Jazz/World

Dombos Fest

2007.07.08. 00:00
Ajánlom
2007. július 5. és 28. között kerül sor a 7. Dombos Festre Kishegyesen. Négy hétvégén át a népművészet, a zene, az irodalom, az építészet jeles képvselői mutatkoznak be a vajdasági szabadegyetemen.

A Dombos Fest még a kilencvenes évek közepén kezdődött egy irodalmi kötettel a Dombosi történetekkel, amikor is a valóságos Kishegyesre egy fiktív Dombost próbáltak kiépíteni, félig irodalmi, félig valóságos hősökkel benépesítve. (Például metrót, Forma 1-es pályát, különböző, Kishegyesre egyáltalán nem illő dolgokat terveztek Dombosra.) Egyszerűen egy más dimenziót próbáltak adni az akkoriban igencsak elkeserítő mindennapoknak.

Metró persze nem lett, de 2001 óta él és virul a Dombos Fest-re keresztelt fesztivál, amelynek a hősei a művészek és a közönség lettek. A szervezők összművészeti jelleggel hozták létre, hogy bemutassák mindazon értékeket, melyet a magyar és a környező népek kulturái hordoznak. Több tízezer látogató, többszáz művész, előadó viszi hírét a kishegyesi csodának, hogy a fesztivál ars poetikáját hírül adják: az életöröm nem tabu, hanem ráadás!

A fesztiválon fellépnek többek között: Besh o droM, Boogo & Cry Baby, Napra, Jeanne Carroll, Rajkó zenekar, Kal, Szalóki Ági, Balázs Elemér Group, Paniks, Borago, DJ Cadik, Tanyaszínház, Gyass. Minden bizonnyal a fesztivál legemlékezetesebb eseménye a július 6-i koncert lesz, amikor is a kishegyesinek tekintett hírességek lépnek fel hazai közönség előtt, úgymint Lajkó Félix és Rúzsa Magdolna.

A Dombos Festre Kishegyesen a Hegyalja utcában kerül sor, melyről Tolnai Ottó író a következőt nyilatkozta: "...e puha sárgaföld, amely akár a kínai löszvárosok. Tényleg őszintén mondom, igazán irígylem ezt az abszolút helyszínt a kishegyesiektől. Egy helyszín, ahol immár minden megtörténhet. Egy helyszín, amely vetekszik a pulai Arénával."

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Trianon100

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Jazz/World hír

Kihirdették, mely jazz együttesek kapnak támogatást

A Budapest Music Center közzétette a Köszönjük, Magyarország! program keretében támogatott magyar jazz együttesek listáját.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lennie Niehaus amerikai szaxofonos

Az Emmy-díjas művész 90 éves korában múlt csütörtökön távozott. Az amerikai altszaxofonos, komponista számos híres film zenéjében működött közre, Clint Eastwooddal több mint két tucat moziban dolgozott együtt.
Jazz/World interjú

A Metro ötven éve vette fel az első magyar koncertlemezt

Az Egy este a Metro Klubban... című korongról a jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel emlékeit és nosztalgiázott a zenekar történetéről.
Jazz/World online közvetítés

Online jön a Müpa könnyűzenei fesztiválja, a Hey June!

Június 3. és 17. között a Müpa online közvetítéssorozata, a Müpa Home speciális Hey, June! kiadása az elmúlt évek legizgalmasabb magyar könnyűzenei koncertjeiből válogat, így hozva el a nyarat virtuálisan a Müpába és a rajongók otthonába is.