Jazz/World

Dialógus szavak nélkül

2009.04.28. 00:00
Ajánlom
A free jazz egyik kiemelkedő párosa lép fel május 1-jén a székesfehérvári Petőfi Mozi Music Pubban. Trevor Watts szaxofonos és Veryan Weston zongorista 6 Dialogues című közös lemezük anyagát mutatják be.

Trevor Watts (fotó: Maarit Kyotharju)

Trevor Watts szaxofonos az angol free jazz és improvizációs zene színterén elismert muzsikus, honfitársa, Veryan Weston zongorista pedig egy újabb ígéretes, kiemelkedően tehetséges és szabadgondolkodású fiatalabb nemzedék zenésze. A "6 Dialogues" Watts első improvizációs/free stúdiólemeze az elmúlt 25 évben, de Westonnal olyan összhangban rögtönöznek, mintha az említett időszakban aktívan együtt játszottak volna. A gyanú beigazolódik: ez a duó egy átfogó képet ad arról, mi történhet, amikor két ilyen rögtönző óriás szövetkezik. A muzsikusok ösztönös kérdés-válaszai és egyéni elkalandozásai, széles spektrumú zenei stílust és szerkezeteket nyújtanak. Watts felváltva játszik altó és szopránó szaxofonon, ezzel kitérőket tesz a Weston gyakori "felbújtásaira" válaszolva. Ez a zenei energiák öröm-szövetsége a minimalista nyitányok, körkörös minták és tematikus kezdeményezések folyamának pot-pourrija. A "6 Dialogues" egy olyan erőfeszítés, amely tanórai lecke lehet fiatal zenészek számára akik égnek a vágytól, hogy mélyrehatoljonak olyan dolgokba, amelyeket nem lehet iskolákban tanítani.

(2009. május 1. 20:30 Petőfi Mozi Music Pub (Székesfehérvár) NOEWA Jazz Workshop Series: Dialogues; Trevor Watts (szaxofonok), Veryan Weston (zongora))

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.