Jazz/World

Dalok a lélekből – a Magyar Zene Háza nyáresti kínálatából

2022.06.01. 11:30
Ajánlom
Két remek koncerttel is a legbensőnket szólítja meg a Magyar Zene Háza a nyár elején: június 3-án a bolgár Eva Quartet és a magyar Dalinda, június 7-én pedig a Grammy-díjas Aoife O’Donovan, valamint G. Szabó Hunor és Német Juci lép fel a városligeti koncertteremben.

Szólamok között: Az Eva Quartet és a Dalinda koncertje

A Magyar Zene Háza Szólamok között című sorozatában a korzikai-magyar találkozás (az Ensemble Tavagna és a Szent Efrém Férfikar koncertje) után most egy bolgár-magyar egymásra hangolódás következik, amelyen az Eva Quartet és a Dalinda lép fel egy közös koncertfolyamban. A bolgár, délszláv és a magyar népi dallamkincs egy olyan estén, egy olyan repertoárban szólal meg, amely keretében a két énekes hagyomány egymásra reflektál, a dalcsokrok egymásnak válaszolgatnak, nem egyszer olyan erős összefonódásban, hogy a két énekegyüttes együtt is énekel a színpadon. Egyszeri, kihagyhatatlan este várható.

Az Eva Quartet a bolgár énekes hagyomány legjelesebb jelenlegi együttese, tagjai a legendás Le Mystere des Voix Bulgares énekkarból is ismertek. A francia nevet viselő formáció mindenkori tagjai az ötvenes évek óta aktív Bolgár Állami Televízió női énekkarából kerültek ki, egy francia producer, Marcel Cellier fedezte fel őket a világnak. A nyolcvanas években valóságos sztárnak számított az énekkar, három vezető énekesük Trio Bulgarka néven még Kate Bush-sal is dolgozott, több lemezen is. A Le Mystere des Voix Bulgares tagsága persze a tévé énekkarával együtt változott, így

az 1998-as, negyedik nagylemezükön már négy újabb szólista kapott szerepet, akik Eva Quartet néven váltak önállóan is ismertté.

EvaQuartet-110013.jpg

Az Eva Quartet és a Dalinda (Fotó/Forrás: Magyar Zene Háza)

Az elmúlt negyedszázadban a négy virtuóz énekes számtalan jelentős formációval dolgozott, a világ számos pontjáról. A bolgár többszólamúság tradícióját változatosan és modern formáktól sem megriadva éltető négyes most a Dalindával is összeáll egy egyszeri koncert erejéig.

A Dalinda talán nem szorul különösebb bemutatásra itthon, hiszen az elmúlt évek egyik legüdébb színfoltja a hazai világzenei színtéren: a tradicionálist saját képükre formáló előadók közé sorolható. Az a cappella trió énekesnői – Nádasdy Fanni, Paár Julianna és Tímár Sára – mindannyian a magyar népzene elkötelezettjei, zeneiségük a népdalokhoz szükséges hiteles, ösztönös éneklési stílust modern többszólamúsággal, érzékenyen átdolgozva vegyítik.

Ezen az estén tehát a két együttes kisebb blokkokat ad elő többször egymás után, egymásra reflektálva és a két vokális hagyományt közös éneklésükkel még elegyítik is.

Ugyan a délszláv és a bolgár énekstílus lényegesen eltér a magyartól, mégis sok a hasonló zenei elem és téma – ezen a koncerten a két formáció ezeket a kapcsolódási pontokat illeszti össze. Ahogyan a Dalindából Paár Julianna fogalmazott a koncerttel kapcsolatban: „a magyar népzene egyszólamú éneklési gyakorlat, a bolgár pedig alapvetően többszólamú. Azonban a Dalindával mi azon kísérletezünk, hogy ezt az egyszólamú metódust hogyan tudjuk többszólamúvá tenni, úgy, hogy az autentikusság a lehető legkevésbé sérüljön.

Az Eva Quartet sem teljesen autentikus anyagokkal dolgozik, több zeneszerző is készít nekik átdolgozásokat, így a két világ találkozása tényleg sok izgalmat rejt magában.”

 

Aoife O’Donovan | G. Szabó Hunor és Németh Juci

A folkos, bluegrass-os gyökerű, Grammy-díjas Aoife O’Donovan zenekaraival, közreműködéseivel, feldolgozásaival is figyelemre méltó, de munkássága szólólemezeiben csúcsosodik ki.

Ezek közül a 2022 januárjában megjelent legújabb album, az Age Of Apathy turnéjával érkezik a Magyar Zene Házába. Bluegrassos zenekar (Crooked Still), indie folkos trió (I’m With Her), jóízű kollaborációk után kimagasló, friss lemezzel hallhatjuk először élőben Magyarországon.

