Jazz/World

"Dúdoltam én..."

2008.09.23. 00:00
Ajánlom
Új sorozatot indított a Hagyományok Háza "Dúdoltam én..." címmel. A sorozat célja, hogy az elmúlt harminc év népdalénekeseinek pályáját a dalokon, az előadók történetein keresztül, egy-egy estébe tömörítve mutassa be. Az első vendég Kallós Zoltán lesz szeptember 26-án.

Kallós Zoltán a táncházmozgalom nagy öregje, Kossuth-díjjal, Corvin-lánccal kitüntetett tudós, aki hosszú és eredményes életpályája során minden eszközt megragadott, hogy a népdalt visszavezesse a Kárpát-medencei magyar társadalom által kedvelt és mindennapos értékek közé. Válaszúti kúriája és kolozsvári lakása megkerülhetetlen támaszpontja lett az Erdély felfedezésére induló kutatóknak, zenészeknek, táncosoknak. Kiadványai, a Balladák könyvétől az általa felénekelt lemezekig a népdal szeretetéről és tökéletes ismeretéről tanúskodnak. Zoli bácsi énekes lemezei a Muzsikás együttessel felvett elsőtől kezdve ezért kerültek olyan hamar, és maradtak mindmáig az értékekre figyelők, az élményre fogékonyak figyelmének középpontjába. Vannak olyan énekek, amelyeket mindannyian dúdolunk, de csak kevesen tudják, hogy Zoli bácsinak köszönhetjük, aki nem csak felgyűjtötte, de saját hangján közre is adta őket. A "Fordulj, kedves lovam...", a "Válaszúti hegyet fújdogálja a szél...", a "Hallod-e te szelídecske..." és a többi közkedvelt, szebbnél-szebb népdal is elhangzik ezen az estén, ahol nem csak Kallós Zoltán vagy fiatal tanítványai fognak énekelni, de dúdolni fogjuk mi, a közönség is Kallós kedves dalait.

Közreműködik: Enyedi Ágnes, Hetényi Milán, Enyedi Tamás és a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Pál István "Szalonna" és Gombai Tamás vezetésével. A sorozat következő előadója november 28-án Fábián Éva lesz, 2009-ben pedig Berecz András és Sebő Ferenc dúdolja a dalokat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

Új időpontban a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje

2023. április 23-án tartja meg az eredetileg januárra tervezett Arénás koncertjét a 100 Tagú Cigányzenekar. A szervezők a zenekarral és a helyszínnel egyetértésben, az emelkedő energiaárak miatt döntöttek a halasztás mellett. így az esemény a fűtési szezonon kívüli időpontban lesz megtartva.
Jazz/World ajánló

Az LGT dalaiból ad koncertet a Csík Zenekar a Kongresszusi Központban

December 28-án óévbúcsúztató koncert keretében hallhatják az érdeklődők a Csík Zenekar LGT-dalokból született feldolgozásait, Presser Gábor és Karácsony János közreműködésével. A Budapesti Kongresszusi Központban A dal a miénk című album kompozíciói csendülnek fel.