Jazz/World

Dresch és Gyémánt kapják a JazzFed díjakat

2010.03.09. 10:47
Ajánlom
A Magyar Jazz Szövetség által adományozott Szabó Gábor-díjat idén Dresch Mihály veheti át a Magyar Jazz Ünnepe alkalmából március végén. A képzőművészek között talán legnagyobb jazzrajongóként ismert festőművész, Gyémánt László pedig Pernye András-díjban részesül.

A Magyar Jazz Szövetség, amely a rendszerváltás idején alakult, idén is a jelenlevő tagság titkos szavazásával, az éves közgyűlés alkalmából döntött a Szabó Gábor-díjról. A budapesti születésű, de Amerikában világhírűvé vált '56-os magyar, Szabó Gábor gitáros (1936-1982) az egyetemes jazztörténet megkerülhetetlen alakja, többek között Chico Freeman, Charles Lloyd, Ron Carter, Paul Desmond és Lena Horne társa, Carlos Santana egyik példaképe. A Szövetség róla elnevezett díját, amellyel elsősorban kiemelkedő életműveket ismernek el, 1992 óta Kovács Gyula (posztumusz), Gonda János, Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Garay Attila, Lakatos "Ablakos" Dezső (posztumusz), Berkes Balázs, László Attila, Vukán György, Tomsits Rudolf, Babos Gyula, Berki Tamás, Bontovics Kati, Friedrich Károly és Csepregi Gyula kapták.

Az országos szervezet február 27-i közgyűlésén a Budapest Jazz Clubban Dresch Mihálynak szavazták meg a díjat, amelyet március 26-án, a Magyar Jazz Ünnepe elnevezésű, a fővárosra és vidékre egyaránt kiterjedő rendezvénysorozat egyik budapesti eseményén nyújtanak át ünnepélyesen. Az ötvennégy éves Dresch Mihály szaxofonos a magyar etno-jazz meghatározó alakja, akit egész Európában elismernek, kvartettje (Lukács Miklós cimbalom, Szandai Mátyás nagybőgő, Baló István dob) az irányzat vezető zenekara. A Fidelio kérdésére Dresch úgy reagált, hogy nagyon örül a díjnak, mert ez egy szakmai díj. Kiemelte azt is, hogy a szemében ez egy hosszabb időszak munkájának az elismerése. Amikor ilyen díjat kap, akkor nem úgy érzi magát, mintha csak egy árnyék lenne, hanem ezzel kézzelfoghatóan el is ismerik tevékenységét.

A Szövetség tavaly óta ugyancsak díjjal ismeri el a jazz ügyéért tevékenykedő, de nem előadóművészként dolgozó emberek munkáját is. A Pernye András-díjat tavaly Maloschik Róbert rádiószerkesztő, producer kapta, az idei díjazott Gyémánt László festőművész, aki ezer szállal kapcsolódik a műfajhoz. Neki egy nappal hamarabb, a Magyar Jazz Ünnepe március 25-i rendezvényén nyújtják át a díjat, ugyancsak a Budapest Jazz Clubban.

A gála részletes műsora: www.bjc.hu 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.