Jazz/World

Döntőjéhez közeledik a Tomsits Rudolf Jazz Trombitaverseny

2008.04.29. 00:00
Ajánlom
Öt versenyző jutott az MR3-Bartók Rádió Jazz Zenei Versenyének döntőjébe. Az MR Márványtermében 2008. április 25-én megtartott koncertet követően rangos szakmai zsűri – Ráduly Mihály elnök, Szalóky Béla alelnök, Kőszegi Imre, Turi Gábor és Csányi Attila zsűritag – szinte egyhangúlag értékelte a február 29-től havonta megrendezett elődöntőkben szereplő tizenkét versenyző teljesítményét.

A harmadik elődöntő résztvevői közül mindenki továnbbjutott, az első fordulóból pedig két versenyző szoros küzdelmet folytatott az ötödik helyért – végül fél ponton múlt. A május 23-i döntőbe került fiatal jazz-trombitások közül hárman a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének növendékei, egy a Kőbányai Zenei Stúdió végzőse, míg egy fiatalember komolyzenei tanulmányokat folytat. Felkészítő tanáraik Fekete-Kovács Kornél és Fekete István. A résztvevőket minden koncerten a Cseke Gábor (zongora), Hárs Viktor (bőgő) és Sramkó János (dob) trió kíséri.

Az öt döntőbe jutott versenyző neve abc sorrendben:
Koós-Hutás Áron (Budapest), Meggyes Ádám (Budaörs), Pecze Balázs (Szekszárd), Subicz Gábor (Debrecen) és Tettamanti Tamás (Budapest).

Még mindig van lehetőség szavazni a Közönségdíjasra. Szavazataikat minden elődöntőben résztvevő versenyzőre leadhatják. Amennyiben nem a fenti öt versenyzőre adják le szavazatukat, hanem azon hét induló valamelyikére voksolnak, akit a zsűri nem juttatott be a döntőbe (Barabás Lőrinc/Budapest, Muhari Krisztián/Kiskunhalas, Sári Szabolcs/Kartal, Márton Norbert/Hódmezővásárhely, Csenki Máté/Budapest, Horváth Péter/Salgótarján, Péter Zoltán/Tiszafüred) további egy fiatalembert delegálhatnak szavazataikkal a május 23-i döntőbe. A beküldési határidő: 2008. május 20. Szavazni lehet az RTV Részletes műsorújság 17. heti számában található szavazólapon postai úton, vagy személyesen eljuttatva az MR Bródy Sándor utcai címére, valamint e-mailen a [email protected] címen.

Az elődöntőkről készült felvételek május 6-ig visszahallgathatók az MR3-Bartók Rádió hangtárában, az április 22-27. között minden nap késő este sugárzott Jazz hangverseny-különlegességek című műsorban.

A zsűri díszelnöke Gerard Presencer, a Londoni Zeneakadémia Jazztanszékének vezetője, aki a május 23-i döntőre érkezik Budapestre. A Tomsits Rudolf Jazz Trombita Tehetségkutató Verseny díjkiosztó gálaestjére május 24-én a Budapest Jazz Klubban kerül sor, amelyen az első helyezettel, a kísérő trióval és a zsűri muzsikus tagjaival együtt meg is hallgathatjuk az angol trombitaművészt.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ez a történet rólunk szól - Meselemez-szerű albumot adott ki a Soharóza és a Jónás Vera Experiment

A nyolcas sáv című album története Tibi, egy hatodikos fiú hétköznapjain fut végig, és miközben a főszereplő képzeletbeli barátaival kommandózik vagy az iskolai bulira készül, a tizenéves gyerekek nehézségeiről, vágyairól és kihívásairól is látleletet kapunk.
Jazz/World ajánló

Hámori Gabriella, Kamarás Iván, Csorba Lóci és Kiss B. Ádám a Fonó Literatúra vendégei

December 12-én folytatódik a Fonó Literatúra sorozata, amelyben kortárs költők versei találkoznak népköltésekkel, dalok, népdalok az irodalommal alkotnak spontán egységet, ismert színészek és zenészek töltik meg a megismételhetetlen estéket különleges tartalommal.
Jazz/World ajánló

Lina_Raül Refree: portugál énekesnő és spanyol producer sikerlistás projektje a Müpában

A portugál kultúra megismeréséhez kulcsfontosságú a gyakran az ország nemzeti zenéjének hívott fado, ám a szigorú szabályokkal rendelkező, hagyományos muzsika alkalmas a kísérletezésre is. Az 1984-ben született, eredetileg operaénekesi tanulmányokat folytató Carolina Cardoso Rodrigues (Lina) a spanyol producer, Raül Refree segítségével hozta létre rendhagyó projektjét, amelyben a fado műfaj megkerülhetetlen nagyasszonya, az 1999-ben elhunyt és hazájában háromnapos nemzeti gyásszal búcsúztatott Amália Rodrigues keserédes dalait dolgozták fel.
Jazz/World ajánló

Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra ad szilveszteri koncertet a Pesti Vigadóban

Pontosan száz éve vette kezdetét a jazz-korszak, s keltek szárnyra az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek örökzöld melódiái, melyeket az 1945 utáni Magyarországon, első ízben a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra kelti életre korhű formában.
Jazz/World gyász

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.