Jazz/World

Dresch és Gyémánt kapják a JazzFed díjakat

2010.03.09. 10:47
Ajánlom
A Magyar Jazz Szövetség által adományozott Szabó Gábor-díjat idén Dresch Mihály veheti át a Magyar Jazz Ünnepe alkalmából március végén. A képzőművészek között talán legnagyobb jazzrajongóként ismert festőművész, Gyémánt László pedig Pernye András-díjban részesül.

A Magyar Jazz Szövetség, amely a rendszerváltás idején alakult, idén is a jelenlevő tagság titkos szavazásával, az éves közgyűlés alkalmából döntött a Szabó Gábor-díjról. A budapesti születésű, de Amerikában világhírűvé vált '56-os magyar, Szabó Gábor gitáros (1936-1982) az egyetemes jazztörténet megkerülhetetlen alakja, többek között Chico Freeman, Charles Lloyd, Ron Carter, Paul Desmond és Lena Horne társa, Carlos Santana egyik példaképe. A Szövetség róla elnevezett díját, amellyel elsősorban kiemelkedő életműveket ismernek el, 1992 óta Kovács Gyula (posztumusz), Gonda János, Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Garay Attila, Lakatos "Ablakos" Dezső (posztumusz), Berkes Balázs, László Attila, Vukán György, Tomsits Rudolf, Babos Gyula, Berki Tamás, Bontovics Kati, Friedrich Károly és Csepregi Gyula kapták.

Az országos szervezet február 27-i közgyűlésén a Budapest Jazz Clubban Dresch Mihálynak szavazták meg a díjat, amelyet március 26-án, a Magyar Jazz Ünnepe elnevezésű, a fővárosra és vidékre egyaránt kiterjedő rendezvénysorozat egyik budapesti eseményén nyújtanak át ünnepélyesen. Az ötvennégy éves Dresch Mihály szaxofonos a magyar etno-jazz meghatározó alakja, akit egész Európában elismernek, kvartettje (Lukács Miklós cimbalom, Szandai Mátyás nagybőgő, Baló István dob) az irányzat vezető zenekara. A Fidelio kérdésére Dresch úgy reagált, hogy nagyon örül a díjnak, mert ez egy szakmai díj. Kiemelte azt is, hogy a szemében ez egy hosszabb időszak munkájának az elismerése. Amikor ilyen díjat kap, akkor nem úgy érzi magát, mintha csak egy árnyék lenne, hanem ezzel kézzelfoghatóan el is ismerik tevékenységét.

A Szövetség tavaly óta ugyancsak díjjal ismeri el a jazz ügyéért tevékenykedő, de nem előadóművészként dolgozó emberek munkáját is. A Pernye András-díjat tavaly Maloschik Róbert rádiószerkesztő, producer kapta, az idei díjazott Gyémánt László festőművész, aki ezer szállal kapcsolódik a műfajhoz. Neki egy nappal hamarabb, a Magyar Jazz Ünnepe március 25-i rendezvényén nyújtják át a díjat, ugyancsak a Budapest Jazz Clubban.

A gála részletes műsora: www.bjc.hu 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.