Jazz/World

Digitalizálták a legnagyobb amerikai folklórgyűjteményt

2012.02.06. 19:02
Ajánlom
Február végén kerül fel a világhálóra Alan Lomax amerikai folklorista hatalmas népzenei gyűjteménye. A mintegy 17.000 szám zöme ingyenesen lesz hozzáférhető.

Alan Lomax (1915-2002) a XX. század egyik legjelentősebb amerikai zenetudósa és folkloristája volt - munkássága magyar viszonylatban Bartók, Kodály és Lajtha tevékenységéhez hasonlítható. Ismertté azonban nem zeneszerzőként, hanem a bluesénekes Huddie Leadbelly dalainak rögzítésével vált, népszerűségét a jazzrajongók körében Jelly Roll Morton számainak felvételével szerezte.

A zenetudóst ugyanis az ének és a tánc mellett a beszélt nyelv is érdekelte, és ezért ebben a témakörben is minden számára hozzáférhető anyagot (különösen kihalással fenyegetett nyelveket) gyűjtött és rögzített világszerte. Lomax közreműködésével alapították meg annak idején a rangos Newporti Folkfesztivált. Az amerikai elnök 1993-ban művészeti érdeméremmel tüntette ki a zenetudóst, Land Where Blues Began című könyvéért pedig elnyerte az amerikai könyvkritikusok díját.

Lomax álma egy "óriási zenedoboz" létrehozása volt, amelynek révén az évtizedek munkájával összegyűjtött hatalmas anyag mindenkihez eljuthatott volna. Elképzelése tíz évvel a halála után valósulhat meg: az ötezer órányi hangfelvétel, 400 ezer lábnyi (130.000 méternyi) filmszalag, háromezer videokazetta, ötezer fénykép, valamint számos kézirat hamarosan online válik hozzáférhetővé a USA kongresszusi könyvtárának honlapján. Alan Lomax hagyatéka 2004-ben került az Amerikai Folklór-központ tulajdonába, ahol korábban csak a folklorista  által az 1930-40-es években az „Archive of American Folk Song", azaz amerikai népdal-archívum számára gyűjtött anyagot őrizték.

A mintegy 17.000 szám digitalizálása előrehaladott állapotban van, a gyűjtemény zöme ingyenesen meghallgatható, fizetés ellenében illetve CD-k illetve digitális albumok formájában letölthető lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.