Jazz/World

Dream Team a BMC-ben

2013.10.03. 14:37
Ajánlom
A világhírű Możdżer/Danielsson/Francesco jazz trio október 9-én lép fel a BMC koncerttermében. A három elsőosztályú zenészből álló, 2004-ben összeállt formácinak számtalan sikeres koncert, fellépés, két stúdiólemez és egy koncertalbum van már a háta mögött, negyedik lemezük világpremierjét pedig októberre tervezik.

Leszek Możdżer napjaink egyik legkiemelkedőbb, merész és kísérletező fiatal lengyel jazzmuzsikusa először a varsói Old Town Jazz Fesztiválon lépett színpadra a kiváló svéd Lars Danielsson nagybőgős-csellistával és a sokoldalú izraeli Zohar Fresco ütőhangszeressel. A nemzetközi trió bemutatkozása a közönség és a kritika körében egyaránt óriási sikert aratott, az elmúlt kilenc évben számtalan közös koncertjük volt, harmadik stúdiólemezüket 2013 tavaszán rögzítették. Első két albumuk már röviddel a megjelenése után kiérdemelte a Platinalemez címet, a The Time című harmadik album pedig már erősen közelít a Gyémántlemez címhez. Az új projekt lengyel bemutatója az Enter Music Festival keretében volt, az európai pedig 2013.június 8-án a Paris Jazz Festival megnyitóján. A lemezbemutatóra 2013 októberében kerül sor, novemberben pedig lengyelországi turnéra indul az együttes. 

A Dream Teamet -mert a csapat ezen a néven is ismert - leginkább szubtilis és rafinált hangzásáért kedvelik. A lengyel-svéd-izraeli trió képes volt harmóniát teremteni a jazz műfajában kulcsfontosságú improvizáció és a dallamos befogadhatóság között.Virtuózitásuknak és hangszeres sokoldalúságuknak köszönhetően zenéjük kiszámíthatatlan és izgalmas. Możdżer a zongorán kívül szívesen játszik különféle billentyűshangszereken és cselesztán. Danielsson váltogatja a nagybőgőt és a csellót, Fresco pedig a különböző dobok és ütőhangszerek ritmusaival varázsol el minket. Egyrészt mondhatjuk azt, hogy muzsikájuk befogadásához némi felkészültség, koncentráció és néha alaposabb tudás szükséges másrészt viszont elég egy órácskát játszani a zenészeknek, hogy virtuózitásuk könnyedségével hipnotizálják a hallgatóságot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

A növények „énekéből” csinált zenét ez a férfi

Mit mondanának a növények, ha beszélni tudnának? Ismerd meg a kaliforniai Nico Georist, aki két évet töltött a növényvilág nyelvének megfejtésével egy olyan technológia segítségével, amely a növények rezgéseit zenévé változtatja.
Jazz/World hír

Több ezer fotó vált hozzáférhetővé a jazz fénykorából

Csaknem 50 évnyi „porosodás” után online elérhetővé tették Francis Wolff, a Blue Note Records producerének fotóarchívumát.
Jazz/World john coltrane

Coltrane újabb meglepetése az utókornak a Blue World című album

Szeptember 27-én újabb, eddig kiadatlan Coltrane-album lát napvilágot. Hallgasd meg a cikkben a címadó dalt!
Jazz/World ajánló

Az egyszerre három trombitán játszó jazz-zenebohóc is fellép a Müpa nyárzáró fesztiválján

Augusztus 20-án ingyenes jazzkoncertekkel várja a közönséget a Jazz 0820. Augusztus 30. és szeptember 1. között pedig a pezsgő swingkorszakot idézi meg a New Orleans Swingfesztivál, amin a svéd jazz-zenebohóc, Gunhild Carling is fellép.
Jazz/World hungarikum

A fiatal cimbalmos generációt szólítja meg a BMC Nemzetközi Cimbalomversenye

Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze a megálmodója a BMC-ben augusztus 25. és 31. között zajló versenynek.