Jazz/World

Dés László: „Építsük meg saját piramisainkat!"

Művészi szabadság
2020.03.21. 09:50
Ajánlom
Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeknek teszünk fel kérdéseket. Elsőként Dés Lászlót kérdeztük arról, hogy mivel tölti az idejét, hogy bírja a bezártságot, és mit tanácsol a következő hetekre.

Mivel töltöd most az idődet?

Próbálom összeszedni magam mentálisan és lelkileg is. Elég nagy családom van, és persze aggódom értük, miközben mint veszélyeztetett korban lévő, nem találkozhatom velük. Ez és a saját helyzetem gyakorlati megoldása, vásárlás, szükséges dolgok előteremtése, tájékozódás, stb. eléggé lefoglalt az elmúlt időszakban.

Hogyan fogadtad a kényszerleállást? Hogyan éled meg a bezártságot?

Ez engem nem zavar túlságosan hiszen az elmúlt évtizedekben, és különösen 2010.-től nagyon gyakran voltam hasonló helyzetben, persze a fenyegető járvány tudata nélkül. Mivel az utóbbi tíz évben több nagy megírási munkám volt, és ezeket csak önkéntes visszavonulással, mondhatni bezárkozással tudtam megvalósítani, nem szokatlan ez a fajta remeteélet.

Gyakran vonultam el például a Szigligeti alkotóházba dolgozni, akár hónapokra is egy huzamban, és volt, hogy hetekig teljesen egyedül voltam a nagy kastélyban. Ez engem egyáltalán nem zavart, remekül ment a munka!

DesLaszlo2-190638.jpg

Dés László (Fotó/Forrás: Broadway Event)

És mivel most is vár rám ilyen nagyszabású zeneszerzői feladat, illetve annak előkészítéseként irodalmi kutató munka, és az anyag dramatizálása, ez nem hogy kényszerleállás, de „ajándék” idő, amivel élni akarok és fogok. Értem persze, hogy a kérdés a koncertezésre vonatkozik, de mivel én régóta úgy élek, hogy időszakonként vagy a szerzői munka, vagy a koncertezés kerül előtérbe az életemben, a játékkal való leállás nem okoz különösebb gondot.

Mit tanácsolsz az elkövetkező hetekre?

Éppen ezt, amit az előző kérdésre válaszoltam. Mindenkinek vannak restanciái, elvégzetlen feladatai, vagy régi tervei, amiket a mindennapi hajtásban sosem tudott megvalósítani. Vagy akár csak ötletek, amiket az idő hiányában nem tudott végig gondolni, kibontani, most itt az ideje. A csend és a nyugalom nagy erő, óriási lehetőség arra, hogy összeszedjük magunkat, magunka szálljunk, és ha ez valamiféle kataklizmával van összefüggésben, az még adhat egy nagy lökést, ha letudjuk győzni félelmünket.

Létezik egy elmélet, mely szerint az egyiptomiak a piramisokat a kataklizmától való félelmükben építették, félve attól, hogy egész kultúrájuk elpusztul egy Özönvízszerű katasztrófában. Felhasználták minden matematikai, természettudományos művészi és technikai tudásukat, hogy ezek a mesterművek megmaradjanak az örökkévalóság számára.

Építsük meg saját piramisainkat!

A sorozat részei ide kattintva érhetők el!

Dés László: „Ha megértenénk, hogy mi vagyunk a Grund, ez egy békés ország lenne”

Kapcsolódó

Dés László: „Ha megértenénk, hogy mi vagyunk a Grund, ez egy békés ország lenne”

Az egyik legsokoldalúbb magyar muzsikus, szaxofonos, zeneszerző hatvannégy évesen új oldaláról mutatkozik be az Éjféli járat című, nemrég megjelent szerzői lemezével, amit december 29-én mutat be az Arénában egy nagyszabású koncerten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Zenés színház

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája. 
Jazz/World

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World lemezajánló

10+1 magyar jazzlemez, amit hallanod kell idén

Összeszedtük az elmúlt hónapok legfontosabb megjelenéseit a magyar jazzben: Lukács Miklós, a Subtones, Dés András, a Modern Art Orchestra és Juhász Gábor, valamint egy külföldi csapat tisztelgése Bartók előtt – a Fidelio válogatásában.
Jazz/World opus jazz club

Női újhullám az Opus Jazz Club színpadán

Augusztusban öt olyan formáció játszik a fővárosi Opus Jazz Club színpadán, amely új megvilágításba helyezi az improvizatív női éneklést.
Jazz/World interjú

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.
Jazz/World ajánló

Két új könyv mesél a hazai popkultúra történetéről

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának két új, a hazai populáris zenei kultúra múltját kanonizáló könyve is megjelent. Az Azok a régi csibészek és a Hangok és ütemek új kötetei folytatják a sorozat hagyományait. 
Jazz/World ajánló

Szaxofon Különkiadás – Modern Art Orchestra

Fekete-Kovács Kornél, a Modern Art Orchestra művészeti vezetője a karantén időszakában sem hagyta unatkozni közönségét: minden második szerdán egy lemezhallgatással egybekötött beszélgetést hallgathatunk tőle a MAO Facebook-oldalán. Az adásokban a zenekar Legendás Albumok sorozatának egy-egy koncertjét játsszák le, a trombitás-zeneszerző pedig ehhez igazítva hív meg énekeseket, zenészeket, fotósokat, szobrászokat, tanárokat vagy akár IT szakembereket.