Jazz/World

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

2022.05.20. 14:55
Ajánlom
Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.

Az Art of Virus (AOV) online zeneszerző-projektről többször szóltunk már:

Fekete-Kovács Kornél, a MAO művészeti vezetője kilenc hangot indított útjára, és tíz zeneszerzőt kért fel szerte a világon, hogy írjanak rövid kompozíciókat ezekre a hangokra. Ez az első tíz szerzemény adja az Art of Virus tíz ágának alapját.

A kihívás következő lépéseként az ágak elindítói újabb két-két zenésztársukat hívták meg, akik folytatják a sort. Pár hónap alatt 486 zeneszerző csatlakozott a projekthez, a világ 42 országából.

„Az utóbbi évek cyber-életének egyik legizgalmasabb jelenségét hozta létre Fekete-Kovács Kornél az Art Of Virus Challenge-dzsel. Friss gondolat, nagyon egyszerű, de mégis ezerféleképpen értelmezhető feladat, és egy – általam legalábbis – soha nem látott forma jellemzi ezt a zenei vállalkozást, amely

talán prototípusa lehet a jövőben más életfa-szerkezetű zenéknek is. De ha nem lesz több hasonló, az sem baj, ez egy nagyon unikális zene”

– fogalmaz a kezdeményezésről a május 26-i házigazda, Subicz Gábor.

AOW_Subicz_Emiliano_20220526_1920x1005-132242.jpg

MAO Art of Virus #10 – Subicz Gábor feat. Emiliano Sampaio (Fotó/Forrás: Simon Reithofer / Moder Art of Orchestra)

A MAO a 2021/22-es koncertévadban egy sorozatban mutatja be a projekt tíz ágának kompozícióit, minden alkalommal egy AOV-zeneszerzőt személyesen is bevonva. Ezúttal a #10 ágról, a brazil származású komponista-zenész lesz az AOV-koncert vendége.

Subicz Gábor a hazai zenei élet egyik intellektuális figurája, lehet, hogy ismerik saját jazz-funk-pop zenekarát, a Subtonst is.

A fiatal trombitás a Modern Art Orchestra egyik zeneszerzője és trombita-szekciójának állandó tagja, a zenekar számára dedikált kompozíciói szerepelnek a MAO plays Béla Bartók 15 Hungarian Peasant Songs lemezen, a készülő Fölszállott a Páva – a Tribute to Zoltán Kodály albumon,

saját szerzői lemeze az Orchestrával, a Mind’s Ear 2017-ben jelent meg. Gábor az AOV #10 ágának elindítója, a brazil gitáros-pozanos-zeneszerző Emiliano Sampaio az ő meghívására csatlakozott a világméretűvé duzzadt projekthez.

A két muzsikus 2014-ben ismerkedett meg Koppenhágában, egy zeneszerzőversenyen.

„Emiliano jelenleg Grazban él és ténykedik, de igazi világpolgár.

Zenéje is ezt a sokszínűséget mutatja: a dél-amerikai hagyományokat könnyedén folyatja át az európai kortárs jazzen, szellős, mégis magvas kompozíciói magukkal ragadják, utaztatják a hallgatót.

Nagyon várom a MAO-ra hangszerelt darabjait, az együttműködést!”  meséli róla Subicz Gábor.

MAo2-093102.jpg

Modern Art Orchestra (Fotó/Forrás: Modern Art Orchestra)

Sampaio olyan zenekarokkal dolgozott együtt zeneszerzői, hangszerelői és karmesteri minőségben, mint a holland Metropole Orkest, a HR Frankfurt Radio Big Band, a hamburgi JazzKombinat, a berni Uptown Big Band, a koppenhágai Big Band & the Vocals, vagy a Graz Composers Orchestra. Sampaio a stúdióban is termékeny muzsikus, már tizenegy albumot jegyez.

Különleges zenei élményt ígér az Opus-ba látogatóknak a MAO május 26-i koncertjén, ne hagyják ki!

Modern Art Orchestra Art of Virus #10

Házigazda Subicz Gábor, vendég Emiliano Sampaio

  • 2022. május 26., 20:00
  • Opus Jazz Club

Jegyek elérhetők itt>>> 

Fejléckép: Emiliano Sampaio (fotó/forrás: Modern Art Orchestra)

Fekete Kovács Kornél: Nem pánikoltam, várakoztam

Kapcsolódó

Fekete Kovács Kornél: Nem pánikoltam, várakoztam

A Foundations című album lemezbemutató koncertje elmaradt, a Modern Art Orchestra vezetője, Fekete-Kovács Kornél szerint az élet ellen azonban nem szabad rúgkapálni. A karanténban útjára indított egy zenei motívumot, amely vírusként terjed más alkotók között – csak éppen jótékony hatással.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az évad legjobb művészi produkcióit díjazta a Radnóti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház, ahol Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, valamint kihirdette a következő új bemutatóit.
Klasszikus

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Könyv

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Vizuál

Zsigmond Gábor lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A döntést Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával jelentette be.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Jazz/World ajánló

Elefántdübörgés a Margitszigeten! – KARTHAGO 45 jubileumi koncert június 15-én

Június 15-én szombaton a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ünnepli negyvenöt éve tartó sikertörténetét a Karthago. Az 1979-ben indult együttes tagjai teljes egyetértésben döntöttek a jubileum helyszínét illetően.
Jazz/World ajánló

A Rumbach utcai zsinagógában mutatja be új lemezét Kováts Kriszta

Víz-dalok címmel jelent meg a Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő legújabb lemeze, amelyhez Szirtes Edina Mókus szerzett zenét, a szövegeket pedig Fábri Péter jegyzi. 
Jazz/World ajánló

Szép dallamok egy kellemes este – Szűcs Kinga és Bárth János koncertje a XV. kerületben

Hangulatos szabadtéri koncertet hallgathat meg a közönség június 13-án, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kertjében. Az eseményről az egyenesen Brüsszelből érkező Szűcs Kinga énekesnő mesélt.
Jazz/World magazin

A dal, amelyet a Műcsarnokban és falunapon is elő lehet adni – Kollár-Klemencz László a Szájbergyerekről

A Dalok nyomában elnevezésű sorozatunk új részében ezúttal Kollár-Klemencz Lászlóval beszélgettünk a Kistehén Tánczenekar leghíresebb, Szájbergyerek című számáról.