Jazz/World

Dombos Fest

2007.07.08. 00:00
Ajánlom
2007. július 5. és 28. között kerül sor a 7. Dombos Festre Kishegyesen. Négy hétvégén át a népművészet, a zene, az irodalom, az építészet jeles képvselői mutatkoznak be a vajdasági szabadegyetemen.

A Dombos Fest még a kilencvenes évek közepén kezdődött egy irodalmi kötettel a Dombosi történetekkel, amikor is a valóságos Kishegyesre egy fiktív Dombost próbáltak kiépíteni, félig irodalmi, félig valóságos hősökkel benépesítve. (Például metrót, Forma 1-es pályát, különböző, Kishegyesre egyáltalán nem illő dolgokat terveztek Dombosra.) Egyszerűen egy más dimenziót próbáltak adni az akkoriban igencsak elkeserítő mindennapoknak.

Metró persze nem lett, de 2001 óta él és virul a Dombos Fest-re keresztelt fesztivál, amelynek a hősei a művészek és a közönség lettek. A szervezők összművészeti jelleggel hozták létre, hogy bemutassák mindazon értékeket, melyet a magyar és a környező népek kulturái hordoznak. Több tízezer látogató, többszáz művész, előadó viszi hírét a kishegyesi csodának, hogy a fesztivál ars poetikáját hírül adják: az életöröm nem tabu, hanem ráadás!

A fesztiválon fellépnek többek között: Besh o droM, Boogo & Cry Baby, Napra, Jeanne Carroll, Rajkó zenekar, Kal, Szalóki Ági, Balázs Elemér Group, Paniks, Borago, DJ Cadik, Tanyaszínház, Gyass. Minden bizonnyal a fesztivál legemlékezetesebb eseménye a július 6-i koncert lesz, amikor is a kishegyesinek tekintett hírességek lépnek fel hazai közönség előtt, úgymint Lajkó Félix és Rúzsa Magdolna.

A Dombos Festre Kishegyesen a Hegyalja utcában kerül sor, melyről Tolnai Ottó író a következőt nyilatkozta: "...e puha sárgaföld, amely akár a kínai löszvárosok. Tényleg őszintén mondom, igazán irígylem ezt az abszolút helyszínt a kishegyesiektől. Egy helyszín, ahol immár minden megtörténhet. Egy helyszín, amely vetekszik a pulai Arénával."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.