Jazz/World

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

2022.05.20. 14:55
Ajánlom
Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.

Az Art of Virus (AOV) online zeneszerző-projektről többször szóltunk már:

Fekete-Kovács Kornél, a MAO művészeti vezetője kilenc hangot indított útjára, és tíz zeneszerzőt kért fel szerte a világon, hogy írjanak rövid kompozíciókat ezekre a hangokra. Ez az első tíz szerzemény adja az Art of Virus tíz ágának alapját.

A kihívás következő lépéseként az ágak elindítói újabb két-két zenésztársukat hívták meg, akik folytatják a sort. Pár hónap alatt 486 zeneszerző csatlakozott a projekthez, a világ 42 országából.

„Az utóbbi évek cyber-életének egyik legizgalmasabb jelenségét hozta létre Fekete-Kovács Kornél az Art Of Virus Challenge-dzsel. Friss gondolat, nagyon egyszerű, de mégis ezerféleképpen értelmezhető feladat, és egy – általam legalábbis – soha nem látott forma jellemzi ezt a zenei vállalkozást, amely

talán prototípusa lehet a jövőben más életfa-szerkezetű zenéknek is. De ha nem lesz több hasonló, az sem baj, ez egy nagyon unikális zene”

– fogalmaz a kezdeményezésről a május 26-i házigazda, Subicz Gábor.

AOW_Subicz_Emiliano_20220526_1920x1005-132242.jpg

MAO Art of Virus #10 – Subicz Gábor feat. Emiliano Sampaio (Fotó/Forrás: Simon Reithofer / Moder Art of Orchestra)

A MAO a 2021/22-es koncertévadban egy sorozatban mutatja be a projekt tíz ágának kompozícióit, minden alkalommal egy AOV-zeneszerzőt személyesen is bevonva. Ezúttal a #10 ágról, a brazil származású komponista-zenész lesz az AOV-koncert vendége.

Subicz Gábor a hazai zenei élet egyik intellektuális figurája, lehet, hogy ismerik saját jazz-funk-pop zenekarát, a Subtonst is.

A fiatal trombitás a Modern Art Orchestra egyik zeneszerzője és trombita-szekciójának állandó tagja, a zenekar számára dedikált kompozíciói szerepelnek a MAO plays Béla Bartók 15 Hungarian Peasant Songs lemezen, a készülő Fölszállott a Páva – a Tribute to Zoltán Kodály albumon,

saját szerzői lemeze az Orchestrával, a Mind’s Ear 2017-ben jelent meg. Gábor az AOV #10 ágának elindítója, a brazil gitáros-pozanos-zeneszerző Emiliano Sampaio az ő meghívására csatlakozott a világméretűvé duzzadt projekthez.

A két muzsikus 2014-ben ismerkedett meg Koppenhágában, egy zeneszerzőversenyen.

„Emiliano jelenleg Grazban él és ténykedik, de igazi világpolgár.

Zenéje is ezt a sokszínűséget mutatja: a dél-amerikai hagyományokat könnyedén folyatja át az európai kortárs jazzen, szellős, mégis magvas kompozíciói magukkal ragadják, utaztatják a hallgatót.

Nagyon várom a MAO-ra hangszerelt darabjait, az együttműködést!”  meséli róla Subicz Gábor.

MAo2-093102.jpg

Modern Art Orchestra (Fotó/Forrás: Modern Art Orchestra)

Sampaio olyan zenekarokkal dolgozott együtt zeneszerzői, hangszerelői és karmesteri minőségben, mint a holland Metropole Orkest, a HR Frankfurt Radio Big Band, a hamburgi JazzKombinat, a berni Uptown Big Band, a koppenhágai Big Band & the Vocals, vagy a Graz Composers Orchestra. Sampaio a stúdióban is termékeny muzsikus, már tizenegy albumot jegyez.

Különleges zenei élményt ígér az Opus-ba látogatóknak a MAO május 26-i koncertjén, ne hagyják ki!

Modern Art Orchestra Art of Virus #10

Házigazda Subicz Gábor, vendég Emiliano Sampaio

  • 2022. május 26., 20:00
  • Opus Jazz Club

Jegyek elérhetők itt>>> 

Fejléckép: Emiliano Sampaio (fotó/forrás: Modern Art Orchestra)

Fekete Kovács Kornél: Nem pánikoltam, várakoztam

Kapcsolódó

Fekete Kovács Kornél: Nem pánikoltam, várakoztam

A Foundations című album lemezbemutató koncertje elmaradt, a Modern Art Orchestra vezetője, Fekete-Kovács Kornél szerint az élet ellen azonban nem szabad rúgkapálni. A karanténban útjára indított egy zenei motívumot, amely vírusként terjed más alkotók között – csak éppen jótékony hatással.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Bájolás sokszögben – Megjelent a Borbély Mihály Polygon új lemeze

A legendás formáció – Borbély Mihály, Lukács Miklós és Dés András triója – januárban rögzítette a Polygon második lemezét, amely most a Fonó kiadásában jelenik meg Bájoló / Enchantment címmel. A lemezbemutató koncertre a Hagyományok Háza szervezésében június 25-én került sor a Hagyományok Házában.
Jazz/World ajánló

A Vujicsics Együttes is fellép Salföldön

A Balkánra fókuszál a 7. Salföldi Dalföld; a fesztivál koncertekkel, kiállításokkal, táncházzal, minikonferenciával és sok más kulturális programmal várja a közönséget június 24. és 26. között a Káli-medencében.
Jazz/World ajánló

Löszfal-tövi új dimenziók: Dombos Fest 2022

A Dombos Fest július elején újra várja Kishegyesen az igényes szórakozásra vágyókat, és mindazokat, akik idén is elvarázsolódnának a löszfal tövében. 22 évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén civil összefogással indult a Dombos Fest, amely azóta a térség egyik legkedveltebb művészeti fesztiváljává vált.
Jazz/World ajánló

Chris Potter San Franciscó-i supergroupja, az SFJazz a Müpában

A jelenkor kihívásaira, az elmúlt évek nehézségeire reflektál június 24-i budapesti koncertjén az SFJAZZ Collective. A kilenctagú supergroup az élő bizonyítéka, hogy a jazz ma is ugyanolyan élő, érvényes és szerethető műfaj, mint egykoron.
Jazz/World gyász

Elhunyt Ducsai Szabolcs trombitás

A Budapest Jazz Orchestra és a Studio 11 állandó tagjának halálhírét a Magyar Jazz Szövetség jelentette be közösségi oldalán.