Jazz/World

Csupahúr Hárs-Szextett

2010.01.19. 20:56
Ajánlom
Hárs Viktor nagybőgős „csupa húr” zenekarával mutatkozik be a budai Nyitott Műhelyben (leszámítva a kiegészítő ütőhangszereket).

A negyvennégy éves Hárs Viktor az egyik legtöbbet foglalkoztatott jazz nagybőgős, néha  basszusgitározik is, kiváló zeneszerző, sőt szövegíró is. Saját zenekarán, a HársHegyBand-en kívül a Modern Art Orchestrában és Horgas Eszter zenekaraiban játszik, tagja Babos Gyula, Kozma Orsi és Fekete-Kovács Kornél együtteseinek. Közreműködött már Al Jarreau, Trilok Gurtu, Peter Ersikne, Al Di Meola, Ernie Wilkins, Tony Scott, Ed Thigpen, Fred Hersch, Carl Fontana, Herbie Mann, Dean Brown, Didier Lockwood, David Liebman, Johnny Griffin, Bob Mintzer, Jasper van't Hof és Wallace Roney koncertjein és lemezein. Hazai fesztiválok mellett számos külföldi városban is fellépett, mint például Nürnberg, Bécs, Varsó, Tallinn, Helsinki, Luzern, Marseille, Bangkok, Eilat és Montreux.

1998-ban jelent meg első CD-je, a Contacts and Conflicts. 1987-től kezdve játszott a Katona Klári zenekarban, mellyel 2002-ben koncertlemezt készített, valamit 10 évig tagja volt a Hobo Blues Band-nek. Nevéhez is fűződik Hobo József Attila-, Faludy György, valamint Villon-estjének zenéje és több Hobo Blues Band lemez. 1999 óta a Kőbányai Zenei Stúdió tanára. 2003-ban Artisjus-díjat kapott. A Budapest Jazz Orchestra számára írta első big band darabját 2004-ben, Szögesdrót gyermek címmel, mely 2005-ben lemezen is megjelent. 2006-ban írta Cloudsound című 6 tételes kantátáját, melyet a Magyar Rádió mutatott be.

Legújabb projektje, a Tilia vonósnégyessel alkotott együttes, mely a zenei stílushatárokat tágítja és értelmezi újra sajátos, experimentálisnak is nevezhető módon, 2008 óta működik. Ebben zeneszerzőként Hárs koncepciója az írott kortárs és az improvizatív zene egységbe olvasztása, határainak, lehetőségeinek szélesítése.

Közreműködik: Hárs Viktor - bőgő, basszusgitár, ének, ütőhangszerek, Madaras Kinga - hegedű, Radics Ádám - hegedű, Palojtay Erzsébet - brácsa, Helecz Dániel - cselló, valamint Dely Róbert - gitár, ütőhangszerek. Az estet az EJI és az Artisjus támogatja.

2010. Január 21, 19:30 Nyitott Műhely

Hárs Viktor és a Tilia vonósnégyes

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.