Jazz/World

"Dúdoltam én..."

2008.09.23. 00:00
Ajánlom
Új sorozatot indított a Hagyományok Háza "Dúdoltam én..." címmel. A sorozat célja, hogy az elmúlt harminc év népdalénekeseinek pályáját a dalokon, az előadók történetein keresztül, egy-egy estébe tömörítve mutassa be. Az első vendég Kallós Zoltán lesz szeptember 26-án.

Kallós Zoltán a táncházmozgalom nagy öregje, Kossuth-díjjal, Corvin-lánccal kitüntetett tudós, aki hosszú és eredményes életpályája során minden eszközt megragadott, hogy a népdalt visszavezesse a Kárpát-medencei magyar társadalom által kedvelt és mindennapos értékek közé. Válaszúti kúriája és kolozsvári lakása megkerülhetetlen támaszpontja lett az Erdély felfedezésére induló kutatóknak, zenészeknek, táncosoknak. Kiadványai, a Balladák könyvétől az általa felénekelt lemezekig a népdal szeretetéről és tökéletes ismeretéről tanúskodnak. Zoli bácsi énekes lemezei a Muzsikás együttessel felvett elsőtől kezdve ezért kerültek olyan hamar, és maradtak mindmáig az értékekre figyelők, az élményre fogékonyak figyelmének középpontjába. Vannak olyan énekek, amelyeket mindannyian dúdolunk, de csak kevesen tudják, hogy Zoli bácsinak köszönhetjük, aki nem csak felgyűjtötte, de saját hangján közre is adta őket. A "Fordulj, kedves lovam...", a "Válaszúti hegyet fújdogálja a szél...", a "Hallod-e te szelídecske..." és a többi közkedvelt, szebbnél-szebb népdal is elhangzik ezen az estén, ahol nem csak Kallós Zoltán vagy fiatal tanítványai fognak énekelni, de dúdolni fogjuk mi, a közönség is Kallós kedves dalait.

Közreműködik: Enyedi Ágnes, Hetényi Milán, Enyedi Tamás és a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Pál István "Szalonna" és Gombai Tamás vezetésével. A sorozat következő előadója november 28-án Fábián Éva lesz, 2009-ben pedig Berecz András és Sebő Ferenc dúdolja a dalokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.
Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.