Jazz/World

„De hát Péter! Maga gyakorol?!” – Emlékezés Gonda Jánosra

2021.03.11. 09:55
Ajánlom
Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Gonda János jazz-zongorista, pedagógus, zenetörténész, akiről muzsikusok generációi őriznek személyes emlékeket. Sárik Péter is, aki megkeresésünk után megírta találkozását a Tanár Úrral a főiskolán: „Ha nála voltam, folyton kérdezett. Meséltetett.”

Szerda reggel csörgött a telefonom. Berki Tomi volt. Tudtam, miért hív. Meghalt Gonda János.

A Tanár Úr. Mi már csak így, magázódva maradtunk. Szerintem nem is tudtam volna tegezni.

Sok emlék előkúszott azóta, hadd legyen ez egy ilyen mesélős, személyes megemlékezés. Ahogy én láttam a Tanár Urat.

Tizenkilenc vagyok. Készülök a jazztanszakra. Két iskola között lebegek, fenyeget a katonaság réme. Közbenjárnak a Tanár Úrnál az érdekemben, ír az illetékesnek úgy, hogy nem is ismer. Valami olyasmit, hogy a magyar kulturális élet megroppanna, ha engem besoroznának. Na persze. Nem hittem el, hogy ezt leírta. De megúsztam, nem lettem katona, köszönet Neki.

Húsz vagyok. Felvettek a jazztanszakra. Óriási dolog, hatalmas megilletődöttség. A bölcs tanácsadók óva intettek: „Jaj, nehogy a Gondához kerülj! Maradi, régimódi, vaskalapos, szenvedni fogsz mellette!”

GondaTanarUrral90-esevek-095610.jpg

Gonda János és Sárik Péter (Fotó/Forrás: Sárik Péter engedélyével)

Órabeosztás. A teremben a frissen felvettek és a tanárok. Gondától mindenki fél. Jégverem van odabenn.

Gonda felolvassa a beosztást. Hozzá kerültem. Na, most mi lesz? Felteszem a kezem. Úristen, mit csinálok?

– Igen? – kérdez Gonda.

– Tanár Úr, kérem, én a Binder Tanár Úrhoz szeretnék járni!

Nem hiszem el, hogy kimondtam.

Gonda bólint, így lett. Soha nem bántott, neheztelt emiatt. Nem volt bosszú.

Elsős tanszakos vagyok. Mint említettem „a Gondától” mindenki fél. Állunk a folyosón, jön Ő, megáll mellettünk. Palotai Csabi osztálytársam meg kedvesen meglapogatja a hátát: „Na, hogy van Tanár Úr?” Úristen! Mindjárt leszakad az ég! Gondát hátba lapogatni?

Nem szakadt le. Kedves mosollyal válaszolt. Láthatóan nagyon jól esett neki, hogy végre valaki nem retteg tőle.

Onnantól én se.

Másodikos jazztanszakos vagyok. Kirohanok az év végi zongoravizsgáról. Futok a tanáriba, közben dühömben felrúgok egy fogast. 

– Lia néni, én a Gonda Tanár Úrhoz szeretnék átjelentkezni! 

Átvett. Egy szó nélkül.

Elkezdődik a harmadik év. Eltelik pár zongoraóra, talán a negyedik elején megállít. Kezét az álla alá teszi, mutatóujja a szemüvegét támasztja. Tipikus Gonda-tartás. Megszólal:

– De hát Péter! Maga gyakorol!?

– Igen Tanár Úr, én gyakorlok. Miért?

Elmondta, hogy ő engem valamiért elkönyvelt egy link alaknak, de rájött, hogy ez nem így van, és bevallotta.

gondajanos-093805.jpg

Gonda János (Fotó/Forrás: Magyar Jazz Szövetség)

Csodás két évet töltöttünk együtt. Lediplomáztam, majd Ő is nyugdíjba vonult. Tartottuk a kapcsolatot, sokszor meglátogattam, sokszor írt, hogy látta, hallotta egy-egy koncertünket, lemezünket. Gratulált, biztatott. Ha nála voltam, folyton kérdezett. Meséltetett. Érdekelte, hogy mik a hírek a jazzvilágban. Zenéket mutatott.

