Jazz/World

Dalt írtak Hosszú Katinka tiszteletére

2016.08.11. 15:23
Ajánlom
Mission – Balogh Tamás fiatal jazz-zongorista, zeneszerző számának címe jól érzékelteti, mi a közös a zenében és a sportban: az fejlődés és a célbaérés rendíthetetlen vágya.

A zenét és a sportot nem szokás egy lapon említeni, gondoljunk csak Bartók Béla sokat idézett gondolatára: „A verseny a lovaknak való, nem embereknek”. Pedig ami a sportoló számára mindennapos edzés, az a zenész számára a mindennapos gyakorolás. És ha nem is másokkal, de önmagával ugyanúgy nap mint nap meg kell küzdenie egy zenésznek, mint egy sportolónak.

Balogh Tamás

Balogh Tamás

Balogh Tamás, aki nemrég az 50 Tehetséges fiatal program egyik támogatottja volt, ebben látta meg a két műfaj metszéspontját: „Hosszú ideje nyomon követem Hosszú Katinka sikereit, kiemelkedő, amit elért, és ahogyan az eddigi pályáját most az olimpiai érmekkel megkoronázta. Nagyon inspiráló számomra az a szellemiség, hogy mindig képes új célokat kitűzni maga elé, amiket aztán rendszerint el is ér. Én a zenében ugyanerre törekszem. Régebben hajlamos voltam a halogatásra, de aztán -többek között az ő hatására- rájöttem, hogy csak „itt és most” van. Közhelyes, de mindent a jelenben kell elkezdeni” – fogalmazott.

Mission

"Iron Lady

Every single day i don't let my dreams

Fly away

My life is a crazy race

Hard work always pays off, this is true,

This is true,

So that is why i never give up

Noooo"

Tamás a Mission című számot már több hónapja megírta, de csak most sikerült technikailag kivitelezni a felvétel elkészítését, amire a házi stúdiójában került sor Nagy Lili, a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolán tanuló tehetséges énekes közreműködésével. Balogh Tamásnak egyébként hamarosan egy teljesen új albuma is érkezik hasonló stílusban. A tizenhárom tracket tartalmazó Mystic Stars darabjai napról napra fognak felkerülni a YouTube-ra: „Ez alapvetően egy olyan, modern jazzel ötvözött hip-hop album lesz, amin az elektronikus szólamok mellet feltűnik egy-egy élő ütőhangszer, zongora, szaxofon vagy énekhang. A lemezen Szakcsi Lakatos Béla is közreműködik egy szám erejéig, amivel egy hatalmas álmom teljesült” – mondta, majd hozzátette:

„A zenei anyagban egyébként olyanok inspiráltak, mint a Flying Lotus, Robert Glasper, Herbie Hancock vagy Kendrick Lamar. Utóbbi a free jazz, a hip-hop és az elektronikus zene határmezsgyéjén mozgó zenét játszik és ezzel rengeteg emberhez elviszi a jazzt. Az például egy nagy vágyam, hogy egyszer ezekkel a példaképeimmel is együtt dolgozhassak” – árulta el.

Balogh Tamás már az Olimpia előtt elküldte Hosszú Katinkának a számot, kíváncsian várjuk a reakcióját.

"Apa ragtime-okat zongorázott otthon"

Olvasd el a Balogh Tamással készített korábbi interjúnkat ide kattintva!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.
Jazz/World ajánló

„A világzene a nyitottságról szól” - Ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága, fiatal formációk és táncház is várja a közönséget.