Jazz/World

Dobosok farsangja

2014.02.11. 16:34
Ajánlom
Tizenkilencedik alkalommal kerül sor a volt Dózsa, ma Vigyázó Sándor Művelődési Ház falai között Budapest legnagyobb ütőhangszeres rendezvényére, amelyhez ezúttal az ország egyik legnagyobb hangszerkiállítása csatlakozik február 22-én.

Ezzel a rendezvénnyel Rákosmente olyan kiemelkedő zenei fesztiválnak ad otthont, amely az országban és határain túl is mintaként szolgált hasonló ütős zenei gálák megszervezéséhez.

Az elmúlt 18 év alatt az ország minden számottevő zenésze jelen volt, de fiatal tehetségek is bemutatkoztak. A rendezvénysorozaton korábban fellépett nemzetközi sztárok, pl.: Peter Erskine, Gregg Bissonette, Omar Hakim, Paco Sery, Akira Jimbo, Trilok Gurtu, Cezary Konrad, Thomas Lang, Rick Latham, olyan nevek, melyekre minden országban ezrével mozdulnak meg a látogatók.

Február 22-án délután 14 órától kezdődik a hangszerkiállítás, amelyen a magyar ütőhangszeres kereskedők teljes számban jelen lesznek, több standon hangszerbemutatókat tartanak, melyeken láthatjuk többek között Mogyoró Kornélt, Sümeghi Tamást, és Vetési Gergőt a IV. Dobmánia Tábor dobos versenyének egyik győztesét.

A fesztivál főszervezője és a műsor szerkesztője Martonosi György idén arra törekedett, hogy a legnevesebb zenészeink mellett a legtehetségesebb „trónkövetelők" is bemutatkozhassanak. Hat zenekar fellépése bizonyítja, hogy ez a rendezvény egy igazi zenei gála!

A 14 órakor kezdődő esemény délutáni szakaszában bemutatók és dobkurzusok melegítik be a 19 órakor kezdődő három részes szuperkoncertet, amelyen fellép Borlai Gergő trio (Borlai Gergő, Tzumó Árpád, Barabás Tamás) az 1705 (Dés András, Kaltenecker Zsolt, Piri Béla), a Temesi Berci Music and Education, a Krecsmári Reggae Allstars, továbbá a fiatal trónkövetelők: Gergöly Matyi, Szumper Ádám Ákos, Tarjányi Dávid.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Nők a zenében

Akik megmutatták, hogy melltartóban is lehet szaxofonozni

A híres jazzmagazin, a DownBeat 1937-ben közölt egy cikket, melynek címe így szólt: How Can You Blow A Horn With A Brassiere? Aki ezt megválaszolta, Peggy Gilbert volt, aki egy egész korszak női zenészének törekvését foglalta össze.
Jazz/World demokrácia

A jazz úgy működik, ahogy egy demokratikus társadalomnak kellene

Kölcsönös tisztelet, egymásra figyelés és őszinte kommunikáció - ezek nélkül még a legtehetségesebb jazz-zenészek sem képesek együtt játszani.
Jazz/World magazin

Ezüst koronával kapta becenevét Nat 'King' Cole

Legnagyobb slágereit, a Nature Boy-t, az Unforgettable-t és a Route 66-et, ma is felismerjük: 100 éve született a bársonyos baritonhang tulajdonosa, Nat 'King' Cole.
Jazz/World interjú

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.
Jazz/World szakértők zenekar

Legendás magyar színházi zenék találkoznak egy női szaxofonbandával

A nemrég New Yorkot megjárt Szakértők összefogva az amerikai The Tiptons Sax Quartettel végre összekalapálják a New York – Budapest – Kaposvár – Tel-Aviv tengelyt március 17-én a TRIP hajón.