Jazz/World

Délben zárul az utolsó licit

2007.03.29. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt koncertjeinek utolsó jegyeire lehetett licitálni a fidelio.hu-n, de a jegyárverésnek lassan vége, a Nigel Kennedy Quintet jegye 15 ezer forintról indult és csütörtök délben üt le a képzeletbeli kalapács.

A Nigel Kennedy Quintet tagjai a Blue note sessions című 2006-os albumukról játszanak, amelyet a jazz műfajban szokás a tavalyi év zenei szenzációjának nevezni. A névadó Nigel Kennedyt azonban elsősorban Vivaldi extravagáns előadójaként ismerik. 1956-ban született, szülei is zenészek voltak, ő maga hat évesen hegedült, s hét éves korában már Menuhin istápolta. Stílusa megosztja a közönséget, olykor erőszakos, faragatlan, bőrdzsekiben nyomuló, de tagadhatatlan, hogy a komolyzenének sok hívet szerzett a fiatalok körében. Már az első komolyzenei lemezével - Elgar h-moll hegedűversenyével - nagy sikert ért el 1984-ben: 300 ezer példány kelt el belőle, aranylemezes lett és két díjat is bezsebelt a Gramophon magazintól, illetve a BPI Awards-tól. De Vivaldi Négy évszakával ütötte meg a csúcsot, az eladott kétmillió lemezzel bekerült a Guinnes Rekordok könyvébe 1989-ben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.