Jazz/World

Dallamos lengyel jazz Kuba Stankiewicz zongorajátékával

2022.02.10. 09:50
Ajánlom
A Modern Art Orchestra Art of Virus című projektjének harmadik ágán keletkezett zeneműveket hallgathatja meg a közönség február 20-án a Budapest Music Centerben.

A Modern Art Orchesta soron következő Art of Virus-koncertjén Kuba Stankiewicz lengyel jazz-zongorista, zeneszerző lesz a zenekar meghívott vendége a Budapest Music Centerben 2022. február 20-án. A közönség megismerkedhet az általa indított Art of Virus-ág válogatott darabjaival, és szerepelni fognak a komponista saját művei is a repertoáron.

A MAO a 2021/22-es évadban élő koncertsorozatban adja elő a 2020 tavaszán Fekete-Kovács Kornél által elindított, online zeneszerzői kezdeményezés darabjait. A MAO művészeti vezetője kilenc hangot indított útjára, tíz neves zeneszerzőt felkérve rövid kompozíciók létrehozására szerte a világon. Két-két zenésztársukat jelölhették a résztvevők, akik folytathatták a sorozatot. Pár hónap alatt 486 zeneszerzőt ért el a „zenei vírus” a világhálón.

A nemzetközi alkotói együttműködésen alapuló projekt művészeti célkitűzése, hogy a vírus terjedését és viselkedését szimbolizálja folyamatosan bővülő (mutálódó) kompozíciók formájában.

Részletek a projekt honlapján érhetők el.

_MG_0239-2-093858.jpg

Art of Virus-koncert (Fotó/Forrás: Stépán Virág / Modern Art Orchestra)

Stankiewiczet a MAO vezetője nominálta, hogy csatlakozzon az AOV világméretű projektjéhez, melynek harmadik ágát ő indította el. Fekete-Kovács Kornél korábban lemezt is készített a kiemelkedő lengyel zenésszel, amely Bridges címmel jelent meg 2018-ban.

Stankiewicz karakteres játéka a tradicionális jazzben gyökerezik, de nyitottsága minden megmozdulásában érezhető.

A számos díjjal és elismeréssel rendelkező muzsikus és művésztanár a Berklee College of Music-ban tanult, 2009-ben pedig a Wrocław-i Zeneakadémián szerzett doktorátust. Eddigi pályája során olyan formációkban működött, mint a Zbigniew Namysłowski zenekar, vagy az Artie Shaw Orchestra.

A koncert szomorú aktualitását adja, hogy az AOV lengyel zeneszerzői között szerepelő Zbiginew Namizlovsky, a legendás lengyel jazz-szaxofonos 82 éves korában 2022. február 7-én elhunyt. Az ő zenei gondolata is felcsendül az estén.

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Jazz/World hír

Koncert közben lett rosszul Al di Meola

A 69 éves művészt bukaresti koncertjéről kellett sürgősen kórházba szállítani. Sajtóértesülések szerint szívinfarktust szenvedett, és sztentbeültetést kellett végrehajtani rajta.
Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.
Jazz/World videó

Vidám, életigenlő a cappella – megjelent a Voice Drops együttes legfrissebb dala, a Szalmaszál

A Csernus Szilvi, illetve a Kárász Eszter–Bata István szerzőpáros alkotó elméjéből született lírai mű, a Szalmaszál az öröm szalmaszála, a dal pedig a boldogság húrjait pengeti.