Jazz/World

Dalszerzőverseny: két magyar a döntőben

2007.02.13. 00:00
Ajánlom
A Fabula Rasa zenekar és Sárik Péter egy-egy szerzeménye is a legjobbak közé került az International Songwriting Competition-ön. A döntés a tekintélyes zsüri kezében, de a közönségdíjra a verseny honlapján is lehet szavazni.

A világ egyik legnagyobb nemzetközi zenei versenyének tartott dalszerző versenyén az idén két magyar mű is a döntőbe került. A Fabula Rasa zenekar a világzene, Sárik Péter pedig a jazz kategóriában került a finalisták tizennégyes, illetve tizenötös csoportjába. Sárik Péter volt már egyszer döntős, 2004-ben a Ways című számával. Most a Stream című szerzeményével indult, s került a legjobbak közé. Mindkét mezőnyben sok az amerikai, de a világzenében páldául két ghánai, s egy-egy jamaikai és ruandai mű is versenyben van.

Az versenyt minden évben megrendezik, az idén 88 országból mintegy 15 ezer dalt neveztek be 18 kategóriában. Győzteseket márciusban hirdetnek majd, s ahogy írtuk, a közönségdíjra a honlapon szavazni is lehet. A közönségdíj nyertese 1500 dollárral lesz gazdagabb. Naponta csak egyszer lehet szavazni, s a versenyt február utolsó napján zárják. A weblap címe: http://www.songwritingcompetition.com/pvwelcome2006.htm A zsűritagok között olyan nagyágyúk találhatók, mint John Scofield, Cassandra Wilson, Tom Waits, John Mayall, Brian Wilson (Beach Boys) és Robert Smith (The Cure).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.