Jazz/World

”…Csíkos búcsú…”

2009.03.06. 00:00
Ajánlom
Április 2-án este nyolckor a Diesel Klubban egy fergeteges koncerttel készül a Csík Zenekar búcsút venni a február 5-én váratlanul elhunyt újságírótól, Schwartzenberger Istvántól. Az együtteshez Ferenczi György szájharmonika-virtuóz, Török Ádám és a Mini, Závodi János gitáros, valamint Szalay Kriszta és Cserna Antal színművészek csatlakoznak.

A Schwartzenberger István családja javára szervezett jótékonysági koncert az újságíró egyik kedvenc együttesével, a magyar és az erdélyi autentikus népzenét a legújabb könnyűzenei eszközökkel elegyítő Csík Zenekarral indul. Csík Jánosék ezúttal közösen lépnek fel Ferenczi Györggyel, és remélhetőleg adnak majd némi kóstolót korábbi pikáns kísérleteikből. Például abból, ahogy Ferenczi az erdélyi Kalotaszeg dallamait blues-os szájharmonika-játékával fűszerezi.

És ez még csak a kezdet: a gyermeklemezszerző-író-rendező-színésznőről, Szalay Krisztáról sokaknak civil kezdeményezései ugranak be legelőször: ahogy életmentő kórházi gépre gyűjt vagy a Down-szindrómáról ír, rendez és játszik színházi előadást, amelyben partnere, a downos Kiss Botond saját magát alakítja. Szalay Kriszta és férje, Cserna Antal színművész – Schwartzi ”ezeréves” barátai – most zenésszé lépnek elő a muzsikusok között.

Az estet még a fuvolavirtuóz, Török Ádám együttese, az évek óta változó felállásban koncertező (sokak szerint azonban a jelenlegiben a legkirobbanóbb) progresszív blues-rockot játszó Mini teszi teljesebbé, ráadásul vendégnek hívták a piramisos Závodi Jánost.

(2009. április 2. 20:00 Diesel Club (volt E-klub) (Budapest) – ”…Csíkos búcsú…” – km.: Csík Zenekar, Ferenczi György, Török Ádám és a Mini, Szalay Kriszta és Cserna Antal, Závodi János)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Vizuál

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Színház

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Jazz/World ajánló

Életöröm és vérpezsdítő muzsika – jön a 3. Nemzetközi Cigány Dal Napja

Idén augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban ezúttal már hat ország tizenöt helyszíne vesz részt.
Jazz/World interjú

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Jazz/World hír

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Jazz/World magazin

Szabadnak hittük és öröknek – emlékezés Fábián Julira

A tragikusan korán elhunyt énekesnő, Fábián Juli július 9-én lenne 44 éves. Hosszú betegség után, 37 éves korában hunyt el, 2017. december 16-án. Fáy Miklós megemlékezése 2018-ban jelent meg a Fidelio Kult50 kiadványában.