Jazz/World

"Dúdoltam én..."

2008.09.23. 00:00
Ajánlom
Új sorozatot indított a Hagyományok Háza "Dúdoltam én..." címmel. A sorozat célja, hogy az elmúlt harminc év népdalénekeseinek pályáját a dalokon, az előadók történetein keresztül, egy-egy estébe tömörítve mutassa be. Az első vendég Kallós Zoltán lesz szeptember 26-án.

Kallós Zoltán a táncházmozgalom nagy öregje, Kossuth-díjjal, Corvin-lánccal kitüntetett tudós, aki hosszú és eredményes életpályája során minden eszközt megragadott, hogy a népdalt visszavezesse a Kárpát-medencei magyar társadalom által kedvelt és mindennapos értékek közé. Válaszúti kúriája és kolozsvári lakása megkerülhetetlen támaszpontja lett az Erdély felfedezésére induló kutatóknak, zenészeknek, táncosoknak. Kiadványai, a Balladák könyvétől az általa felénekelt lemezekig a népdal szeretetéről és tökéletes ismeretéről tanúskodnak. Zoli bácsi énekes lemezei a Muzsikás együttessel felvett elsőtől kezdve ezért kerültek olyan hamar, és maradtak mindmáig az értékekre figyelők, az élményre fogékonyak figyelmének középpontjába. Vannak olyan énekek, amelyeket mindannyian dúdolunk, de csak kevesen tudják, hogy Zoli bácsinak köszönhetjük, aki nem csak felgyűjtötte, de saját hangján közre is adta őket. A "Fordulj, kedves lovam...", a "Válaszúti hegyet fújdogálja a szél...", a "Hallod-e te szelídecske..." és a többi közkedvelt, szebbnél-szebb népdal is elhangzik ezen az estén, ahol nem csak Kallós Zoltán vagy fiatal tanítványai fognak énekelni, de dúdolni fogjuk mi, a közönség is Kallós kedves dalait.

Közreműködik: Enyedi Ágnes, Hetényi Milán, Enyedi Tamás és a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Pál István "Szalonna" és Gombai Tamás vezetésével. A sorozat következő előadója november 28-án Fábián Éva lesz, 2009-ben pedig Berecz András és Sebő Ferenc dúdolja a dalokat.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Martha Argerich és Misa Majszkij a Zeneakadémián ad koncertet

A Cziffra György-emlékév egyik záróeseményeként Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet január 28-án a Zeneakadémián.
Klasszikus

Közösen megélt pillanatok a Müpa karácsonyi kisfilmjében – VIDEÓ

Idén is ünnepi videóval kedveskedik nézőinek a Müpa, ezzel mondva köszönetet a közönségnek a figyelemért és szeretetért. A kisfilmből kiderül, mennyire fontosak a meghitt pillanatok és közösen megélt élmények.
Klasszikus

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.
Plusz

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.
Plusz

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Biblia Show a Zsidó Művészeti Napokon

Bibliai témájú történetekre, értékekre épülő pop-sanzonokból készít estet Kováts Kriszta színművész-énekesnő, a dalok zeneszerzője Wolf Péter, szövegírója Fábri Péter író lesz.
Jazz/World ajánló

Bacsó Kristóf és David Dorůžka közreműködésével folytatódik a MAO jazz sorozata

Folytatódik a Modern Art Orchestra "Art of Virus" elnevezésű zenei projektje. A nagyzenekarra hangszerelt, friss kortárs és jazz kompozíciók december 12-én este a Budapest Music Centerben hallhatók, a MAO 2021/22-es évadban zajló koncertsorozatának részeként.
Jazz/World ajánló

25 év után újra színpadon a Sziámi együttes

Müller Péter Sziámi egykori zenekara az 1991 és 1997 közötti felállásban a zenész december 4-i koncertjén tér vissza.
Jazz/World hír

Növények „zenélnek” két budai villamosmegállóban

Egy klímaváltozás elleni kampány részeként különleges installációt telepítettek két budai villamosmegállóba, ahol – szonifikációs technológia segítségével – növények biorezgéseiből generált zene szól.  
Jazz/World ajánló

A Showtime Budapest adventi ajánlatai

Falusi Mariann 2022. május 7-én Darabjaim címmel ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban, a Dead Can Dance pedig „Europa – 2022” turnéjukon látogat el Budapestre, a Papp László Arénába 2022. május 8-án.