Jazz/World

Dombos Fest

2007.07.08. 00:00
Ajánlom
2007. július 5. és 28. között kerül sor a 7. Dombos Festre Kishegyesen. Négy hétvégén át a népművészet, a zene, az irodalom, az építészet jeles képvselői mutatkoznak be a vajdasági szabadegyetemen.

A Dombos Fest még a kilencvenes évek közepén kezdődött egy irodalmi kötettel a Dombosi történetekkel, amikor is a valóságos Kishegyesre egy fiktív Dombost próbáltak kiépíteni, félig irodalmi, félig valóságos hősökkel benépesítve. (Például metrót, Forma 1-es pályát, különböző, Kishegyesre egyáltalán nem illő dolgokat terveztek Dombosra.) Egyszerűen egy más dimenziót próbáltak adni az akkoriban igencsak elkeserítő mindennapoknak.

Metró persze nem lett, de 2001 óta él és virul a Dombos Fest-re keresztelt fesztivál, amelynek a hősei a művészek és a közönség lettek. A szervezők összművészeti jelleggel hozták létre, hogy bemutassák mindazon értékeket, melyet a magyar és a környező népek kulturái hordoznak. Több tízezer látogató, többszáz művész, előadó viszi hírét a kishegyesi csodának, hogy a fesztivál ars poetikáját hírül adják: az életöröm nem tabu, hanem ráadás!

A fesztiválon fellépnek többek között: Besh o droM, Boogo & Cry Baby, Napra, Jeanne Carroll, Rajkó zenekar, Kal, Szalóki Ági, Balázs Elemér Group, Paniks, Borago, DJ Cadik, Tanyaszínház, Gyass. Minden bizonnyal a fesztivál legemlékezetesebb eseménye a július 6-i koncert lesz, amikor is a kishegyesinek tekintett hírességek lépnek fel hazai közönség előtt, úgymint Lajkó Félix és Rúzsa Magdolna.

A Dombos Festre Kishegyesen a Hegyalja utcában kerül sor, melyről Tolnai Ottó író a következőt nyilatkozta: "...e puha sárgaföld, amely akár a kínai löszvárosok. Tényleg őszintén mondom, igazán irígylem ezt az abszolút helyszínt a kishegyesiektől. Egy helyszín, ahol immár minden megtörténhet. Egy helyszín, amely vetekszik a pulai Arénával."

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.
Jazz/World budapest folk fest

„A zenémben benne van az őseim gyökértelenségének fájdalma is”

Juan de Lerida Franciaországban élő flamencogitáros számára a zene az az út, amin visszatalál spanyol gyökereihez. A flamenco nuevo jeles képviselőjét magyar jazz- és klasszikus zenészek kísérik ezen az úton május 25-én, a Kobuci Kertben, a Budapest Folk Fest keretében.
Jazz/World ajánló

„A zene egy lelki húron való pendülés” – Film készült a 100 Tagú Cigányzenekarról

Halász Glória Alla Zingara című dokumentumfilmje a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.
Jazz/World ajánló

Ha szereted a Nagy Gatsby-t, ez a koncert neked szól

Gájer Bálint és Szűcs Gabi swingénekesek visszareptetnek a ’20-as évek fülledt, dekadens világába június 13-án a Kobuci Kertben.