Jazz/World

Davis-csodadoboz

2011.12.29. 09:19
Ajánlom
Kiadatlan Miles Davis-CD/DVD? Ugyan már szeptember óta rendelhető, de karácsonyi után is bármelyik jazzrajongót le lehet venni vele a lábáról.

A jazz fáradhatatlan megújítója Miles Davis, aki talán a "legek" között is a legnépszerűbb. Aligha gondolná bárki, hogy az olyan életművek gondozói, mint Davisé, még tartogatnak valamit a tarsolyukban. De a szakadékba már régen bezuhant lemezkiadók még mindig tudnak meglepetéseket okozni, most például a Sony-Columbia. A Sony-Columbia Kalózkiadások címmel (Live in Europe 1967: The Bootleg Series Vol. 1.) három CD-t és egy DVD-t csomagolt egy dobozba. Aki csak az ajándéktippre volt kíváncsi, annak már itt eláruljuk, hogy egy darab CD-t tartalmazó válogatás is megvásárolható a drága gyűjteményes doboz helyett.

A felvételek valójában nem minősíthetők kalóznak, hiszen nem titokban, lopva rögzítették őket, és nem is illegálisan, magyarul szerzői jogot sértő módon adták őket ki. Ezek engedéllyel, rádió- és tévéállomások professzionális berendezésein készült felvételek, amelyeket (nyílván a lemezkiadást illető jogaik alapján) a Sony-Columbia összeszedegetett. Hogy mégis ilyen címmel adták ki őket, annak az az egyszerű magyarázata, hogy e rádiófelvételek alapján már több kalózkiadás is megjelent, tehát a "kiadatlan" jelző csak részben igaz rájuk. És hogy miért csak most szedték össze és adták ki ezeket, az elég messze vezetne, mindenesetre Davis halálának huszadik évfordulójára időzítették.  

A Davis-zenekar 1967-ben, európai turnéján érintette Párizst, Koppenhágát és Antwerpent, ezekből a koncertekből adja közre most a kiáasott kincseket ez a gyűjteményes kiadás. Davis elborzasztó mértékben zseniális együttesei közül is kiemelkedik ez a fiatal, csupa tűz, csupa ötlet, ide-nekem-az-oroszlánt-is kvintett, amely 1964-68 között működött: Wayne Shorter, Herbie Hancock, Ron Carter, Tony Williams. Persze nem véletlen, hogy ennek a zenekarnak három tagja is játszott a Davis emlékzenekar budapesti koncertjén.

A repertoár szinte csupa örökzöld, vagyis olyan szerzemények, amelyek vagy magukban is örökzöldnek (standarnek) számítanak, vagy olyanok, amelyeket például Shorter jegyez, és ma már minden jazziskolásnak tudni, de legalább is ismerni kell őket, és természetesen az 1965-1967 között készült Davis sorlemezeken szerepelnek, E.S.P., Miles Smiles, Sorcerer és Nefertiti. Az Agitation (E.S.P.) a shorteri életmű archimédeszi pontja, a Footprints valamint a Gingerbread Boy (Miles Smiles), a Masquelero (Sorcerer ) és a Riot (Nefertiti) a korszak előremutató, állandó darabjai. De a koncerteken Davis kedvenc standardjei közül elővették a Round Midnight, On Green Dolphin Street, I Fall In Love Too Easily és a No Blues címűeket, amelyek feldolgozása természetesen mind különbözik a stúdiófelvételektől. A számok ugyan nagyrészt ismétlődnek a három CD-n, de a verziók közötti különbségek felfedezése bepillantást enged a jazz legnagyobb műhelyteremtőjének, Davisnek a zenekar-vezetői titkaiba. Mintha nem is 1967-es, hanem mai zenekart hallanánk, olyannyira érvényes zene ez, az utolsó hangig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.