Jazz/World

Csupahúr Hárs-Szextett

2010.01.19. 20:56
Ajánlom
Hárs Viktor nagybőgős „csupa húr” zenekarával mutatkozik be a budai Nyitott Műhelyben (leszámítva a kiegészítő ütőhangszereket).

A negyvennégy éves Hárs Viktor az egyik legtöbbet foglalkoztatott jazz nagybőgős, néha  basszusgitározik is, kiváló zeneszerző, sőt szövegíró is. Saját zenekarán, a HársHegyBand-en kívül a Modern Art Orchestrában és Horgas Eszter zenekaraiban játszik, tagja Babos Gyula, Kozma Orsi és Fekete-Kovács Kornél együtteseinek. Közreműködött már Al Jarreau, Trilok Gurtu, Peter Ersikne, Al Di Meola, Ernie Wilkins, Tony Scott, Ed Thigpen, Fred Hersch, Carl Fontana, Herbie Mann, Dean Brown, Didier Lockwood, David Liebman, Johnny Griffin, Bob Mintzer, Jasper van't Hof és Wallace Roney koncertjein és lemezein. Hazai fesztiválok mellett számos külföldi városban is fellépett, mint például Nürnberg, Bécs, Varsó, Tallinn, Helsinki, Luzern, Marseille, Bangkok, Eilat és Montreux.

1998-ban jelent meg első CD-je, a Contacts and Conflicts. 1987-től kezdve játszott a Katona Klári zenekarban, mellyel 2002-ben koncertlemezt készített, valamit 10 évig tagja volt a Hobo Blues Band-nek. Nevéhez is fűződik Hobo József Attila-, Faludy György, valamint Villon-estjének zenéje és több Hobo Blues Band lemez. 1999 óta a Kőbányai Zenei Stúdió tanára. 2003-ban Artisjus-díjat kapott. A Budapest Jazz Orchestra számára írta első big band darabját 2004-ben, Szögesdrót gyermek címmel, mely 2005-ben lemezen is megjelent. 2006-ban írta Cloudsound című 6 tételes kantátáját, melyet a Magyar Rádió mutatott be.

Legújabb projektje, a Tilia vonósnégyessel alkotott együttes, mely a zenei stílushatárokat tágítja és értelmezi újra sajátos, experimentálisnak is nevezhető módon, 2008 óta működik. Ebben zeneszerzőként Hárs koncepciója az írott kortárs és az improvizatív zene egységbe olvasztása, határainak, lehetőségeinek szélesítése.

Közreműködik: Hárs Viktor - bőgő, basszusgitár, ének, ütőhangszerek, Madaras Kinga - hegedű, Radics Ádám - hegedű, Palojtay Erzsébet - brácsa, Helecz Dániel - cselló, valamint Dely Róbert - gitár, ütőhangszerek. Az estet az EJI és az Artisjus támogatja.

2010. Január 21, 19:30 Nyitott Műhely

Hárs Viktor és a Tilia vonósnégyes

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Könyv

Az író, akinek első kisregénye miatt sajtóper indult

Dolgozott textilkereskedésben, volt bélyegkereskedő és nyelvtanár is.1894. október 18-án született Déry Tibor, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 
Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Vizuál

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Színház

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-al. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Tudtad? Joni Mitchell fest is, és most könyvben adják ki műveit

Az irodalmi mélységű dalszövegek szerzője, a jellegzetes, erős hang, a sokszínű gitárjátékos, az egyik legegyedibb dalszerző-énekes. Ez mind elmondható Joni Mitchellről, és még valami: a kifinomult képzőművész.
Jazz/World kritika

Zene össznépi felejtés ellen – Megjelent a Bujdosó Trió új lemeze

Még a betlehemes egyházzenei témából is avantgárd jazz lesz a Bujdosó Trió új albumán, a National Amnesia Institute címűn. Meghallgattuk a lemezt, és a zenekarvezetőt is megkérdeztük arról, mi járt a fejében, miközben ezeket a zenéket írta.
Jazz/World Partitúra

Tolcsvay Béla: „Az élet oldalán állok”

Országjáró kulturális tévésorozatunk, a Partitúra legutóbbi adásában a Velencei-tó környékére látogatott el. A műsor vendége volt a közelben élő Tolcsvay Béla is, akivel a kápolnásnyéki Halász-kastélyban forgatott a stáb. Interjú.
Jazz/World magazin

Szerenáddal fogadta új karmesterét a legkedvesebb dán bigband

Azt mindig is tudtuk, hogy a rézfúvósoknak van humora, de ilyen megható reptéri találkozást utoljára az Igazából szerelem című filmben láttunk.
Jazz/World ajánló

Lakatos Mónika hagyományos oláh cigány hallgatókkal érkezik a Müpába

A bensőséges hangvételű, generációkon átívelő lírai dalokon keresztül az oláh cigányság kevéssé ismert arcával találkozhatunk november 12-én Müpa Fesztivál Színpadán.