Jazz/World

Doktor a trombitánál

2007.02.21. 00:00
Ajánlom
A Jazzfarsang - Jam Stars című rendezvényt követően és a Loop Doctors és Gary Willis és Fekete-Kovács Kornél koncertjét megelőzően, Dr. Kyle Gregory az amerikai trombitás és professzor lép fel a Kultea programok sorában.

A zenekar csupán öt éve alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó Borbély Mihály vezetésével, de már 2004-ben elnyerték "Az év jazz együttese" eMeRTon díjat. Az együttes még ezzel a lendülettel 2005-ben bezsebelte a Gramofon című zenei szaklap kritikusnak díját "Az év magyar jazz lemezét" a Meselia Hill című albumukért. A CD egyébként a BMC Records gondozásában jelent meg.

A kiváló amerikai trombitással, Kyle Gregoryval két esztendeje szerepeltek együtt a szentendrei Jazz Teátrum programjában, s akkori együttműködésük nagy hatást gyakorolt mindannyiukra, és persze a közönségre is. A február 25-i estén Borbély Mihály és Kyle Gregory szerzeményei mellett ízelítőt adnak új, felvétel előtt álló lemezük anyagából is: a Hungarian Songbook régi magyar táncdalokat, slágereket, illetve hazai szerzők jazz darabjait mutatja be sajátos feldolgozásban.

A rangos vendégről annyi tudható, hogy 1962-ben született Indianapolisban. Klasszikus és jazz trombitát tanult a Berklee Schoolban, majd az Indiana és az Észak-Colorado egyetemeken olyan tanároktól, mint William Adam és David Baker. Trombitaművészként és jazzpedagógusként szerzett doktori címet 1995-ben, és Fulbright ösztöndíjasként a '90-es évek elején a magyar zeneoktatást tanulmányozta. 1992 és 1997 között a Bradley Egyetem Jazzprogramjának vezetője volt, ezalatt számtalan kamaraegyüttes, combo, és big band vezetője is egyben.

Előadóművészként, tanárként, illetve mesterkurzusok vezetőjeként egyaránt igen aktív. A jazz, pop és klasszikus műfajok olyan képviselőivel lépett fel, mint Paul Motian, J.J. Johnson, Eberhard Weber, Dianne Reeves, Bob Mintzer, Buddy DeFranco, Louis Sclavis,The Chicago Jazz Ensemble, Liza Minelli, Fiora Contino, Temptations. 1998 óta feleségével és három gyermekével Olaszországban él.

(2007. február 25., 19:30 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Budapest) - A Borbély Műhely koncertje; tagjai: Borbély Mihály (szaxofon, tárogató), Szabó Dániel (zongora), Horváth Balázs (bőgő), Baló István (dob), km.: Kyle Gregory (trombita, szárnykürt), Kultea)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.