Jazz/World

David Bowie gitárosával készített lemezt a Karosi Júlia Quartet

2020.10.06. 09:25
Ajánlom
Az új lemezen Bartók és Kodály, valamint az énekesnő saját kompozíciói hallhatók, továbbá egy gitáros a New York-i jazzszíntérből.

A cím leginkább arra a dimenziók nélküli lebegésre utal, amit számomra csak a zene tud nyújtani.

Így jellemzi új, Without Dimensions című albumát Karosi Júlia. A lemezen Bartók és Kodály, valamint az énekesnő saját kompozíciói szólalnak meg. Az album azért is különleges, mert egy többszörös Grammy-díjas New York-i jazzgitáros, Ben Monder is szerepel rajta, aki két és fél évtizedes karrierje során nyolc szólólemezt készített, valamint tucatnyi művésszel kollaborált. Az ő játéka hallható David Bowie posztumusz kiadott utolsó, Blackstar című albumán.

IMG_2573-140735.jpg

Karosi Júlia (Fotó/Forrás: Nagy Attila)

A Without Dimensions című lemez anyagát talán már többen hallották: számos dala megszólalt 2019-ben a Müpában, a felvétel az élő koncert után készült Budapesten. Két Kodály-epigramma, illetve hét Bartók-mű feldolgozása szerepel az albumon A kékszakállú herceg vára című operából, a Mikrokozmoszból és a Román népi táncok című sorozatból, valamint egy gyönyörű kórusmű, a Bánat. Az énekesnő saját szerzeményei közül több különlegesen beszédes címet kapott: Újjászületés, Insomnia és Madeleine-pillanat.

ezgifcom-webp-to-jpg-160502.jpg

Karosi Júlia Quartet: Without Dimensions

A Karosi Júlia Quartet idén tíz éves, a névadó mellett tagjai jelenleg Tálas Áron (zongora), Bögöthy Ádám (nagybőgő) és Varga Bendegúz (dob). Az énekesnő a klasszikus zene felől érkezett a jazzbe, ez a repertoárjában és választott zenei világában is tetten érhető.

Karosi Júlia énekesnő az egyik legválasztékosabb ízlésű hazai jazzelőadó, aki tudatosan építi saját repertoárját az igényes megszólalás és a közérthető, de egyértelműen modern stílus jegyében

– írta róla Zipernovszky Kornél.

A lemez hangmérnöke Fenyvesi Márton, forgalmazza a Double Moon Records. Angol nyelvű adatlapja itt található.

Fejléckép: Ora Hazenfratz

Nőiséget adni a maszkulin erőhöz: Karosi Júlia-interjú

Kapcsolódó

Nőiséget adni a maszkulin erőhöz: Karosi Júlia-interjú

Karosi Júlia a Gödi Jazz Napok rendszeres fellépője, idén a 0. napon kvartettjével koncertezik. A rendezvény kapcsán új lemezéről, márkaépítésről beszélgettünk, és persze Gödről is, amely fontos szereppel bíró város az életében.

Karosi Júlia: „Elmélyült bennem a hivatástudat”

Karosi Júlia: „Elmélyült bennem a hivatástudat”

Az énekesnő azon kevesek közé tartozik, akiket a tudatosság és a lágyság, kedvesség egyszerre jellemez úgy a színpadon, mint az életben. Már első, Stroller of the Streets című albumán saját szerezményekkel jelentkezett, ami után teljesen új irányt vett a népdalfeldolgozásokat tartalmazó Hidden Roots című második albumával. November 25-én Gershwin-estet ad a Zeneakadémián. Ennek apropóján öndefinícióról, magyar nyelvű éneklésről, külföldi karrierépítésről és az anyaságról is kérdeztük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.
Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Vizuál

A bárányok hallgatnak – 6 érdekesség a 30 éves film kapcsán

Tényleg sosem pislog Hannibal Lecter? És miért jut eszembe a molylepkéről Salvador Dalí? Összeszedtünk néhány érdekes tényt a film kapcsán, amely nyomán a világ megismerte az egyik leghíresebb fiktív emberevőt, Hannibal Lectert.
Vizuál

Lidérc úr és a lelki karantén: Díjnyertes rövidfilmek online

Idén januárban a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál exkluzív online premierekkel lepi meg a rövidfilmek szerelmeseit. A limitált ideig látható válogatásban 4 magyar és 5 nemzetközi, díjnyertes alkotás látható a fesztivál Facebook-oldalán.
Tánc

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Réteken és mezőkön improvizáltam hosszasan”

Nyolcadik szerzői lemezét készítette el Tóth Viktor, a hazai jazz-színtér különleges alakja. A szaxofonos, zeneszerző Have No Fear című albumát a Tóth Viktor Arura Trió rögzítette, az élő anyag ihletője a természet volt.
Jazz/World ajánló

Feltörekvő fiatal jazz-zenészek veszik birtokba a Müpát

A Jazz Showcase a feltörekvő hazai jazz-zenekarok számára évek óta az egyik legfontosabb fellépési lehetőség, ahol megmutathatják magukat a szélesebb közönség és a szakma képviselői előtt. Ez idén sem változik, és bár a vírushelyzet miatt a megszokott formátumtól eltérően, de már 14. alkalommal költözik a Müpa – ezúttal virtuális – tereibe a jazz.
Jazz/World fonó

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Jazz/World Film

Film készül Billie Holiday hírhedt kábítószeres peréről

Február végén érkezik a legendás jazzénekesnőről szóló életrajzi dráma, amely azt mutatja be, miként vált Billie Holiday az Egyesült Államok drogellenes háborújának egyik legfontosabb ellenségévé egy protest song miatt.
Jazz/World ajánló

Magyarországra jön a modern trubadúr, Estas Tonne

Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva az eredetileg tervezett tematikával érkezik Budapestre. Csodálatos jelenséget állít a középpontba: az emberi észlelést, amit akkor érzékelünk, mikor tetten érjük a kreativitást, amely kitolja spirituális tájképünk belső határait.