Jazz/World

„De hát Péter! Maga gyakorol?!” – Emlékezés Gonda Jánosra

2021.03.11. 09:55
Ajánlom
Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Gonda János jazz-zongorista, pedagógus, zenetörténész, akiről muzsikusok generációi őriznek személyes emlékeket. Sárik Péter is, aki megkeresésünk után megírta találkozását a Tanár Úrral a főiskolán: „Ha nála voltam, folyton kérdezett. Meséltetett.”

Szerda reggel csörgött a telefonom. Berki Tomi volt. Tudtam, miért hív. Meghalt Gonda János.

A Tanár Úr. Mi már csak így, magázódva maradtunk. Szerintem nem is tudtam volna tegezni.

Sok emlék előkúszott azóta, hadd legyen ez egy ilyen mesélős, személyes megemlékezés. Ahogy én láttam a Tanár Urat.

Tizenkilenc vagyok. Készülök a jazztanszakra. Két iskola között lebegek, fenyeget a katonaság réme. Közbenjárnak a Tanár Úrnál az érdekemben, ír az illetékesnek úgy, hogy nem is ismer. Valami olyasmit, hogy a magyar kulturális élet megroppanna, ha engem besoroznának. Na persze. Nem hittem el, hogy ezt leírta. De megúsztam, nem lettem katona, köszönet Neki.

Húsz vagyok. Felvettek a jazztanszakra. Óriási dolog, hatalmas megilletődöttség. A bölcs tanácsadók óva intettek: „Jaj, nehogy a Gondához kerülj! Maradi, régimódi, vaskalapos, szenvedni fogsz mellette!”

GondaTanarUrral90-esevek-095610.jpg

Gonda János és Sárik Péter (Fotó/Forrás: Sárik Péter engedélyével)

Órabeosztás. A teremben a frissen felvettek és a tanárok. Gondától mindenki fél. Jégverem van odabenn.

Gonda felolvassa a beosztást. Hozzá kerültem. Na, most mi lesz? Felteszem a kezem. Úristen, mit csinálok?

– Igen? – kérdez Gonda.

– Tanár Úr, kérem, én a Binder Tanár Úrhoz szeretnék járni!

Nem hiszem el, hogy kimondtam.

Gonda bólint, így lett. Soha nem bántott, neheztelt emiatt. Nem volt bosszú.

Elsős tanszakos vagyok. Mint említettem „a Gondától” mindenki fél. Állunk a folyosón, jön Ő, megáll mellettünk. Palotai Csabi osztálytársam meg kedvesen meglapogatja a hátát: „Na, hogy van Tanár Úr?” Úristen! Mindjárt leszakad az ég! Gondát hátba lapogatni?

Nem szakadt le. Kedves mosollyal válaszolt. Láthatóan nagyon jól esett neki, hogy végre valaki nem retteg tőle.

Onnantól én se.

Másodikos jazztanszakos vagyok. Kirohanok az év végi zongoravizsgáról. Futok a tanáriba, közben dühömben felrúgok egy fogast. 

– Lia néni, én a Gonda Tanár Úrhoz szeretnék átjelentkezni! 

Átvett. Egy szó nélkül.

Elkezdődik a harmadik év. Eltelik pár zongoraóra, talán a negyedik elején megállít. Kezét az álla alá teszi, mutatóujja a szemüvegét támasztja. Tipikus Gonda-tartás. Megszólal:

– De hát Péter! Maga gyakorol!?

– Igen Tanár Úr, én gyakorlok. Miért?

Elmondta, hogy ő engem valamiért elkönyvelt egy link alaknak, de rájött, hogy ez nem így van, és bevallotta.

gondajanos-093805.jpg

Gonda János (Fotó/Forrás: Magyar Jazz Szövetség)

Csodás két évet töltöttünk együtt. Lediplomáztam, majd Ő is nyugdíjba vonult. Tartottuk a kapcsolatot, sokszor meglátogattam, sokszor írt, hogy látta, hallotta egy-egy koncertünket, lemezünket. Gratulált, biztatott. Ha nála voltam, folyton kérdezett. Meséltetett. Érdekelte, hogy mik a hírek a jazzvilágban. Zenéket mutatott.

Emlékszem, mennyire megviselte Kocsis Zoltán halála. És most elment Ő is. Nagyon fog hiányozni. Annyira meg szerettem volna mutatni neki a Kékszakállút. Csak egy kis idő kellett volna még.

De ne legyünk önzők. Piszok nehéz utolsó évei voltak, sokszor mondta, hogy már menni akar. Most megadatott Neki.

Drága Tanár Úr! Köszönünk mindent, soha nem fogjuk elfeledni! A Jazzvilág című legendás könyvét, a már remegős aláírásával örökre megőrzöm.

Elhunyt Gonda János Széchenyi- és Erkel-díjas zenepedagógus, zongoraművész

Kapcsolódó

Elhunyt Gonda János Széchenyi- és Erkel-díjas zenepedagógus, zongoraművész

Hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után, 89 éves korában elhunyt Gonda János Széchenyi- és Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, zeneszerző, zenetörténész, főiskolai tanár – tudatta Facebook-oldalán Sárik Péter zeneszerző.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Az idei Berlinalén az is kiderült, hogy Martin Scorsese egy két lábon járó filmenciklopédia

A 74. Berlinale a megkezdett mederben folyt tovább: az elmúlt öt napban is maradt a határok és az aktuális társadalmi kérdések feszegetése.
Színház

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Klasszikus

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Vizuál

Süveges Rita festőművész lett az Esterházy Art Award közönségdíjasa

A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó kiállítás március 3-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban, majd április közepén a kismartoni Esterházy-kastélyban is kiállítják a díjazott alkotók munkáit.
Vizuál

„Nem elég gondolni, tenni is kell” – fontos társadalmi ügyekről rendez kiállítást a Radnóti Színház

A társulat célja ráirányítani a figyelmet közös ügyeinkre, közelebb hozva, felnagyítva, kihangosítva azokat. Az előző évadban elindult kampány fotósorozatait Csoszó Gabriella készítette, a figyelemfelkeltő akció idén az újonnan szerződött színészek ügyeivel folytatódott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.
Jazz/World ajánló

Tehetségbörze a Müpában – hamarosan kezdődik az idei Jazz Showcase!

A jövő tehetségei 17. alkalommal mutatkoznak be a Jazz Showcase-en a Müpában február 16. és 18. között. Közép-Európa egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéjén a fiatal előadók fellépése mellett ezúttal is lesznek esti nagykoncertek.