muzsikája, szokatlan és mégis jólesően ismerős.

Újpalotai Nyári Játékok

2021. június 21-25.

Boldog Salkaházi Sára templom udvara (Budapest, XV. kerület, Pattogós utca 1.)

A rendezvény ingyenes. Rossz idő esetén a programokat a helyszínen, kisebb befogadóképességű zárt térben tartják meg.

Fejléckép: Csík János (fotó: Marjai János)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.