Jazz/World

Dívapár a Darshanban

2009.11.28. 22:00
Ajánlom
Karafiáth Orsolya és Tóth Evelin december 3-án mutatják be azt a lemezt, mely a költőnő Cigánykártya című vadonatúj verseskötetének melléklete, de önállóan is kapható.

Karafiáth már 2008-ban, Maffia-klub című regényével is feldobta a labdát tizenkét zenekarnak, akik továbbgondolták a regényt, vendégként énekesnőket hívtak, hogy a regény szereplőinek bőrébe bújjanak. Szemben az előző zenei anyaggal, a Fekete macska alapvetően egységes, homogén zenei világú album. A szövegek Karafiáth Orsolya munkái, de a nyelvi lehetőségeket remek zenészek és Tóth Evelin, a csodálatos hangszínű és hangterjedelmű, sokoldalú énekesnő keltette új életre. A ritmust Dés András változatos ütőzése adja, mely hihetetlen energiákkal fonódik össze Lukács Miklós cimbalomjátékával. Bartók György zeneszerző és billentyűs a maga alternatív és klasszikus gyökereit vegyíti a kompozícióba. A dalokat és az összekötő betéteket különféle hangszeres zörejek teszik teljessé, az elektromos kalimba, a vibraton és a harmonika. Egyedi hangszerelésben szólal meg a Tangó, középkorias hangulatban sejlik a címadó Fekete macska, míg a Sperr mich ein tombol és kitörni készül. Hét szerzemény kapott helyet az albumon, a számokat versek felolvasása köti össze, így az előadás ugyannyira koncert, mint hangoskönyv, melyben összeérnek és kiteljesednek a vers- és a dalszövegek.

Karafiáth Orsolya - vers, Tóth Evelin - ének, Bartók György - billentyű, Dés András - ütősök, Lukács Miklós - cimbalom, Km.: Másik János - harmonika, Ludditák - rap

2009. december 3., 19:00
Darshan udvar

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.