Jazz/World

Dokumentumfilm Bartók turai gyűjtéséről

2006.05.11. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla száz évvel ezelőtt, 1906-ban Turán gyűjtött népdalokat. Ezek közül többet is megjelentetett a Magyar Népdalok 1-2. füzetében, s a dallamokat későbbi műveiben, pl. a Negyvennégy hegedűduóban is felhasználta.

A zeneszerző látogatásának emléke még ma is elevenen él a város lakóiban, s a Bartók által gyűjtött népdalok mindmáig megtalálhatók dalkincsükben. A turaiak Bartók-emlékezetéről készít dokumentumfilmet a Magyar Televízió „Hagyományok Háza” című magazinja számára a Konkam Stúdió. A dalokat Maczkó Mária és a Turai Énekmondók, a Templomi Kórus, az Unger Balázs vezette Zagyva Banda és a Nyugdíjas Pávakör tagjai szólaltatják meg.

A film rendezője Kovács László, szerkesztője B. Fülöp Katalin. A dokumentumfilmet 2006. június 11-én, a Bartók Emléknapokon mutatják be a turai Bartók Béla Művelődési Házban. A megemlékezéseket Tura városa a Muharay Elemér Népművészeti Szövetséggel együtt rendezi. A film elkészítésére a turai Vigyózó Kör nyert támogatást a Nemzeti Évfordulók Titkársága Bartók-pályázatán, továbbá turai vállalkozók és a Konkam Stúdió adták össze az elkészítéséhez még hiányzó összeget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World lemezajánló

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Jazz/World gyász

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Jazz/World hír

Lukács Miklósé az év jazzalbuma

A MagyarJazz.hu szakmai szavazatok alapján ismerte el az év legjobb jazzelőadóit és lemezeit. A legjobb zenekar a Modern Art Orchestra, a legjobb énekesek Winand Gábor és Hajdu Klára.
Jazz/World lemezajánló

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.