Jazz/World

Divatba jön a hagyomány?

2012.11.09. 17:38
Ajánlom
A második elődöntővel folytatódik november 10-én este a Dunán a Fölszállott a páva 2012 népzenei és néptánc tehetségkutató.

Fergeteges táncos-zenés produkciók, vidám hangulat és őszinte érzelmek jellemezték az autentikus folk'n'roll vetélkedő első, kamerák előtt zajló elődöntőjét. Mindenki a legszebbet és a legjobbat akarta megmutatni abból, amit tud, és ezzel bizony nehéz helyzetbe hozta a zsűri tagjait, akik hiába keresgéltek a pontozólapokon egyre magasabb és magasabb értékeket. Szerencsére nemcsak a stúdióban voltak sokan kíváncsiak a versenyzőkre, hanem egyúttal a műsor történetének eddigi legjobb nézettségét is elérte a Fölszállott a páva 2012 a múlt szombati adással. A népzenei és néptánc tehetségkutató verseny első elődöntőjének közönségaránya is csatornaátlag feletti volt, a nézők 3,7 százaléka választotta a Dunát, amellyel a műsor idősávjában a három országos adó mögött a negyedik helyen végzett a nézettségi versenyben a csatorna. Az ismétléssel együtt a vetélkedő első elődöntője majdnem 1,2 millió nézőt ért el a hétvégén.

A múlt szombati, első elődöntőből hat produkciót juttatott tovább a verseny szakmai zsűrije. A néptáncegyüttesek közül a kalotaszegi táncokkal bemutatkozó Czifra Együttes és a Zagyva Banda, illetve a szászcsávási táncokat feldolgozó Rába Néptáncegyüttes folytathatja, az énekes és hangszeres szólisták közül pedig a gyimesi „keservesekkel" nagy sikerrel bemutatkozó Tintér Gabriella és a zsűrit virtuóz tekerőjátékával elbűvölő Patonai Bátor maximális pontszámmal jutott tovább. Bár a szóló tánc és páros tánckategóriájában sem volt könnyű választása a zsűrinek, a szatmári botolóval és verbunkkal színpadra lépő Berecz István ugyancsak 60 ponttal vívta ki a továbbjutás lehetőségét, ahogy a híres gyimesi prímás emlékére Zerkula Zenekar néven muzsikáló együttes is az előadás tisztaságával, egyszerűségével nyerte el a zsűri tetszését, a maximális pontszámot a zenekarok és énekegyüttesek kategóriájában, és egyúttal a biztos helyet a verseny középdöntőjében.

A műsor és a verseny természetesen folytatódik, további 36 produkció mutatkozik még be a Fölszállott a páva novemberi elődöntőiben. Szombaton, november 10-én 18.35-től újabb néptáncegyüttesekért, énekes és hangszeres szólistákért, zenekarokért, énekegyüttesekért, táncos szólistákért és táncospárokért izgulhatnak a Duna nézői.

A második elődöntő versenyzői:

Tik trio, énekegyüttes, Bugyi
Bara zenekar, Budapest és Tárnok
Petrovics Roland és Balogh Ottó (Cace Rome zenekar), Pécs

Juhász Bence Zsombor, táncos szólista, Zselíz
Markó Fruzsina és Iván Róbert, táncospár, Kalocsa
Okányi Mihály, táncos szólista, Békés

Jászság Népi Együttes, Jászberény
Pöndöly Néptáncegyüttes, Komló
Szellő Táncegyüttes, Kostelek

Csizmadia Anna, énekes szólista, Kupuszina
Kovács Krisztián, énekes szólista, Moldva
Krajcsó Bence, hangszeres szólista, citera, Vésztő

2012. november 10., 18.35 Duna
Fölszállott a páva 2012  - Második elődöntő
Műsorvezető: Herczku Ágnes és Novák Péter

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.