Jazz/World

Dave Samuels a Take Five-ban

2008.03.26. 00:00
Ajánlom
Különleges vendége lesz a Vasvári String Triónak szerda este a Take Five-ban: Dave Samuels vibrafonos tizenöt évig volt tagja a nyolcvanas évek egyik legmeghatározóbb jazz-zenekarának, a Spyro Gyrának, manapság pedig a nem kevésbé sikeres Caribbean Jazz Project vezetője.

Dave Samuels a jazzmuzsikusok azon ritka csoportjába tartozik, akiknél a virtuozitás sosem öncélú technikai bravúrok sorozata, nála minden egyes hangnak értelme, szerepe, helye van. Mindezt zavarba ejtő lendülettel és kíméletlen technikai tudás birtokában teszi, ráadásul mindehhez kezenként 2-2 ütő áll rendelkezésére, miközben zongoristákat megszégyenítő tempóban szólózik. Nem véletlen, hogy a műfaj egyik legsikeresebb előadójává vált, egy Grammy-díj és három jelölés az utóbbi évek mérlege, de pályafutása során olyan sztárokkal játszott, mint Frank Zappa, Pat Metheny, Oscar Peterson, Chet Baker, Stan Getz vagy a Yellowjackets.

Vasvári Pálhoz fűződő barátsága miatt Samuels sűrűn visszatérő vendég a hazai koncertszínpadon: 1995-ben jelent meg első közös lemezük a Columbia kiadónál, azóta folyamatosan készítenek CD-ket. Együtt vezették "Twin Lines Project" nevű zenekart, melynek tagja Mike Stern, Alex Acuna, Russell Ferrante és Csepregi Gyula. A Vasvári String Trió (Vasvári Pál – basszusgitár, Birta Miklós – gitár, Frankie Lato – hegedű) zenéje egyfajta visszatérés a gyökerekhez és a természetes szépséghez: szakít a jazz eddigi hangzásával és egy régen hallott, romantikus világot hoz el mai hangszeres technikával.

(2008. március 26. 21:00 Take Five (Budapest) – Dave Samuels (USA) & Vasvári String Trio)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Vizuál

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Színház

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Jazz/World ajánló

Életöröm és vérpezsdítő muzsika – jön a 3. Nemzetközi Cigány Dal Napja

Idén augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban ezúttal már hat ország tizenöt helyszíne vesz részt.
Jazz/World interjú

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Jazz/World hír

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Jazz/World magazin

Szabadnak hittük és öröknek – emlékezés Fábián Julira

A tragikusan korán elhunyt énekesnő, Fábián Juli július 9-én lenne 44 éves. Hosszú betegség után, 37 éves korában hunyt el, 2017. december 16-án. Fáy Miklós megemlékezése 2018-ban jelent meg a Fidelio Kult50 kiadványában.