Jazz/World

Döntőjéhez közeledik a Tomsits Rudolf Jazz Trombitaverseny

2008.04.29. 00:00
Ajánlom
Öt versenyző jutott az MR3-Bartók Rádió Jazz Zenei Versenyének döntőjébe. Az MR Márványtermében 2008. április 25-én megtartott koncertet követően rangos szakmai zsűri – Ráduly Mihály elnök, Szalóky Béla alelnök, Kőszegi Imre, Turi Gábor és Csányi Attila zsűritag – szinte egyhangúlag értékelte a február 29-től havonta megrendezett elődöntőkben szereplő tizenkét versenyző teljesítményét.

A harmadik elődöntő résztvevői közül mindenki továnbbjutott, az első fordulóból pedig két versenyző szoros küzdelmet folytatott az ötödik helyért – végül fél ponton múlt. A május 23-i döntőbe került fiatal jazz-trombitások közül hárman a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének növendékei, egy a Kőbányai Zenei Stúdió végzőse, míg egy fiatalember komolyzenei tanulmányokat folytat. Felkészítő tanáraik Fekete-Kovács Kornél és Fekete István. A résztvevőket minden koncerten a Cseke Gábor (zongora), Hárs Viktor (bőgő) és Sramkó János (dob) trió kíséri.

Az öt döntőbe jutott versenyző neve abc sorrendben:
Koós-Hutás Áron (Budapest), Meggyes Ádám (Budaörs), Pecze Balázs (Szekszárd), Subicz Gábor (Debrecen) és Tettamanti Tamás (Budapest).

Még mindig van lehetőség szavazni a Közönségdíjasra. Szavazataikat minden elődöntőben résztvevő versenyzőre leadhatják. Amennyiben nem a fenti öt versenyzőre adják le szavazatukat, hanem azon hét induló valamelyikére voksolnak, akit a zsűri nem juttatott be a döntőbe (Barabás Lőrinc/Budapest, Muhari Krisztián/Kiskunhalas, Sári Szabolcs/Kartal, Márton Norbert/Hódmezővásárhely, Csenki Máté/Budapest, Horváth Péter/Salgótarján, Péter Zoltán/Tiszafüred) további egy fiatalembert delegálhatnak szavazataikkal a május 23-i döntőbe. A beküldési határidő: 2008. május 20. Szavazni lehet az RTV Részletes műsorújság 17. heti számában található szavazólapon postai úton, vagy személyesen eljuttatva az MR Bródy Sándor utcai címére, valamint e-mailen a smid.erika@radio.hu címen.

Az elődöntőkről készült felvételek május 6-ig visszahallgathatók az MR3-Bartók Rádió hangtárában, az április 22-27. között minden nap késő este sugárzott Jazz hangverseny-különlegességek című műsorban.

A zsűri díszelnöke Gerard Presencer, a Londoni Zeneakadémia Jazztanszékének vezetője, aki a május 23-i döntőre érkezik Budapestre. A Tomsits Rudolf Jazz Trombita Tehetségkutató Verseny díjkiosztó gálaestjére május 24-én a Budapest Jazz Klubban kerül sor, amelyen az első helyezettel, a kísérő trióval és a zsűri muzsikus tagjaival együtt meg is hallgathatjuk az angol trombitaművészt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.