Jazz/World

Csupahúr Hárs-Szextett

2010.01.19. 20:56
Ajánlom
Hárs Viktor nagybőgős „csupa húr” zenekarával mutatkozik be a budai Nyitott Műhelyben (leszámítva a kiegészítő ütőhangszereket).

A negyvennégy éves Hárs Viktor az egyik legtöbbet foglalkoztatott jazz nagybőgős, néha  basszusgitározik is, kiváló zeneszerző, sőt szövegíró is. Saját zenekarán, a HársHegyBand-en kívül a Modern Art Orchestrában és Horgas Eszter zenekaraiban játszik, tagja Babos Gyula, Kozma Orsi és Fekete-Kovács Kornél együtteseinek. Közreműködött már Al Jarreau, Trilok Gurtu, Peter Ersikne, Al Di Meola, Ernie Wilkins, Tony Scott, Ed Thigpen, Fred Hersch, Carl Fontana, Herbie Mann, Dean Brown, Didier Lockwood, David Liebman, Johnny Griffin, Bob Mintzer, Jasper van't Hof és Wallace Roney koncertjein és lemezein. Hazai fesztiválok mellett számos külföldi városban is fellépett, mint például Nürnberg, Bécs, Varsó, Tallinn, Helsinki, Luzern, Marseille, Bangkok, Eilat és Montreux.

1998-ban jelent meg első CD-je, a Contacts and Conflicts. 1987-től kezdve játszott a Katona Klári zenekarban, mellyel 2002-ben koncertlemezt készített, valamit 10 évig tagja volt a Hobo Blues Band-nek. Nevéhez is fűződik Hobo József Attila-, Faludy György, valamint Villon-estjének zenéje és több Hobo Blues Band lemez. 1999 óta a Kőbányai Zenei Stúdió tanára. 2003-ban Artisjus-díjat kapott. A Budapest Jazz Orchestra számára írta első big band darabját 2004-ben, Szögesdrót gyermek címmel, mely 2005-ben lemezen is megjelent. 2006-ban írta Cloudsound című 6 tételes kantátáját, melyet a Magyar Rádió mutatott be.

Legújabb projektje, a Tilia vonósnégyessel alkotott együttes, mely a zenei stílushatárokat tágítja és értelmezi újra sajátos, experimentálisnak is nevezhető módon, 2008 óta működik. Ebben zeneszerzőként Hárs koncepciója az írott kortárs és az improvizatív zene egységbe olvasztása, határainak, lehetőségeinek szélesítése.

Közreműködik: Hárs Viktor - bőgő, basszusgitár, ének, ütőhangszerek, Madaras Kinga - hegedű, Radics Ádám - hegedű, Palojtay Erzsébet - brácsa, Helecz Dániel - cselló, valamint Dely Róbert - gitár, ütőhangszerek. Az estet az EJI és az Artisjus támogatja.

2010. Január 21, 19:30 Nyitott Műhely

Hárs Viktor és a Tilia vonósnégyes

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.