Jazz/World

Dívapár a Darshanban

2009.11.28. 22:00
Ajánlom
Karafiáth Orsolya és Tóth Evelin december 3-án mutatják be azt a lemezt, mely a költőnő Cigánykártya című vadonatúj verseskötetének melléklete, de önállóan is kapható.

Karafiáth már 2008-ban, Maffia-klub című regényével is feldobta a labdát tizenkét zenekarnak, akik továbbgondolták a regényt, vendégként énekesnőket hívtak, hogy a regény szereplőinek bőrébe bújjanak. Szemben az előző zenei anyaggal, a Fekete macska alapvetően egységes, homogén zenei világú album. A szövegek Karafiáth Orsolya munkái, de a nyelvi lehetőségeket remek zenészek és Tóth Evelin, a csodálatos hangszínű és hangterjedelmű, sokoldalú énekesnő keltette új életre. A ritmust Dés András változatos ütőzése adja, mely hihetetlen energiákkal fonódik össze Lukács Miklós cimbalomjátékával. Bartók György zeneszerző és billentyűs a maga alternatív és klasszikus gyökereit vegyíti a kompozícióba. A dalokat és az összekötő betéteket különféle hangszeres zörejek teszik teljessé, az elektromos kalimba, a vibraton és a harmonika. Egyedi hangszerelésben szólal meg a Tangó, középkorias hangulatban sejlik a címadó Fekete macska, míg a Sperr mich ein tombol és kitörni készül. Hét szerzemény kapott helyet az albumon, a számokat versek felolvasása köti össze, így az előadás ugyannyira koncert, mint hangoskönyv, melyben összeérnek és kiteljesednek a vers- és a dalszövegek.

Karafiáth Orsolya - vers, Tóth Evelin - ének, Bartók György - billentyű, Dés András - ütősök, Lukács Miklós - cimbalom, Km.: Másik János - harmonika, Ludditák - rap

2009. december 3., 19:00
Darshan udvar

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.