Jazz/World

Doktor a trombitánál

2007.02.21. 00:00
Ajánlom
A Jazzfarsang - Jam Stars című rendezvényt követően és a Loop Doctors és Gary Willis és Fekete-Kovács Kornél koncertjét megelőzően, Dr. Kyle Gregory az amerikai trombitás és professzor lép fel a Kultea programok sorában.

A zenekar csupán öt éve alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó Borbély Mihály vezetésével, de már 2004-ben elnyerték "Az év jazz együttese" eMeRTon díjat. Az együttes még ezzel a lendülettel 2005-ben bezsebelte a Gramofon című zenei szaklap kritikusnak díját "Az év magyar jazz lemezét" a Meselia Hill című albumukért. A CD egyébként a BMC Records gondozásában jelent meg.

A kiváló amerikai trombitással, Kyle Gregoryval két esztendeje szerepeltek együtt a szentendrei Jazz Teátrum programjában, s akkori együttműködésük nagy hatást gyakorolt mindannyiukra, és persze a közönségre is. A február 25-i estén Borbély Mihály és Kyle Gregory szerzeményei mellett ízelítőt adnak új, felvétel előtt álló lemezük anyagából is: a Hungarian Songbook régi magyar táncdalokat, slágereket, illetve hazai szerzők jazz darabjait mutatja be sajátos feldolgozásban.

A rangos vendégről annyi tudható, hogy 1962-ben született Indianapolisban. Klasszikus és jazz trombitát tanult a Berklee Schoolban, majd az Indiana és az Észak-Colorado egyetemeken olyan tanároktól, mint William Adam és David Baker. Trombitaművészként és jazzpedagógusként szerzett doktori címet 1995-ben, és Fulbright ösztöndíjasként a '90-es évek elején a magyar zeneoktatást tanulmányozta. 1992 és 1997 között a Bradley Egyetem Jazzprogramjának vezetője volt, ezalatt számtalan kamaraegyüttes, combo, és big band vezetője is egyben.

Előadóművészként, tanárként, illetve mesterkurzusok vezetőjeként egyaránt igen aktív. A jazz, pop és klasszikus műfajok olyan képviselőivel lépett fel, mint Paul Motian, J.J. Johnson, Eberhard Weber, Dianne Reeves, Bob Mintzer, Buddy DeFranco, Louis Sclavis,The Chicago Jazz Ensemble, Liza Minelli, Fiora Contino, Temptations. 1998 óta feleségével és három gyermekével Olaszországban él.

(2007. február 25., 19:30 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Budapest) - A Borbély Műhely koncertje; tagjai: Borbély Mihály (szaxofon, tárogató), Szabó Dániel (zongora), Horváth Balázs (bőgő), Baló István (dob), km.: Kyle Gregory (trombita, szárnykürt), Kultea)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.