Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

2020.11.25. 15:35
Ajánlom
Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.

Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész és Harcsa Veronika jazzénekes közös munkájaként indult, de Fenyvesi Márton gitárjátékával és elektronikus effektjeivel lelte meg tökéletes formáját az a projekt, amelynek eredménye most Debussy NOW! címmel jelent meg a BMC kiadásában.

Higgye el, nagyon sokakat címkézünk klasszikusnak, akik ebbe nem egyeznének bele, és akik soha nem képzelték, hogy valaha így hívhatják őket

– felelte egy New York-i újságírói kérdésre Debussy 1908-ban, amiből rögtön körvonalazódik a zeneszerző szemléletmódja, miszerint ő sem szerette volna, ha múzeumi tárgyak lesznek az alkotásaiból. Éppen ezért talán nem ok nélkül feltételezte a három magyar művész, hogy a zeneszerző is üdvözölné az ötletet, hogy dalai több mint egy évszázaddal születésük után új formában szólaljanak meg.

DebussyNOW-144211.jpg

Debussy NOW! (Fotó/Forrás: BMC Records, 2020)

Debussy különleges helyet foglal el a zene történetében. Muzsikájának magas minősége és semmihez sem hasonlítható karaktere már életében abba a panteonba emelte, amellyel ő sokat nem törődött. Ösztönös újító volt, abból a fajtából, aki természetességgel veszi fel a történet fonalát, és folytatja, a saját zsenije szerint:

Forradalmárnak titulálnak, pedig semmi újat nem találtam fel. Legfeljebb a régi dolgokat ábrázoltam újszerűen. A művészetben nincs semmi újdonság

– mondta.

A „hosszú 19. század” utolsó éveiben alkotott, az első világháború vége előtt bő fél évvel hunyt el – egy olyan korban, amikor már jól látszottak a bomlás jegyei, a világ tágulási lehetőségei, de még nem tört meg a polgári romantika fénye sem. Debussy dalai ugyanolyan szalonokban hangzottak el, ahol Schubert, Wolf vagy Fauré művei, de mégis más kontextusban. A jávai gamelán zenéhez fordult inspirációért, nem csupán újfajta harmóniákat alkalmazott, hanem az addig használtakat is más módon, más funkciókban helyezte el. A dekadens Paul Verlaine verseire komponált – „az utolsó hangjegyig verlaine-i” zenét, ahogy egy kortársa írja –, vagy a fiktív leszbikus költőnő, Bilitis szavait öntötte muzsikába. Éppoly forradalmi, zsibongó, útkereső volt, mint a kor, amelyben élt. A fin de siècle aranyozott fényű korszaka aztán tovatűnt, de szellemiségét annak művészete örökíti tovább, és ezek a művek új megszólalásért kiáltanak. Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton – a zeneszerző kifejezésével – a régi dolgokat ábrázolja újszerűen. Amiképpen jelenkorinak, merészen újnak érezte Debussy dalait kora közönsége, úgy érezzük most kortársnak és pionírnak a trió vállalkozását.

A lemezről két dal szabadon is hallgatható, de mindenkit buzdítunk arra, hogy a Dalok felületén digitálisan is vásárolja meg az albumot.

Az online lemezbemutató koncert november 30-án este fél 8-tól hallható a BMC oldalán.

A Fidelio magazin kedden megjelenő lapszámában interjú olvasható Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával. A cikk hosszabb változata a hétvégén online is megjelenik.

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Kapcsolódó

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

Trois chansons de Bilitis I.

La fille aux cheveux de lin

Alább egy rövid videointerjú a készítőkkel.

 

10 bölcs Debussy-gondolat az évfordulón

Kapcsolódó

10 bölcs Debussy-gondolat az évfordulón

100 éve hunyt el Claude Debussy, a francia zene egyik legnagyobb mestere, akinek festői, impresszionista hangja semmit sem veszített fényéből. Az évforduló alkalmából korabeli interjúkból válogattunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Klasszikus

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Plusz

Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.
Színház

Interaktív kiadványként jelent meg idén a Radnóti Magazin

„Ez már a Gutenberg-galaxis utáni világ” – hirdeti a színház évados kiadványa, amelyet most digitálisan tettek közzé, számos interaktív és a későbbiekben is bővülő tartalommal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Jazz/World Film

Film készül Billie Holiday hírhedt kábítószeres peréről

Február végén érkezik a legendás jazzénekesnőről szóló életrajzi dráma, amely azt mutatja be, miként vált Billie Holiday az Egyesült Államok drogellenes háborújának egyik legfontosabb ellenségévé egy protest song miatt.
Jazz/World ajánló

Magyarországra jön a modern trubadúr, Estas Tonne

Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva az eredetileg tervezett tematikával érkezik Budapestre. Csodálatos jelenséget állít a középpontba: az emberi észlelést, amit akkor érzékelünk, mikor tetten érjük a kreativitást, amely kitolja spirituális tájképünk belső határait.
Jazz/World hír

Toplistás lemezekkel indul az év a Fonónál

Online koncertekkel és új lemezekkel búcsúztatta az óévet a Fonó. A 2020-ban megjelent albumok közül több a nemzetközi toplistákra és a legjobb hazai kiadványok közé került.
Jazz/World lemez

David Bowie utolsó, legnehezebb szerepe

Öt éve, utolsó albumának megjelenése és hatvankilencedik születésnapja után két nappal elhunyt David Bowie. Hogy a Blackstar hattyúdalnak készült-e, abban az alkotótársak véleménye is megoszlik. Nézz fel, a mennyben vagyok – énekelte a popsztár, és ezt aligha lehet másképpen értelmezni.