Jazz/World

Dudás 70

2011.04.10. 09:15
Ajánlom
Februárban ünnepelte hetvenedik születésnapját a jazzklarinét egyetlen igazán modern magyar virtuóza, Dudás Lajos.

A Németországban élő Dudás Lajos ritka budapesti fellépéseinek egyikére most a Háló klubban kerül sor, amelynek jazzprogramjait az egykori zenésztárs, a híres hegedűs, Deseő Csaba vezeti. Erre a fellépésre a mindig választékos és minden stílusban eredeti Dudást elkíséri nála jóval fiatalabb, de már régóta állandó partnere, Philipp van Endert aki kisebb és nagyobb felállásokban is játszik vele. Duóban pontosan követi ritmusgitáron Dudás invenciózus játékát, és pompás melodikus szólóval ki is egészíti azt.

Dudás 1941. febr. 18-án született Budapesten. Zenei tanulmányait 1958-63 között végezte klarinéton a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában és a Zeneakadémia tanárképzőjén. Már gyerekkorában megszerette a jazzmuzsikát, első példaképe Benny Goodman volt. A 60-as években először a Nebuló-együttesben játszott, mint szaxofonos, de stúdiózenészként gyakran dolgozott Tabányi Mihály, Körmendi Vilmos és Martiny Lajos zenekaraival is. A 60-as évek közepétől muzsikus vándoréletet kezdett. 1965-ben Bulgáriában feleségül vette a plovdivi Operaház szólótáncosnőjét, Rayna Stojanovát, akivel azóta is boldog házasságban élnek. 1973-ban a Nyugat-németországi Neuss városban telepedtek le, ahol Lajos tanári állást vállalt a helyi zeneiskolában. A klasszikus és jazz-zene vonalán egyaránt mozgalmas évek következtek, számtalan koncert és lemezfelvétel mindkét műfajban. 1982-ben Urban Blues című szerzeményével megnyerte a Monaco-i Nemzetközi Jazz-zeneszerző verseny első díját. Később olyan jazz-sztárokkal lépett fel, mint Albert Mangelsdorff, Karl Berger, Barbara Dennerlein, Tommy Vig, Zoller Attila. Régóta állandó partnere a fiatal düsseldorfi gitáros, Philipp van Endert, aki tanulmányait az amerikai Berklee-n végezte. Többnyire duóban lépnek fel, mint most a Hálóban, de gyakran játszanak quartet formációban is, mint például április 15-én a bécsi Porgy and Bess-ben.

Április 12, 19:00 Háló Közösségi Központ (Budapest)
Dudás Lajos (klarinét), Philipp van Endert (gitár) duó

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.