Jazz/World

Dombos Fest

2007.07.08. 00:00
Ajánlom
2007. július 5. és 28. között kerül sor a 7. Dombos Festre Kishegyesen. Négy hétvégén át a népművészet, a zene, az irodalom, az építészet jeles képvselői mutatkoznak be a vajdasági szabadegyetemen.

A Dombos Fest még a kilencvenes évek közepén kezdődött egy irodalmi kötettel a Dombosi történetekkel, amikor is a valóságos Kishegyesre egy fiktív Dombost próbáltak kiépíteni, félig irodalmi, félig valóságos hősökkel benépesítve. (Például metrót, Forma 1-es pályát, különböző, Kishegyesre egyáltalán nem illő dolgokat terveztek Dombosra.) Egyszerűen egy más dimenziót próbáltak adni az akkoriban igencsak elkeserítő mindennapoknak.

Metró persze nem lett, de 2001 óta él és virul a Dombos Fest-re keresztelt fesztivál, amelynek a hősei a művészek és a közönség lettek. A szervezők összművészeti jelleggel hozták létre, hogy bemutassák mindazon értékeket, melyet a magyar és a környező népek kulturái hordoznak. Több tízezer látogató, többszáz művész, előadó viszi hírét a kishegyesi csodának, hogy a fesztivál ars poetikáját hírül adják: az életöröm nem tabu, hanem ráadás!

A fesztiválon fellépnek többek között: Besh o droM, Boogo & Cry Baby, Napra, Jeanne Carroll, Rajkó zenekar, Kal, Szalóki Ági, Balázs Elemér Group, Paniks, Borago, DJ Cadik, Tanyaszínház, Gyass. Minden bizonnyal a fesztivál legemlékezetesebb eseménye a július 6-i koncert lesz, amikor is a kishegyesinek tekintett hírességek lépnek fel hazai közönség előtt, úgymint Lajkó Félix és Rúzsa Magdolna.

A Dombos Festre Kishegyesen a Hegyalja utcában kerül sor, melyről Tolnai Ottó író a következőt nyilatkozta: "...e puha sárgaföld, amely akár a kínai löszvárosok. Tényleg őszintén mondom, igazán irígylem ezt az abszolút helyszínt a kishegyesiektől. Egy helyszín, ahol immár minden megtörténhet. Egy helyszín, amely vetekszik a pulai Arénával."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Megjelenik Miles Davis eddig kiadatlan lemeze

Az 1986-os Rubberband – ahogy már Miles Davistől megszokhattuk – körülbelül egy évtizeddel előzte meg a későbbi neo-soul hangzásvilágot. Most az album eredeti producerei kiegészítve adják közre a kincset érő felvételeket.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet izgalmas arcaival vár a Gödi Jazz Napok

Június 21-én a Syrius Legacy és a Rákfogó együttes koncertjével folytatódik a 2019-es Gödi Jazz Napok.
Jazz/World ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör nyári programjaiból

Hangversenyre, operába, jazz koncertre vagy régi pesti kabaréba menne nyáron? A Társaskör kertjében jó helyen jár, itt mindezt megtalálja.
Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.
Jazz/World hír

Tíz évig titkolták, hogy félmillió történelmi jelentőségű felvétel égett el

500 ezer master, köztük jazz- és poptörténeti jeletőségűek váltak a lángok martalékává a los angeles-i Universal Studióban kitört tűzvészben, 2008-ban. A hatalmas veszteségre most derült fény.