Jazz/World

Dívapár a Darshanban

2009.11.28. 22:00
Ajánlom
Karafiáth Orsolya és Tóth Evelin december 3-án mutatják be azt a lemezt, mely a költőnő Cigánykártya című vadonatúj verseskötetének melléklete, de önállóan is kapható.

Karafiáth már 2008-ban, Maffia-klub című regényével is feldobta a labdát tizenkét zenekarnak, akik továbbgondolták a regényt, vendégként énekesnőket hívtak, hogy a regény szereplőinek bőrébe bújjanak. Szemben az előző zenei anyaggal, a Fekete macska alapvetően egységes, homogén zenei világú album. A szövegek Karafiáth Orsolya munkái, de a nyelvi lehetőségeket remek zenészek és Tóth Evelin, a csodálatos hangszínű és hangterjedelmű, sokoldalú énekesnő keltette új életre. A ritmust Dés András változatos ütőzése adja, mely hihetetlen energiákkal fonódik össze Lukács Miklós cimbalomjátékával. Bartók György zeneszerző és billentyűs a maga alternatív és klasszikus gyökereit vegyíti a kompozícióba. A dalokat és az összekötő betéteket különféle hangszeres zörejek teszik teljessé, az elektromos kalimba, a vibraton és a harmonika. Egyedi hangszerelésben szólal meg a Tangó, középkorias hangulatban sejlik a címadó Fekete macska, míg a Sperr mich ein tombol és kitörni készül. Hét szerzemény kapott helyet az albumon, a számokat versek felolvasása köti össze, így az előadás ugyannyira koncert, mint hangoskönyv, melyben összeérnek és kiteljesednek a vers- és a dalszövegek.

Karafiáth Orsolya - vers, Tóth Evelin - ének, Bartók György - billentyű, Dés András - ütősök, Lukács Miklós - cimbalom, Km.: Másik János - harmonika, Ludditák - rap

2009. december 3., 19:00
Darshan udvar

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.