Jazz/World

Culbertson elsőre is duplázik

2011.05.20. 00:40
Ajánlom
Budapesten koncertezik az amerikai smooth jazz új billentyűs sztárja, Brian Culbertson. VIDEÓVAL

A smooth jazz és funk új sztárja Brian Culbertson, aki 8 évesen kezdett zenélni, és már a billentyűs hangszerek mellett a harsona és a basszusgitár is jól szól a kezében. Fénykép is bizonyítja, hogy Brian már igen korán kezdte: a Bringing Back The Funk című lemez borítóján egy olyan fotó látható, melyen a művész két és fél évesen fejhallgatóval a fején hallgat egy Earth Wind and Fire lemezt, a legteljesebb átéléssel. Később, amikor már beszélni is tudott elmondta, hogy nagy hatással volt rá többek között a Yellowjackets, a Brecker Brothers és James Brown munkássága is.
A fiatal tehetség a chicagói DePaul Egyetem elvégzése után 1994-ben adta ki első lemezét, melyet azóta még 12 követett, és összesen 25 nótája került fel a slágerlistákra. A szakma olyan hírességeivel játszott együtt, mint Brian McKnight, Maurice White, Ray Parker Jr., Dave Koz, Larry Graham, Barry Manilow, Herb Alpert és Natalie Cole.
Amikor egy interjúban arról faggatták, hogy milyen hangszeren játszik még, a fent említetteken kívül, akkor elmondtam, hogy dobol, trombitál, sőt még tubán is tud játszani. Viszont gitározni még egyáltalán nem tanult meg, mert a fémhúrok pengetése nem tenne jót az ujjainak...
A már idézett interjúban azt is elmondta, hogy először jön Magyarországra, de nem saját zenekarával, hanem magyar zenészekkel for szerepelni: „Ezek a srácok biztosan másképp játsszák a dalaimat, mint ahogy én szoktam, úgyhogy még az is lehet, hogy átértelmezik azokat. Ami a műsort illeti a lényeg, hogy energikus legyen, biztosan jól fogjuk magunkat érezni, és ebbe bevonjuk a közönséget is."
Az alábbi dalban szinte egyszerre rögtön két nagyon funky dalt hallunk, Brian két hangszert is megművel egyszerre, és egyszerre élő koncert is meg stúdiófelvétel is.

Május 26. 20:00 Millenáris Teátrum
A Jazzy 90.9 és a Raffaello bemutatja: Brian Culbertson
Előzenekar: Garami Funky Staff

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.