Jazz/World

Derű és melankólia

2007.01.02. 00:00
Ajánlom
Marozsán Erika, a Szomorú vasárnap főszereplője folytatja a Szakíts, ha tudsz! című lemezének bemutatását. Január 13-án a Fesztivál Színházban lép fel zenésztársaival.

A lemezen található 12 szám közül a legszebb tán A szerelmes lakás. Íme az első négy sor: "Fejem fölött a nap lakat./ Rozsdás és kulcsa nincs./ Nagyon magamra hagytalak./ Így voltam bilincs". Ugye szép? Hát persze, ez elvárható egy olyan költőtől, aki féltucat verses kötettel, néhány elbeszéléssel és kisregénnyel máris beírta magát a honi irodalomba. Az egyetlen nehézséget az adhatta Jónás Tamásnak, hogy ezúttal egy nő lelkébe kellett beleélnie magát, hiszen a számokat Marozsán Erika énekli.

Erikáról tudni lehet, hogy a zene mindig is közel állt hozzá, zenei általánosba járt, hatéves korától zongorázott, s művészi pályájához érdekes lendületet adott a nagyapai lottóötösből származó zongora. Később a színművészetin már a jazz felé fordult, s ha tehette, barátaival koncertől koncertre járt. Az egyik ilyen helyszínen ismerkedett meg Juhász Gáborral, aki megkérdezte tőle, nem akar-e vele együtt dolgozni, lemezt készíteni. Dióhéjban ez a Szakíts, ha tudsz! lemez születésének története.

A Gramofon-díjas jazzgitáros Juhász Gábor zenéjével és a költő Jónás Tamás jól eltalált, frappáns szövegeivel megjelent dalok pompásan illenek a színésznő erős, színes hangjához és egyéniségéhez. S aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy meghallgathatja a január 13-ai hangversenyt, maga is megtapasztalhatja, milyen elevenné varázsolja ezt a zenét Marozsán Erika lírára is fogékony, mondanivalóját zenében is kiválóan megfogalmazni tudó személyisége.

(2007. január 13. 19:30 Fesztivál Színház - Szakíts, ha tudsz!, Marozsán Erika lemezbemutató koncertje; km.: Marozsán Erika (ének), Juhász Gábor (gitár), Papesch Péter (basszusgitár), Rubik Ernő (zongora), Borlai Gergő (dob), Lantos Zoltán (hegedű), Bacsó Kristóf (szaxofon), Jónás Tamás (szöveg)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.