Jazz/World

Delta-blues a Duna partján

2008.08.25. 00:00
Ajánlom
Augusztus 29-én a szentendrei X. Nemzetközi Performance és Nehéz Zenei Fesztivál közönsége a Mississippi partján érezheti magát, hiszen a blues egyik legavatottabb előadója lép fel: Karen Carroll a Mississippi Grave Diggers együttessel kilenctől játszik a Korzó Szabadszínpadán.

A chicagói születésű Karen Carroll bluesdíva Robert Allen és Nate Griffin mesterektől tanult gitározni. Olyan nevekkel lépett fel, mint Lonnie Brooks, Albert King és a Freeman Bros. Természetesen édesanyja, a hazánkban és a szomszédos országokban rendszeresen turnézó Jeanne Carroll ”Bluesmama” is nagyban segítette pályáját, első professzionális megjelenése édesanyja zenekarával volt, de Katie Webster és Lurrie Bell közreműködésében is fellépett a nagyközönség előtt. A gyermekkorból megmaradt gospel mellett Karen az igazi fekete blueshang megtestesítője, a sajátos delta-vidéki stílusban, elementáris erővel, ugyanakkor cizelláltan és hitelesen közvetíti a műfajt.

Állandó turnézenekarát, a Mississippi Grave Diggerst Oláh Andor hívta életre, ő jól ismert, saját stílusában elővezetett szájharmonika szólóiban mutatja meg a mojo jelenlétét. A héttagú banda tradicionális hangzását Frankie Látó roma swing hegedűjátéka fűszerezi, de a többi muzsikus is lendületes játékkal veti bele magát blues mélységeibe, és az előadás csúcspontjaként a Mojo Workin’ lüktetésében egyenként mutatják be kvalitásaikat szóló zenészként is.

(2008. augusztus 29. 20:00 Korzó, Szabadszínpad (Szentendre) – Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers, X. Nemzetközi Performance és Nehéz Zenei Fesztivál)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.