Jazz/World

Doktor a trombitánál

2007.02.21. 00:00
Ajánlom
A Jazzfarsang - Jam Stars című rendezvényt követően és a Loop Doctors és Gary Willis és Fekete-Kovács Kornél koncertjét megelőzően, Dr. Kyle Gregory az amerikai trombitás és professzor lép fel a Kultea programok sorában.

A zenekar csupán öt éve alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó Borbély Mihály vezetésével, de már 2004-ben elnyerték "Az év jazz együttese" eMeRTon díjat. Az együttes még ezzel a lendülettel 2005-ben bezsebelte a Gramofon című zenei szaklap kritikusnak díját "Az év magyar jazz lemezét" a Meselia Hill című albumukért. A CD egyébként a BMC Records gondozásában jelent meg.

A kiváló amerikai trombitással, Kyle Gregoryval két esztendeje szerepeltek együtt a szentendrei Jazz Teátrum programjában, s akkori együttműködésük nagy hatást gyakorolt mindannyiukra, és persze a közönségre is. A február 25-i estén Borbély Mihály és Kyle Gregory szerzeményei mellett ízelítőt adnak új, felvétel előtt álló lemezük anyagából is: a Hungarian Songbook régi magyar táncdalokat, slágereket, illetve hazai szerzők jazz darabjait mutatja be sajátos feldolgozásban.

A rangos vendégről annyi tudható, hogy 1962-ben született Indianapolisban. Klasszikus és jazz trombitát tanult a Berklee Schoolban, majd az Indiana és az Észak-Colorado egyetemeken olyan tanároktól, mint William Adam és David Baker. Trombitaművészként és jazzpedagógusként szerzett doktori címet 1995-ben, és Fulbright ösztöndíjasként a '90-es évek elején a magyar zeneoktatást tanulmányozta. 1992 és 1997 között a Bradley Egyetem Jazzprogramjának vezetője volt, ezalatt számtalan kamaraegyüttes, combo, és big band vezetője is egyben.

Előadóművészként, tanárként, illetve mesterkurzusok vezetőjeként egyaránt igen aktív. A jazz, pop és klasszikus műfajok olyan képviselőivel lépett fel, mint Paul Motian, J.J. Johnson, Eberhard Weber, Dianne Reeves, Bob Mintzer, Buddy DeFranco, Louis Sclavis,The Chicago Jazz Ensemble, Liza Minelli, Fiora Contino, Temptations. 1998 óta feleségével és három gyermekével Olaszországban él.

(2007. február 25., 19:30 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Budapest) - A Borbély Műhely koncertje; tagjai: Borbély Mihály (szaxofon, tárogató), Szabó Dániel (zongora), Horváth Balázs (bőgő), Baló István (dob), km.: Kyle Gregory (trombita, szárnykürt), Kultea)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.