Jazz/World

Dalszerzőverseny: két magyar a döntőben

2007.02.13. 00:00
Ajánlom
A Fabula Rasa zenekar és Sárik Péter egy-egy szerzeménye is a legjobbak közé került az International Songwriting Competition-ön. A döntés a tekintélyes zsüri kezében, de a közönségdíjra a verseny honlapján is lehet szavazni.

A világ egyik legnagyobb nemzetközi zenei versenyének tartott dalszerző versenyén az idén két magyar mű is a döntőbe került. A Fabula Rasa zenekar a világzene, Sárik Péter pedig a jazz kategóriában került a finalisták tizennégyes, illetve tizenötös csoportjába. Sárik Péter volt már egyszer döntős, 2004-ben a Ways című számával. Most a Stream című szerzeményével indult, s került a legjobbak közé. Mindkét mezőnyben sok az amerikai, de a világzenében páldául két ghánai, s egy-egy jamaikai és ruandai mű is versenyben van.

Az versenyt minden évben megrendezik, az idén 88 országból mintegy 15 ezer dalt neveztek be 18 kategóriában. Győzteseket márciusban hirdetnek majd, s ahogy írtuk, a közönségdíjra a honlapon szavazni is lehet. A közönségdíj nyertese 1500 dollárral lesz gazdagabb. Naponta csak egyszer lehet szavazni, s a versenyt február utolsó napján zárják. A weblap címe: http://www.songwritingcompetition.com/pvwelcome2006.htm A zsűritagok között olyan nagyágyúk találhatók, mint John Scofield, Cassandra Wilson, Tom Waits, John Mayall, Brian Wilson (Beach Boys) és Robert Smith (The Cure).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.