Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

2020.11.25. 15:35
Ajánlom
Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.

Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész és Harcsa Veronika jazzénekes közös munkájaként indult, de Fenyvesi Márton gitárjátékával és elektronikus effektjeivel lelte meg tökéletes formáját az a projekt, amelynek eredménye most Debussy NOW! címmel jelent meg a BMC kiadásában.

Higgye el, nagyon sokakat címkézünk klasszikusnak, akik ebbe nem egyeznének bele, és akik soha nem képzelték, hogy valaha így hívhatják őket

– felelte egy New York-i újságírói kérdésre Debussy 1908-ban, amiből rögtön körvonalazódik a zeneszerző szemléletmódja, miszerint ő sem szerette volna, ha múzeumi tárgyak lesznek az alkotásaiból. Éppen ezért talán nem ok nélkül feltételezte a három magyar művész, hogy a zeneszerző is üdvözölné az ötletet, hogy dalai több mint egy évszázaddal születésük után új formában szólaljanak meg.

DebussyNOW-144211.jpg

Debussy NOW! (Fotó/Forrás: BMC Records, 2020)

Debussy különleges helyet foglal el a zene történetében. Muzsikájának magas minősége és semmihez sem hasonlítható karaktere már életében abba a panteonba emelte, amellyel ő sokat nem törődött. Ösztönös újító volt, abból a fajtából, aki természetességgel veszi fel a történet fonalát, és folytatja, a saját zsenije szerint:

Forradalmárnak titulálnak, pedig semmi újat nem találtam fel. Legfeljebb a régi dolgokat ábrázoltam újszerűen. A művészetben nincs semmi újdonság

– mondta.

A „hosszú 19. század” utolsó éveiben alkotott, az első világháború vége előtt bő fél évvel hunyt el – egy olyan korban, amikor már jól látszottak a bomlás jegyei, a világ tágulási lehetőségei, de még nem tört meg a polgári romantika fénye sem. Debussy dalai ugyanolyan szalonokban hangzottak el, ahol Schubert, Wolf vagy Fauré művei, de mégis más kontextusban. A jávai gamelán zenéhez fordult inspirációért, nem csupán újfajta harmóniákat alkalmazott, hanem az addig használtakat is más módon, más funkciókban helyezte el. A dekadens Paul Verlaine verseire komponált – „az utolsó hangjegyig verlaine-i” zenét, ahogy egy kortársa írja –, vagy a fiktív leszbikus költőnő, Bilitis szavait öntötte muzsikába. Éppoly forradalmi, zsibongó, útkereső volt, mint a kor, amelyben élt. A fin de siècle aranyozott fényű korszaka aztán tovatűnt, de szellemiségét annak művészete örökíti tovább, és ezek a művek új megszólalásért kiáltanak. Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton – a zeneszerző kifejezésével – a régi dolgokat ábrázolja újszerűen. Amiképpen jelenkorinak, merészen újnak érezte Debussy dalait kora közönsége, úgy érezzük most kortársnak és pionírnak a trió vállalkozását.

A lemezről két dal szabadon is hallgatható, de mindenkit buzdítunk arra, hogy a Dalok felületén digitálisan is vásárolja meg az albumot.

Az online lemezbemutató koncert november 30-án este fél 8-tól hallható a BMC oldalán.

A Fidelio magazin kedden megjelenő lapszámában interjú olvasható Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával. A cikk hosszabb változata a hétvégén online is megjelenik.

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Kapcsolódó

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

Trois chansons de Bilitis I.

La fille aux cheveux de lin

Alább egy rövid videointerjú a készítőkkel.

 

10 bölcs Debussy-gondolat az évfordulón

Kapcsolódó

10 bölcs Debussy-gondolat az évfordulón

100 éve hunyt el Claude Debussy, a francia zene egyik legnagyobb mestere, akinek festői, impresszionista hangja semmit sem veszített fényéből. Az évforduló alkalmából korabeli interjúkból válogattunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Zenés színház

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
Színház

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Vizuál

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Jazz-kalandra hív a Kati Bár

Június 18-án a balatonboglári Bábel Camp klubban ad nyárindító koncertet a legendás ’80-as évekbeli budapesti szórakozóhely nevét viselő Kati Bár jazz-formáció.
Jazz/World ajánló

Csík Jánossal köszöntik a nyarat Újpalotán

A XV. kerületi Boldog Salkaházi Sára templom udvara ad otthont június 21. és 25. között az Újpalotai Nyári Játékoknak, amelynek programjai ingyenesen látogathatók.
Jazz/World hír

Gitárpengetéstől lesz hangos Balatonfüred

Immár 16. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legjelentősebb gitárfesztiválját, a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált, amely a több hónapnyi bezártság után friss zenei élményeket szeretne nyújtani a városba látogatóknak.
Jazz/World gyász

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Jazz/World ajánló

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.