Jazz/World

Dorombének pünkösd előtt

2009.05.27. 14:34
Ajánlom
Mindjárt az első estén a sűrűjébe vág a Pécsi Folknapok – Nemzetközi Népzenei Fesztivál, melynek csütörtöki koncertprogramjában mongol, balkáni, valamint kárpát-medencei magyar muzsikákban merülhet el a hallgatóság.

A huszadik alkalommal megrendezésre kerülő Folknapok május 28-án 19 órakor veszi kezdetét a Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Házában. Az első zenekar házigazdaként lép színre, hiszen a Zengőt vezető Bergics Lajos a fesztivál művészeti vezetője is egyben. Az együttes - bár tagjai fiatalok - már negyedszázadnyi múltat tudhat a háta mögött, aminek alkalmából a közelmúltban több jubileumi koncertet is adtak. Az alapítók közül már csak a zenekarvezető van jelen a bandában, aki fiatal csapatával az eredeti népzenét napjainkban aktuális, újfajta hangzásvilágot alkotva is megszólaltatja.

A pécsi együttes után igen távoli tradíciót képviselő szólista, Enkh Jargal "Epi" varázsol közép-ázsiai hangulatot az IH-ba, eksztatikus dorombéneklésével és térdhegedülésével Mongólia pásztornépeinek muzsikáját idézi meg. A Németországban élő zenész maga is lótenyésztő családban nőtt fel, így az egzotikus hangzásvilág hiteles tolmácsa.

Az első estet valódi világzenei produkció zárja: Nikola Parov foglalja el a színpadot kvartettjével, melyben Herczku Ágnes énekel. A Naplegenda zenéjének szófiai születésű szerzője népzenekutatóként mélyen beleásta magát a Balkán zenei világába, előadóként pedig széles körben megismertette nevét a folkzene rajongóival. A koncertek után táncházzal zárul a nap, a folytatásban a Zengő Együttes szolgáltatja a talpalávalót.

XX. Pécsi Folknapok - Nemzetközi Népzenei Fesztivál
2009. május 28-30., Ifjúsági Ház (Pécs)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.