Emlékszem, mennyire megviselte Kocsis Zoltán halála. És most elment Ő is. Nagyon fog hiányozni. Annyira meg szerettem volna mutatni neki a Kékszakállút. Csak egy kis idő kellett volna még.

De ne legyünk önzők. Piszok nehéz utolsó évei voltak, sokszor mondta, hogy már menni akar. Most megadatott Neki.

Drága Tanár Úr! Köszönünk mindent, soha nem fogjuk elfeledni! A Jazzvilág című legendás könyvét, a már remegős aláírásával örökre megőrzöm.

Elhunyt Gonda János Széchenyi- és Erkel-díjas zenepedagógus, zongoraművész

Kapcsolódó

Elhunyt Gonda János Széchenyi- és Erkel-díjas zenepedagógus, zongoraművész

Hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után, 89 éves korában elhunyt Gonda János Széchenyi- és Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, zeneszerző, zenetörténész, főiskolai tanár – tudatta Facebook-oldalán Sárik Péter zeneszerző.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Klasszikus

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Könyv

„Minden regényemmel egy tartozást rovok le” – Beszélgetés Vámos Miklóssal

Nekünk, íróknak nincs más teendőnk, mint hogy igazat mondjunk – állítja Vámos Miklós, akivel Ötvenhét lépés című kisregénye kapcsán női sorsokról és a férfiak helytelen viselkedéséről beszélgettünk. Az író lapunknak azt is elárulta, mi a leghőbb vágya, és mit kellene kihúznia Thomas Mann-nak A varázshegyből.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Színház

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ilyen még nem volt: jazz-bérlet a Modern Art Orchestrától

A Modern Art Orchestra június 23-i évadzáró koncertjén jelentette be következő szezonjának műsorát. A zenekar a 2022/23-as évadban kétféle tematikával várja a közönséget az Opus Jazz Clubban, és egyedülálló, új kezdeményezésként előzetes bérletvásárlási lehetőséget is kínálnak az igényes jazz szerelmeseinek!
Jazz/World ajánló

Bájolás sokszögben – Megjelent a Borbély Mihály Polygon új lemeze

A legendás formáció – Borbély Mihály, Lukács Miklós és Dés András triója – januárban rögzítette a Polygon második lemezét, amely most a Fonó kiadásában jelenik meg Bájoló / Enchantment címmel. A lemezbemutató koncertre a Hagyományok Háza szervezésében június 25-én került sor a Hagyományok Házában.
Jazz/World ajánló

A Vujicsics Együttes is fellép Salföldön

A Balkánra fókuszál a 7. Salföldi Dalföld; a fesztivál koncertekkel, kiállításokkal, táncházzal, minikonferenciával és sok más kulturális programmal várja a közönséget június 24. és 26. között a Káli-medencében.
Jazz/World ajánló

Löszfal-tövi új dimenziók: Dombos Fest 2022

A Dombos Fest július elején újra várja Kishegyesen az igényes szórakozásra vágyókat, és mindazokat, akik idén is elvarázsolódnának a löszfal tövében. 22 évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén civil összefogással indult a Dombos Fest, amely azóta a térség egyik legkedveltebb művészeti fesztiváljává vált.
Jazz/World ajánló

Chris Potter San Franciscó-i supergroupja, az SFJazz a Müpában

A jelenkor kihívásaira, az elmúlt évek nehézségeire reflektál június 24-i budapesti koncertjén az SFJAZZ Collective. A kilenctagú supergroup az élő bizonyítéka, hogy a jazz ma is ugyanolyan élő, érvényes és szerethető műfaj, mint egykoron.