Jazz/World

Divatba jön a hagyomány?

2012.11.09. 17:38
Ajánlom
A második elődöntővel folytatódik november 10-én este a Dunán a Fölszállott a páva 2012 népzenei és néptánc tehetségkutató.

Fergeteges táncos-zenés produkciók, vidám hangulat és őszinte érzelmek jellemezték az autentikus folk'n'roll vetélkedő első, kamerák előtt zajló elődöntőjét. Mindenki a legszebbet és a legjobbat akarta megmutatni abból, amit tud, és ezzel bizony nehéz helyzetbe hozta a zsűri tagjait, akik hiába keresgéltek a pontozólapokon egyre magasabb és magasabb értékeket. Szerencsére nemcsak a stúdióban voltak sokan kíváncsiak a versenyzőkre, hanem egyúttal a műsor történetének eddigi legjobb nézettségét is elérte a Fölszállott a páva 2012 a múlt szombati adással. A népzenei és néptánc tehetségkutató verseny első elődöntőjének közönségaránya is csatornaátlag feletti volt, a nézők 3,7 százaléka választotta a Dunát, amellyel a műsor idősávjában a három országos adó mögött a negyedik helyen végzett a nézettségi versenyben a csatorna. Az ismétléssel együtt a vetélkedő első elődöntője majdnem 1,2 millió nézőt ért el a hétvégén.

A múlt szombati, első elődöntőből hat produkciót juttatott tovább a verseny szakmai zsűrije. A néptáncegyüttesek közül a kalotaszegi táncokkal bemutatkozó Czifra Együttes és a Zagyva Banda, illetve a szászcsávási táncokat feldolgozó Rába Néptáncegyüttes folytathatja, az énekes és hangszeres szólisták közül pedig a gyimesi „keservesekkel" nagy sikerrel bemutatkozó Tintér Gabriella és a zsűrit virtuóz tekerőjátékával elbűvölő Patonai Bátor maximális pontszámmal jutott tovább. Bár a szóló tánc és páros tánckategóriájában sem volt könnyű választása a zsűrinek, a szatmári botolóval és verbunkkal színpadra lépő Berecz István ugyancsak 60 ponttal vívta ki a továbbjutás lehetőségét, ahogy a híres gyimesi prímás emlékére Zerkula Zenekar néven muzsikáló együttes is az előadás tisztaságával, egyszerűségével nyerte el a zsűri tetszését, a maximális pontszámot a zenekarok és énekegyüttesek kategóriájában, és egyúttal a biztos helyet a verseny középdöntőjében.

A műsor és a verseny természetesen folytatódik, további 36 produkció mutatkozik még be a Fölszállott a páva novemberi elődöntőiben. Szombaton, november 10-én 18.35-től újabb néptáncegyüttesekért, énekes és hangszeres szólistákért, zenekarokért, énekegyüttesekért, táncos szólistákért és táncospárokért izgulhatnak a Duna nézői.

A második elődöntő versenyzői:

Tik trio, énekegyüttes, Bugyi
Bara zenekar, Budapest és Tárnok
Petrovics Roland és Balogh Ottó (Cace Rome zenekar), Pécs

Juhász Bence Zsombor, táncos szólista, Zselíz
Markó Fruzsina és Iván Róbert, táncospár, Kalocsa
Okányi Mihály, táncos szólista, Békés

Jászság Népi Együttes, Jászberény
Pöndöly Néptáncegyüttes, Komló
Szellő Táncegyüttes, Kostelek

Csizmadia Anna, énekes szólista, Kupuszina
Kovács Krisztián, énekes szólista, Moldva
Krajcsó Bence, hangszeres szólista, citera, Vésztő

2012. november 10., 18.35 Duna
Fölszállott a páva 2012  - Második elődöntő
Műsorvezető: Herczku Ágnes és Novák Péter

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World felhívás

Küldd el saját műalkotásod, és szerepelj Csukás István-videoklipben!

Csukás István 85 éve, április 2-án született és tavaly február 24-én hunyt el. Személyének, alkotásainak, életművének tiszteletére e két időpont közötti hónapban a Bettika duóval közösen alkotói felhívást tesz közzé a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont – ezúttal felnőtteknek!
Jazz/World interjú

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.
Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.