Jazz/World

Dés László: „Építsük meg saját piramisainkat!"

Művészi szabadság
2020.03.21. 09:50
Ajánlom
Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeknek teszünk fel kérdéseket. Elsőként Dés Lászlót kérdeztük arról, hogy mivel tölti az idejét, hogy bírja a bezártságot, és mit tanácsol a következő hetekre.

Mivel töltöd most az idődet?

Próbálom összeszedni magam mentálisan és lelkileg is. Elég nagy családom van, és persze aggódom értük, miközben mint veszélyeztetett korban lévő, nem találkozhatom velük. Ez és a saját helyzetem gyakorlati megoldása, vásárlás, szükséges dolgok előteremtése, tájékozódás, stb. eléggé lefoglalt az elmúlt időszakban.

Hogyan fogadtad a kényszerleállást? Hogyan éled meg a bezártságot?

Ez engem nem zavar túlságosan hiszen az elmúlt évtizedekben, és különösen 2010.-től nagyon gyakran voltam hasonló helyzetben, persze a fenyegető járvány tudata nélkül. Mivel az utóbbi tíz évben több nagy megírási munkám volt, és ezeket csak önkéntes visszavonulással, mondhatni bezárkozással tudtam megvalósítani, nem szokatlan ez a fajta remeteélet.

Gyakran vonultam el például a Szigligeti alkotóházba dolgozni, akár hónapokra is egy huzamban, és volt, hogy hetekig teljesen egyedül voltam a nagy kastélyban. Ez engem egyáltalán nem zavart, remekül ment a munka!

DesLaszlo2-190638.jpg

Dés László (Fotó/Forrás: Broadway Event)

És mivel most is vár rám ilyen nagyszabású zeneszerzői feladat, illetve annak előkészítéseként irodalmi kutató munka, és az anyag dramatizálása, ez nem hogy kényszerleállás, de „ajándék” idő, amivel élni akarok és fogok. Értem persze, hogy a kérdés a koncertezésre vonatkozik, de mivel én régóta úgy élek, hogy időszakonként vagy a szerzői munka, vagy a koncertezés kerül előtérbe az életemben, a játékkal való leállás nem okoz különösebb gondot.

Mit tanácsolsz az elkövetkező hetekre?

Éppen ezt, amit az előző kérdésre válaszoltam. Mindenkinek vannak restanciái, elvégzetlen feladatai, vagy régi tervei, amiket a mindennapi hajtásban sosem tudott megvalósítani. Vagy akár csak ötletek, amiket az idő hiányában nem tudott végig gondolni, kibontani, most itt az ideje. A csend és a nyugalom nagy erő, óriási lehetőség arra, hogy összeszedjük magunkat, magunka szálljunk, és ha ez valamiféle kataklizmával van összefüggésben, az még adhat egy nagy lökést, ha letudjuk győzni félelmünket.

Létezik egy elmélet, mely szerint az egyiptomiak a piramisokat a kataklizmától való félelmükben építették, félve attól, hogy egész kultúrájuk elpusztul egy Özönvízszerű katasztrófában. Felhasználták minden matematikai, természettudományos művészi és technikai tudásukat, hogy ezek a mesterművek megmaradjanak az örökkévalóság számára.

Építsük meg saját piramisainkat!

A sorozat részei ide kattintva érhetők el!

Dés László: „Ha megértenénk, hogy mi vagyunk a Grund, ez egy békés ország lenne”

Kapcsolódó

Dés László: „Ha megértenénk, hogy mi vagyunk a Grund, ez egy békés ország lenne”

Az egyik legsokoldalúbb magyar muzsikus, szaxofonos, zeneszerző hatvannégy évesen új oldaláról mutatkozik be az Éjféli járat című, nemrég megjelent szerzői lemezével, amit december 29-én mutat be az Arénában egy nagyszabású koncerten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Jazz/World ajánló

Kocsmazene magyarul – ezért könnyű beleszeretni az Aurevoir.-ba

Ma már egyre inkább elmosódnak a könnyűzene műfaji határai, de még ebben a sokszínű felhozatalban is akadnak karakteres, azonnal felismerhető stílusok. Az Aurevoir. rengeteg forrásból táplálkozó zenéje ethno-beat névre hallgat, és alig pár év alatt hódította meg a hazai klubszínpadokat. Népzene és angolszász beat-folk, lélekig hatoló mélységek és őrült elszállás: mutatjuk, miért ne hagyjátok ki a zenekar május 16-i ingyenes online koncertjét!
Jazz/World hír

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.
Jazz/World interjú

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Jazz/World pannonia entertainment

A jazz, a rhythm'n'blues és a rock'n'roll szülővárosának portréja a mozikban

New Orleans – A zene városa címmel 2021. májusában érkezik a mozikba Michael Murphy zenei betétekkel gazdagon átszőtt dokumentumfilmje, amelyben az amerikai város páratlanul gazdag zeneiségének múltja és jelene tárul fel. A filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte több artmozi is műsorra tűzi.