Jazz/World

Dokumentumfilm Bartók turai gyűjtéséről

2006.05.11. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla száz évvel ezelőtt, 1906-ban Turán gyűjtött népdalokat. Ezek közül többet is megjelentetett a Magyar Népdalok 1-2. füzetében, s a dallamokat későbbi műveiben, pl. a Negyvennégy hegedűduóban is felhasználta.

A zeneszerző látogatásának emléke még ma is elevenen él a város lakóiban, s a Bartók által gyűjtött népdalok mindmáig megtalálhatók dalkincsükben. A turaiak Bartók-emlékezetéről készít dokumentumfilmet a Magyar Televízió „Hagyományok Háza” című magazinja számára a Konkam Stúdió. A dalokat Maczkó Mária és a Turai Énekmondók, a Templomi Kórus, az Unger Balázs vezette Zagyva Banda és a Nyugdíjas Pávakör tagjai szólaltatják meg.

A film rendezője Kovács László, szerkesztője B. Fülöp Katalin. A dokumentumfilmet 2006. június 11-én, a Bartók Emléknapokon mutatják be a turai Bartók Béla Művelődési Házban. A megemlékezéseket Tura városa a Muharay Elemér Népművészeti Szövetséggel együtt rendezi. A film elkészítésére a turai Vigyózó Kör nyert támogatást a Nemzeti Évfordulók Titkársága Bartók-pályázatán, továbbá turai vállalkozók és a Konkam Stúdió adták össze az elkészítéséhez még hiányzó összeget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.