Jazz/World

David Doruzka Budapesten

2009.02.20. 00:00
Ajánlom
Február 23-án a fiatal cseh jazzgeneráció egyik legtehetségesebb előadója érkezik Budapestre: David Doruzka zenéjét Európa- és Amerika-szerte ismerik, triójával a CEU Auditóriumában feszegeti a műfaj határait.

Doruzka 14 éves kora óta szerepel a jazz színpadán, a bostoni Berklee College-on szerzett diplomát és hosszú ideig élt New Yorkban, illetve Párizsban. Első lemeze, a Rejtett Ösvények (Hidden Paths, Cube-Metier), mely 2003-ban készült New York-ban, az “Év felvétele” címet kapta jazz és blues kategóriában Csehországban. Számos más díj tulajdonosa is (”Az 1994-es év tehetsége“ – A Cseh Jazz Társaság Díja, Jimi Hendrix díj és Wayne Shorter díj a Berklee College of Music-tól), 2000-ben Pat Metheny egyedüli gitárművészként őt választotta ki arra, hogy a nagy presztizsű Aspen Jazz Colony-ban részt vegyen Colorado-ban. 2008 márciusában Doruzka második CD-jét is kiadta, melynek címe “Csendes Hajnal” (Silently Dawning, Animal Music), Michal Baranski lengyel bőgős és Lukasz Zyta dobos közreműködésével (mindketten arról ismertek, hogy olyan művészekkel dolgoznak együtt, mint Bennie Maupin, Aga Zaryan, Tomasz Stanko vagy Lee Konitz), és Josefine Lindstrand svéd énekesnővel. Doruzka gyakran dolgozik együtt prágai székhelyű triójával. A formáció repertoárját főként a frontember szerzeményei teszik ki, de a pop (Björk) műfajában, sztenderdekkel, vagy klasszikus darabok újrafeldolgozásával (Grieg) is bátran kísérleteznek. A trió játéka dinamikus és érzékeny, mélyen a jazz hagyományban gyökerezik, de nyitott marad az kísérletezésre és a máskortárs zenei műfajokból való kölcsönzésre.

(2009. február 23. 19.30, CEU Auditórium (Budapest) – David Doruzka Trio; tagjai: David Doruzka (gitár), Tomás Liska (basszus), Martin Novák (dob))

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.
Jazz/World magazin

Chick Corea – Hogyan kezdjünk ismerkedni a legendás billentyűs zenéjével?

Összeszedtünk tíz felvételt – stúdiólemezeket és élő felvételeket egyaránt –, amelyek remekül bevezetnek Chick Corea világába, ha még nem ismered a művészetét. Azok számára pedig, akik ismerik már az életművet, lehetőséget teremtünk az emlékezésre.
Jazz/World felhívás

Jelentkezőket vár a Snétberger Zenei Tehetség Központ

Elindult a jelentkezés a Snétberger Zenei Tehetség Központ 11. évfolyamára. Az idén jubileumát ünneplő Snétberger Program keretén belül hatvan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait júniusban a felsőörsi központban. Online formában, április 30-ig várják a bemutatkozó videókat.
Jazz/World magazin

Több dalt adtak ki a zenészek tavaly, a koronavírus alatt, mint a korábbi években

A kifizetett jogdíjak fele – 4,74 milliárd forint – jutott hazai dalok, zeneművek alkotóinak. 2020-ban 15 468 magyar zenei szerző részesült jogdíjban és rekordszámú új dal született. A pandémiás helyzet miatt megnőtt a jogdíjak jelentősége, ugyanakkor az Artisjus tavalyi bevételei már 17,7 százalékkal csökkentek, ezen belül az élőzenei jogdíjbevételek a felére zuhantak – tette közé friss zeneipari statisztikáit a szerzői egyesület.