Jazz/World

DRBB + BG + OK = 100

2013.10.31. 07:18
Ajánlom
A Dán Rádió big bandje Bolla Gáborral és Oláh Kálmánnal Pesten is játszott európai turnéja során. Lenyűgöző, mégis vérpezsdítő koncert volt - írja beszámolójában Zipernovszky Kornél. Jegyzetében kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt. TAKE7

Oláh Kálmánt a Dán Rádió big bandjébe annak világhírű trombitása, az angol Gerard Presencer ajánlotta be. A tanárként is több országban óriási tekintélynek örvendő fantasztikus trombitás a londoni Magyar Kulturális Intézet révén ismerkedett össze Kálmánnal, az évek során több formációban is szerepeltek együtt, de úgy tudom, big bandben ez volt az első közös munkájuk. Zeneszerzőként és részben zongoristaként is nagy tapasztalata van ebben a műfajában: egyik legnagyobb sikere az volt, hogy az Images című szerzői lemezét (2008), amelyet a Budapest Jazz Orchestra felkérésére készített velük, a Downbeat című szaklap négy csillaggal méltatta, ami kiemelkedőnek számít. Oláh nem csak egy kis vendégszereplésre ugrott be a dánokhoz: februárban adott velük egy nagyobb koncertet Koppenhágában, ahol már játszották a szerzeményeit, és ennek sikere adta meg a zöld utat ahhoz, hogy a big band egy egész európai turnét bevállaljon Kálmánnal mint kiemelt szerzővel és zongoristával.

Német- és Franciaországban, Dániában és még néhány kultúrállamban mind a mai napig közszolgálati intézmények tartanak fenn professzionális big bandeket. Ez a big band éppenséggel a jazzvilág élmezőnyében tanyázik 1964-es indulása óta. Zenekarvezetőként (Thad Jones, Bob Brookmeyer, Ray Pitts, Maria Schneider) és szólistaként (Miles Davis, Joe Henderson, Stan Getz, Randy Brecker, Chris Potter, Mike Stern és John Scofield) a legnagyobbak szerepeltek velük a stúdióban és a koncerteken. Művészeti vezetőjük öt éve a dán bőgős Chris Minh Doky, akinek sikerült új tartalommal megtöltenie a régi működési kereteket: az X-Faktortól kezdve számtalan feladatot elvállalnak megrendelésre, de a zenei színvonalból a saját koncertjeiken és lemezeiken nem engednek. Egyébként érdemes belenézni a zenekar lemezeinek listájába is, elképesztő mennyiségű csodás felvételt sorakoztattak fel fél évszázad alatt.

Ilyen háttérrel különösen nagy jelentősége van annak, hogy magyar muzsikust hívtak meg erre a komolyan előkészített projektre - és nem is csak egyet. A nemzetközi karrier felé szaporán lépdelő Bolla Gábor szaxofonos, aki most már az ACT lemezmárkát is támogatói között tudhatja, szaxofonosként szintén csatlakozott a big bandhez a hazai premierre és az európai turnéra. A kvintett ráadástól eltekintve két szólóban is megmutatta, hogy miért tudja még ezen a nagyon magas nemzetközi színvonalon is magára vonni a figyelmet: lelkesedése, odaadása, intenzitása kiemelkedő volt ezekben a pillanatokban - amellett végig játszotta az igencsak sűrű nyolcvan perces repertoárt. Presencer és Bolla mellett még szinte bármelyik tagot ki lehetne emelni a zenekarból, miközben a szólók finoman, szépen simultak bele az összprodukcióba. A zenekart a turnén egyik tagja vezényelte, Steen Hansen, aki nem is játszott saját hangszerén, a harsonán, hiszen ez a repertoár teljes embert kívánt a pulpituson. Jelentős nemzetközi hírneve van egy másik trombonosnak, Peter Jensennek is, akit Grammyre is jelöltek egy hangszeréléséért tavaly, és Hans Ulrik szaxofonosnak, aki a jazzközönségen messze túl lett népszerű Jazz&Mambo című lemezével pár éve.

