Jazz/World

Dés László: „Építsük meg saját piramisainkat!"

Művészi szabadság
2020.03.21. 09:50
Ajánlom
Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeknek teszünk fel kérdéseket. Elsőként Dés Lászlót kérdeztük arról, hogy mivel tölti az idejét, hogy bírja a bezártságot, és mit tanácsol a következő hetekre.

Mivel töltöd most az idődet?

Próbálom összeszedni magam mentálisan és lelkileg is. Elég nagy családom van, és persze aggódom értük, miközben mint veszélyeztetett korban lévő, nem találkozhatom velük. Ez és a saját helyzetem gyakorlati megoldása, vásárlás, szükséges dolgok előteremtése, tájékozódás, stb. eléggé lefoglalt az elmúlt időszakban.

Hogyan fogadtad a kényszerleállást? Hogyan éled meg a bezártságot?

Ez engem nem zavar túlságosan hiszen az elmúlt évtizedekben, és különösen 2010.-től nagyon gyakran voltam hasonló helyzetben, persze a fenyegető járvány tudata nélkül. Mivel az utóbbi tíz évben több nagy megírási munkám volt, és ezeket csak önkéntes visszavonulással, mondhatni bezárkozással tudtam megvalósítani, nem szokatlan ez a fajta remeteélet.

Gyakran vonultam el például a Szigligeti alkotóházba dolgozni, akár hónapokra is egy huzamban, és volt, hogy hetekig teljesen egyedül voltam a nagy kastélyban. Ez engem egyáltalán nem zavart, remekül ment a munka!

DesLaszlo2-190638.jpg

Dés László (Fotó/Forrás: Broadway Event)

És mivel most is vár rám ilyen nagyszabású zeneszerzői feladat, illetve annak előkészítéseként irodalmi kutató munka, és az anyag dramatizálása, ez nem hogy kényszerleállás, de „ajándék” idő, amivel élni akarok és fogok. Értem persze, hogy a kérdés a koncertezésre vonatkozik, de mivel én régóta úgy élek, hogy időszakonként vagy a szerzői munka, vagy a koncertezés kerül előtérbe az életemben, a játékkal való leállás nem okoz különösebb gondot.

Mit tanácsolsz az elkövetkező hetekre?

Éppen ezt, amit az előző kérdésre válaszoltam. Mindenkinek vannak restanciái, elvégzetlen feladatai, vagy régi tervei, amiket a mindennapi hajtásban sosem tudott megvalósítani. Vagy akár csak ötletek, amiket az idő hiányában nem tudott végig gondolni, kibontani, most itt az ideje. A csend és a nyugalom nagy erő, óriási lehetőség arra, hogy összeszedjük magunkat, magunka szálljunk, és ha ez valamiféle kataklizmával van összefüggésben, az még adhat egy nagy lökést, ha letudjuk győzni félelmünket.

Létezik egy elmélet, mely szerint az egyiptomiak a piramisokat a kataklizmától való félelmükben építették, félve attól, hogy egész kultúrájuk elpusztul egy Özönvízszerű katasztrófában. Felhasználták minden matematikai, természettudományos művészi és technikai tudásukat, hogy ezek a mesterművek megmaradjanak az örökkévalóság számára.

Építsük meg saját piramisainkat!

A sorozat részei ide kattintva érhetők el!

Dés László: „Ha megértenénk, hogy mi vagyunk a Grund, ez egy békés ország lenne”

Kapcsolódó

Dés László: „Ha megértenénk, hogy mi vagyunk a Grund, ez egy békés ország lenne”

Az egyik legsokoldalúbb magyar muzsikus, szaxofonos, zeneszerző hatvannégy évesen új oldaláról mutatkozik be az Éjféli járat című, nemrég megjelent szerzői lemezével, amit december 29-én mutat be az Arénában egy nagyszabású koncerten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Bill Withers, az Ain’t No Sunshine szerzője

81 éves korában elhunyt Bill Withers, a hetvenes évek ünnepelt soul-énekese. Legnagyobb slágerei az Ain’t No Sunshine és a Lean On Me voltak.
Jazz/World fonó

Lengyel Fonogram-díjat nyert Lajkó Félix és a VOLOSI közös albuma

Elnyerte a legrangosabb lengyel zenei elismerést, a helyi Fonogram-díjat Lajkó Félix és a Volosi közös albuma. Az elismerést a folk kategóriában kapta meg a lemez.
Jazz/World hír

Elhunyt Ellis Marsalis Jr. amerikai jazz-zongorista

A műfajban híres Marsalis család feje 85 éves volt, a koronavírus következtében halt meg április 1-jén egy New Orleans-i kórházban.
Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.