Jazz/World

David Doruzka Budapesten

2009.02.20. 00:00
Ajánlom
Február 23-án a fiatal cseh jazzgeneráció egyik legtehetségesebb előadója érkezik Budapestre: David Doruzka zenéjét Európa- és Amerika-szerte ismerik, triójával a CEU Auditóriumában feszegeti a műfaj határait.

Doruzka 14 éves kora óta szerepel a jazz színpadán, a bostoni Berklee College-on szerzett diplomát és hosszú ideig élt New Yorkban, illetve Párizsban. Első lemeze, a Rejtett Ösvények (Hidden Paths, Cube-Metier), mely 2003-ban készült New York-ban, az “Év felvétele” címet kapta jazz és blues kategóriában Csehországban. Számos más díj tulajdonosa is (”Az 1994-es év tehetsége“ – A Cseh Jazz Társaság Díja, Jimi Hendrix díj és Wayne Shorter díj a Berklee College of Music-tól), 2000-ben Pat Metheny egyedüli gitárművészként őt választotta ki arra, hogy a nagy presztizsű Aspen Jazz Colony-ban részt vegyen Colorado-ban. 2008 márciusában Doruzka második CD-jét is kiadta, melynek címe “Csendes Hajnal” (Silently Dawning, Animal Music), Michal Baranski lengyel bőgős és Lukasz Zyta dobos közreműködésével (mindketten arról ismertek, hogy olyan művészekkel dolgoznak együtt, mint Bennie Maupin, Aga Zaryan, Tomasz Stanko vagy Lee Konitz), és Josefine Lindstrand svéd énekesnővel. Doruzka gyakran dolgozik együtt prágai székhelyű triójával. A formáció repertoárját főként a frontember szerzeményei teszik ki, de a pop (Björk) műfajában, sztenderdekkel, vagy klasszikus darabok újrafeldolgozásával (Grieg) is bátran kísérleteznek. A trió játéka dinamikus és érzékeny, mélyen a jazz hagyományban gyökerezik, de nyitott marad az kísérletezésre és a máskortárs zenei műfajokból való kölcsönzésre.

(2009. február 23. 19.30, CEU Auditórium (Budapest) – David Doruzka Trio; tagjai: David Doruzka (gitár), Tomás Liska (basszus), Martin Novák (dob))

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.