Jazz/World

„De hát Péter! Maga gyakorol?!” – Emlékezés Gonda Jánosra

2021.03.11. 09:55
Ajánlom
Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Gonda János jazz-zongorista, pedagógus, zenetörténész, akiről muzsikusok generációi őriznek személyes emlékeket. Sárik Péter is, aki megkeresésünk után megírta találkozását a Tanár Úrral a főiskolán: „Ha nála voltam, folyton kérdezett. Meséltetett.”

Szerda reggel csörgött a telefonom. Berki Tomi volt. Tudtam, miért hív. Meghalt Gonda János.

A Tanár Úr. Mi már csak így, magázódva maradtunk. Szerintem nem is tudtam volna tegezni.

Sok emlék előkúszott azóta, hadd legyen ez egy ilyen mesélős, személyes megemlékezés. Ahogy én láttam a Tanár Urat.

Tizenkilenc vagyok. Készülök a jazztanszakra. Két iskola között lebegek, fenyeget a katonaság réme. Közbenjárnak a Tanár Úrnál az érdekemben, ír az illetékesnek úgy, hogy nem is ismer. Valami olyasmit, hogy a magyar kulturális élet megroppanna, ha engem besoroznának. Na persze. Nem hittem el, hogy ezt leírta. De megúsztam, nem lettem katona, köszönet Neki.

Húsz vagyok. Felvettek a jazztanszakra. Óriási dolog, hatalmas megilletődöttség. A bölcs tanácsadók óva intettek: „Jaj, nehogy a Gondához kerülj! Maradi, régimódi, vaskalapos, szenvedni fogsz mellette!”

GondaTanarUrral90-esevek-095610.jpg

Gonda János és Sárik Péter (Fotó/Forrás: Sárik Péter engedélyével)

Órabeosztás. A teremben a frissen felvettek és a tanárok. Gondától mindenki fél. Jégverem van odabenn.

Gonda felolvassa a beosztást. Hozzá kerültem. Na, most mi lesz? Felteszem a kezem. Úristen, mit csinálok?

– Igen? – kérdez Gonda.

– Tanár Úr, kérem, én a Binder Tanár Úrhoz szeretnék járni!

Nem hiszem el, hogy kimondtam.

Gonda bólint, így lett. Soha nem bántott, neheztelt emiatt. Nem volt bosszú.

Elsős tanszakos vagyok. Mint említettem „a Gondától” mindenki fél. Állunk a folyosón, jön Ő, megáll mellettünk. Palotai Csabi osztálytársam meg kedvesen meglapogatja a hátát: „Na, hogy van Tanár Úr?” Úristen! Mindjárt leszakad az ég! Gondát hátba lapogatni?

Nem szakadt le. Kedves mosollyal válaszolt. Láthatóan nagyon jól esett neki, hogy végre valaki nem retteg tőle.

Onnantól én se.

Másodikos jazztanszakos vagyok. Kirohanok az év végi zongoravizsgáról. Futok a tanáriba, közben dühömben felrúgok egy fogast. 

– Lia néni, én a Gonda Tanár Úrhoz szeretnék átjelentkezni! 

Átvett. Egy szó nélkül.

Elkezdődik a harmadik év. Eltelik pár zongoraóra, talán a negyedik elején megállít. Kezét az álla alá teszi, mutatóujja a szemüvegét támasztja. Tipikus Gonda-tartás. Megszólal:

– De hát Péter! Maga gyakorol!?

– Igen Tanár Úr, én gyakorlok. Miért?

Elmondta, hogy ő engem valamiért elkönyvelt egy link alaknak, de rájött, hogy ez nem így van, és bevallotta.

gondajanos-093805.jpg

Gonda János (Fotó/Forrás: Magyar Jazz Szövetség)

Csodás két évet töltöttünk együtt. Lediplomáztam, majd Ő is nyugdíjba vonult. Tartottuk a kapcsolatot, sokszor meglátogattam, sokszor írt, hogy látta, hallotta egy-egy koncertünket, lemezünket. Gratulált, biztatott. Ha nála voltam, folyton kérdezett. Meséltetett. Érdekelte, hogy mik a hírek a jazzvilágban. Zenéket mutatott.

Emlékszem, mennyire megviselte Kocsis Zoltán halála. És most elment Ő is. Nagyon fog hiányozni. Annyira meg szerettem volna mutatni neki a Kékszakállút. Csak egy kis idő kellett volna még.

De ne legyünk önzők. Piszok nehéz utolsó évei voltak, sokszor mondta, hogy már menni akar. Most megadatott Neki.

Drága Tanár Úr! Köszönünk mindent, soha nem fogjuk elfeledni! A Jazzvilág című legendás könyvét, a már remegős aláírásával örökre megőrzöm.

Elhunyt Gonda János Széchenyi- és Erkel-díjas zenepedagógus, zongoraművész

Kapcsolódó

Elhunyt Gonda János Széchenyi- és Erkel-díjas zenepedagógus, zongoraművész

Hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után, 89 éves korában elhunyt Gonda János Széchenyi- és Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, zeneszerző, zenetörténész, főiskolai tanár – tudatta Facebook-oldalán Sárik Péter zeneszerző.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.
Jazz/World fonó

Rangos magyar lemezdíjra jelölték a Fonó öt lemezét

Legjobbak közé került a Balázs Elemér Group, a Cimbaliband, a Besh o droM, a Dalinda és az Ötödik Évszak lemeze a Fonogram-díjak idei jelöltjeinek listáján.