A BMC-beli koncerten az első darabbal a zenekar már meghatározta aktuális viszonyát a big band hagyományhoz - annak nyilvánvalóan modern, az összhangzásra és a polifonikus, szimfonikus zenekari felfogását képviselik. Ennek megfelelő szólamvezetéssel dolgoztak fel egy dán népdalt Vincent Nilsson adaptációjában. Hatalmas mennyiségű váltóhangszert vonultattak fel, jellemző volt az egyik szóló ebben a számban: a pompás trombon szekcióból éppen Jensen tubaszólója során majdnem másfél percig tartott ki egy hangot körkörös légzéssel. Ennek a bravúr, és persze a fuvolák expozícójára adott kontraszt mellett az is célja lehetett, hogy tegyen egy gesztust az Ellington big band híres, Harry Carney-féle, baritonszaxofonon sokáig kitartott hangja felé. A zenekar múltjára utalt a következő szám, egy Thad Jones-szerzemény, de ez sem az évtizedekkel ezelőtti formájában hangzott el, hanem egy olyan tag hangszerelésében, aki nagyjából épp megszületett, amikor Jones vezette a zenekart.

Ezután következett az első Oláh Kálmán-darab, egy nagyobb szvit első tétele, Metropolis címmel az említett lemezről. Érezhetően frissült a hangszerelés az első felvételhez képest, a dán zenekar elementáris erővel szóltaltatta meg a tételt. Frappáns volt az is, hogy ezután Oláh óriási karriert befutott szerzeménye, a The Last Moment szerepelt, ti.: ezzel nyert versenyt Amerikában. Ennek is lehetne a dedikálása Bartók Béla tiszteletére, mint az Images-nek, mert ritmikájában egyértelműen viseli a nagy magyar klassikus hatását. Mind a külföldiek számára sokszor nehezen értelmezhető éles ritmusokban, mind a két Oláh-mű különböző finomságaiban brillírozott a zenekar, az összepróbáltság és együttlélegzés maximuma jött le ezekből az interpretációkból. A koncert egyetlen, viszont tartósan zavaró negatívuma az volt, hogy Kálmán zongoráját a ritmusszekciós részekben és a tuttikban is elnyomta a dob vagy a teljes zenekar, amire igazán az ő pompás, komplex és mélyértelmű szólói után figyelt fel az ember: hirtelen bele-beleszürkült a zenekarba, de ezt csak az akusztikai aránytalanyság okozta, mert persze Kálmán is kitett magáért, mint a big-band zongoristája. Például az olyan darabokban, mint a Jealousy (aka Tango Tzigane), ami Jacob Gade néhai dán hegedűs egyetlen slágere - viszont élete végéig megélt belőle. A feldolgozás a nem túl eredeti témát új, sokkal magasabb régiókba transzponálta. Az Oláh-művek közül még a Valley of Meggido-t tűzték a koncert műsorára, ugyancsak elképesztő meggyőző erővel és lendülettel, hiszen ennek a műnek sokkal inkább be bop-os a lüktetése a másik két előadott Oláh-szerzeményhez képest.

A zárásban még a big band saját, hatalmas repertorájából mutattak meg két impozáns, ugyanakkor játékosabb darabot. A második ráadásra viszont csak öten jöttek már ki: Oláh Kálmán Søren Frost dobossal és Kaspar Vadsholt bőgőssel, valamint Gerard Presencer és Bolla Gábor, hogy egy Charlie Parker-témára improvizáljanak, amit láthatóan nagy kedvvel és játékosan, de azért big bandben edződött fegyelemmel és koncentrációval csináltak. Alig várom, hogy a Magyar Rádió is műsorra tűzze ezt a felvételt - a dánok biztosan büszkék rá, és szívesen odaadják. 

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.