Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

2020.11.25. 15:35
Ajánlom
Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.

Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész és Harcsa Veronika jazzénekes közös munkájaként indult, de Fenyvesi Márton gitárjátékával és elektronikus effektjeivel lelte meg tökéletes formáját az a projekt, amelynek eredménye most Debussy NOW! címmel jelent meg a BMC kiadásában.

Higgye el, nagyon sokakat címkézünk klasszikusnak, akik ebbe nem egyeznének bele, és akik soha nem képzelték, hogy valaha így hívhatják őket

– felelte egy New York-i újságírói kérdésre Debussy 1908-ban, amiből rögtön körvonalazódik a zeneszerző szemléletmódja, miszerint ő sem szerette volna, ha múzeumi tárgyak lesznek az alkotásaiból. Éppen ezért talán nem ok nélkül feltételezte a három magyar művész, hogy a zeneszerző is üdvözölné az ötletet, hogy dalai több mint egy évszázaddal születésük után új formában szólaljanak meg.

DebussyNOW-144211.jpg

Debussy NOW! (Fotó/Forrás: BMC Records, 2020)

Debussy különleges helyet foglal el a zene történetében. Muzsikájának magas minősége és semmihez sem hasonlítható karaktere már életében abba a panteonba emelte, amellyel ő sokat nem törődött. Ösztönös újító volt, abból a fajtából, aki természetességgel veszi fel a történet fonalát, és folytatja, a saját zsenije szerint:

Forradalmárnak titulálnak, pedig semmi újat nem találtam fel. Legfeljebb a régi dolgokat ábrázoltam újszerűen. A művészetben nincs semmi újdonság

– mondta.

A „hosszú 19. század” utolsó éveiben alkotott, az első világháború vége előtt bő fél évvel hunyt el – egy olyan korban, amikor már jól látszottak a bomlás jegyei, a világ tágulási lehetőségei, de még nem tört meg a polgári romantika fénye sem. Debussy dalai ugyanolyan szalonokban hangzottak el, ahol Schubert, Wolf vagy Fauré művei, de mégis más kontextusban. A jávai gamelán zenéhez fordult inspirációért, nem csupán újfajta harmóniákat alkalmazott, hanem az addig használtakat is más módon, más funkciókban helyezte el. A dekadens Paul Verlaine verseire komponált – „az utolsó hangjegyig verlaine-i” zenét, ahogy egy kortársa írja –, vagy a fiktív leszbikus költőnő, Bilitis szavait öntötte muzsikába. Éppoly forradalmi, zsibongó, útkereső volt, mint a kor, amelyben élt. A fin de siècle aranyozott fényű korszaka aztán tovatűnt, de szellemiségét annak művészete örökíti tovább, és ezek a művek új megszólalásért kiáltanak. Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton – a zeneszerző kifejezésével – a régi dolgokat ábrázolja újszerűen. Amiképpen jelenkorinak, merészen újnak érezte Debussy dalait kora közönsége, úgy érezzük most kortársnak és pionírnak a trió vállalkozását.

A lemezről két dal szabadon is hallgatható, de mindenkit buzdítunk arra, hogy a Dalok felületén digitálisan is vásárolja meg az albumot.

Az online lemezbemutató koncert november 30-án este fél 8-tól hallható a BMC oldalán.

A Fidelio magazin kedden megjelenő lapszámában interjú olvasható Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával. A cikk hosszabb változata a hétvégén online is megjelenik.

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Kapcsolódó

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

Trois chansons de Bilitis I.

La fille aux cheveux de lin

Alább egy rövid videointerjú a készítőkkel.

 

10 bölcs Debussy-gondolat az évfordulón

Kapcsolódó

10 bölcs Debussy-gondolat az évfordulón

100 éve hunyt el Claude Debussy, a francia zene egyik legnagyobb mestere, akinek festői, impresszionista hangja semmit sem veszített fényéből. Az évforduló alkalmából korabeli interjúkból válogattunk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ecuadori, perui és bolíviai örökzöldekkel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Los Gringos

A dél-amerikai zenét játszó hazai együttes új dalokkal is kedveskedik a december 2-i jubileumi koncerten, amelyet követően sztorizós közönségtalálkozót is tartanak a Fonóban.
Jazz/World magazin

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Jazz/World ajánló

Határátlépés Ligetivel – Lukács Miklós és muzsikustársai a BMC-ben

Nem számít, hogy a klasszikus, a kortárs zene vagy a jazz területén működnek, hiszen mindannyian kiváló zenészek. Lukács Miklós Cimbiózis Triója a Ligeti Ensemble-lal lép fel.
Jazz/World ajánló

Muzsikás 50 – Jubileumi évadzáró koncert a Magyar Nemzeti Múzeumban

Az 50 éve alakult Muzsikás jubileumi koncertsorozatát a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében zárja a zenekar, egy mély és feledhetetlen koncerttel december 8-án.
Jazz/World interjú

Az alkotás öröme – interjú Czakó-Kuraly Sebestyénnel

Nagyinterjú a budapesti Platon Karataev zenekar egyik énekes-gitárosával, Czakó-Kuraly Sebestyénnel, akinek hamarosan új szólólemeze jelenik meg.