Aoife O’Donovan a 2001-ben, Bostonban alakult Crooked Still progresszív bluegrass zenekarral tűnt fel, és az ukulelés-bendzsós alaphangszerelést hegedűvel-csellóval kiegészítő formáció mellett számtalan projekttel volt aktív. 2013-ban készítette el első szólólemezét Fossils címmel. Az ír gyökereit is feltáró folkosabb, dalszerző-előadó hagyományokhoz csatlakozó anyagot három év múlva a kiforrottabb In The Magic Hour követte, amelyen a régi és újabb zenei elemek (kortárs folk mellett az alt-country is) már végképp eggyéolvadtak.

Aoife-111159.jpg

Aoife O'Donovan az új lemez Phoenix című dalának klipjében (Fotó/Forrás: Aoife O'Donovan You Tube)

O’Donovan közreműködött a The Goat Rodeo Sessions-lemezeken (többek közt Yo-Yo Ma csellós zenésztársaként), tucatnyi szimfónia vokalistája volt, jazz-szólistákkal lépett fel, majd a közös zenélések iránti vágya egy újabb együttesben öltött testet: az I’m With Her trióban

Sara Watkinsszal és Sarah Jarosszal az indie folk/americana zsánerek alatt társítanak számos zenei stílust. See You Around című 2018-as bemutatkozásuk díjesőben részesült, Grammy-t is nyert. O’Donovan akkor is érzékenyen közelít a témához, ha hősei (Joni Mitchell, Emmylou Harris, Bruce Springsteen) szerzeményeit dolgozza fel, saját dalai impresszionista, atmoszférikus világa azonban végképp lélekbalzsamozó.

Legújabb albuma, az Age Of Apathy január 21-én jelent meg, a megszokottól eltérő dallamvezetés, váratlan ritmusok és zenei textúrák jellemzik. A tragédiák sújtotta apátia korában az énekes-dalszerző fogódzókat keres és kínál első magyarországi koncertjén is.

Az est során szintén fellépő, sokféle formációból jól ismert, magánéletben is egy párt alkotó G. Szabó Hunor – Németh Juci duó saját szerzeményeik mellett múltbéli kedvenceikből válogatnak, melyeket sajátos felfogásban és hangszereléssel adnak elő.

Szólamok között: Az Eva Quartet és a Dalinda koncertje

2022. június 3., 19:00

További információ és jegyvásárlás itt»» 

Aoife O’Donovan | G. Szabó Hunor és Németh Juci

2022. június 7., 20:00

További információ és jegyvásárlás itt»» 

Magyar Zene Háza Koncertterem

 Fejléckép: Aoife O'Donovan az új lemez Phoenix című dalának klipjében (fotó/forrás: Aoife O'Donovan YouTube)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Bájolás sokszögben – Megjelent a Borbély Mihály Polygon új lemeze

A legendás formáció – Borbély Mihály, Lukács Miklós és Dés András triója – januárban rögzítette a Polygon második lemezét, amely most a Fonó kiadásában jelenik meg Bájoló / Enchantment címmel. A lemezbemutató koncertre a Hagyományok Háza szervezésében június 25-én került sor a Hagyományok Házában.
Jazz/World ajánló

A Vujicsics Együttes is fellép Salföldön

A Balkánra fókuszál a 7. Salföldi Dalföld; a fesztivál koncertekkel, kiállításokkal, táncházzal, minikonferenciával és sok más kulturális programmal várja a közönséget június 24. és 26. között a Káli-medencében.
Jazz/World ajánló

Löszfal-tövi új dimenziók: Dombos Fest 2022

A Dombos Fest július elején újra várja Kishegyesen az igényes szórakozásra vágyókat, és mindazokat, akik idén is elvarázsolódnának a löszfal tövében. 22 évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén civil összefogással indult a Dombos Fest, amely azóta a térség egyik legkedveltebb művészeti fesztiváljává vált.
Jazz/World ajánló

Chris Potter San Franciscó-i supergroupja, az SFJazz a Müpában

A jelenkor kihívásaira, az elmúlt évek nehézségeire reflektál június 24-i budapesti koncertjén az SFJAZZ Collective. A kilenctagú supergroup az élő bizonyítéka, hogy a jazz ma is ugyanolyan élő, érvényes és szerethető műfaj, mint egykoron.
Jazz/World gyász

Elhunyt Ducsai Szabolcs trombitás

A Budapest Jazz Orchestra és a Studio 11 állandó tagjának halálhírét a Magyar Jazz Szövetség jelentette be közösségi oldalán.