Jazz/World

Dudás 70

2011.04.10. 09:15
Ajánlom
Februárban ünnepelte hetvenedik születésnapját a jazzklarinét egyetlen igazán modern magyar virtuóza, Dudás Lajos.

A Németországban élő Dudás Lajos ritka budapesti fellépéseinek egyikére most a Háló klubban kerül sor, amelynek jazzprogramjait az egykori zenésztárs, a híres hegedűs, Deseő Csaba vezeti. Erre a fellépésre a mindig választékos és minden stílusban eredeti Dudást elkíséri nála jóval fiatalabb, de már régóta állandó partnere, Philipp van Endert aki kisebb és nagyobb felállásokban is játszik vele. Duóban pontosan követi ritmusgitáron Dudás invenciózus játékát, és pompás melodikus szólóval ki is egészíti azt.

Dudás 1941. febr. 18-án született Budapesten. Zenei tanulmányait 1958-63 között végezte klarinéton a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában és a Zeneakadémia tanárképzőjén. Már gyerekkorában megszerette a jazzmuzsikát, első példaképe Benny Goodman volt. A 60-as években először a Nebuló-együttesben játszott, mint szaxofonos, de stúdiózenészként gyakran dolgozott Tabányi Mihály, Körmendi Vilmos és Martiny Lajos zenekaraival is. A 60-as évek közepétől muzsikus vándoréletet kezdett. 1965-ben Bulgáriában feleségül vette a plovdivi Operaház szólótáncosnőjét, Rayna Stojanovát, akivel azóta is boldog házasságban élnek. 1973-ban a Nyugat-németországi Neuss városban telepedtek le, ahol Lajos tanári állást vállalt a helyi zeneiskolában. A klasszikus és jazz-zene vonalán egyaránt mozgalmas évek következtek, számtalan koncert és lemezfelvétel mindkét műfajban. 1982-ben Urban Blues című szerzeményével megnyerte a Monaco-i Nemzetközi Jazz-zeneszerző verseny első díját. Később olyan jazz-sztárokkal lépett fel, mint Albert Mangelsdorff, Karl Berger, Barbara Dennerlein, Tommy Vig, Zoller Attila. Régóta állandó partnere a fiatal düsseldorfi gitáros, Philipp van Endert, aki tanulmányait az amerikai Berklee-n végezte. Többnyire duóban lépnek fel, mint most a Hálóban, de gyakran játszanak quartet formációban is, mint például április 15-én a bécsi Porgy and Bess-ben.

Április 12, 19:00 Háló Közösségi Központ (Budapest)
Dudás Lajos (klarinét), Philipp van Endert (gitár) duó

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Színház

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Vizuál

Premierekkel és ötszázforintos jegyárakkal várja látogatóit a Magyar Mozgókép Fesztivál

Június 7-én kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyen mintegy száz magyar filmet, köztük több premiert is láthat a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„A közös nevezőt a jazz biztosítja, illetve az egymás iránti nyitottság” –  interjú Dés Andrással a T.E.L.D. első lemezéről

Négy remek művész találkozásából megszületett a T.E.L.D. első lemeze a Fonó gondozásában. Az új zenei anyagról a jelenleg Bécsben élő, Budapesten sokat koncertező Dés András ütőhangszeres művésszel beszélgettünk.
Jazz/World hír

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában – megjelent a Harmatcseppben él a világ bennem című lemez

Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó a capella együttes. A lemez már kapható digitális terjesztésben, hamarosan fizikai formájában is megjelenik a Fonó gondozásában.
Jazz/World ajánló

Június első hétvégéjén a jazz zene körül forog minden Szentendrén

Nyolc koncerttel várja a jazzrajongókat a Jazz Estek Szentendre rendezvénysorozat a Barcsay udvarban június 2. és 4. között.
Jazz/World magazin

Bornai Tibor a Balatoni nyárról: Az igazi líra a hétköznapok apró rezdüléseiben bújik meg

A KFT együttes énekes-billentyűsét a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán kérdeztük a zenekar legendás, Balatoni nyár című slágeréről.
Jazz/World interjú

„A nagyon jó dalokat régen megírták”

A Canarro New York, Párizs, Budapest című lemeze idén Fonogram-jelölést kapott. A francia manouche swinget unikális módon képviselő zenekar május 27-én a Fonó színpadán lép fel. A zenekar vezetőjével, Szakál Tamással beszélgettünk.