Jazz/World

Duna Karnevál

2008.06.03. 00:00
Ajánlom
13. alkalommal rendezik meg június 17. és 21. között a Duna Karnevált a Vörösmarty téren. Ennek az eseménynek kísérőrendezvénye is van, a Duna Karnevál Gála, amelyre június 20-án kerül sor.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója hiánypótló rendezvényként értékelte a június végi eseménysort, hiszen a színházak ebben az időszakban már bezárnak, a koncertélet is elcsendesedik, és a nagyobb zenei fesztiválok is váratnak még magukra. Ahogy fogalmazott: "Eljött az ideje a Duna Karneválnak."

Bogyay Katalin szakállamtitkár, a rendezvény fővédnöke elmondta, hogy 2008 az Európai Unióban a kultúrák közötti párbeszéd éve, amihez a már évtizedes hagyományokra visszatekintő rendezvény nagyszerűen kapcsolódik. Az a művészi párbeszéd, ami ezt a rendezvényt jellemzi, egy inspirációs folyamatokat indíthat be, ami persze nem jönne létre olyan művészek nélkül, akik mélyen hisznek ebben. Abban a kulturális térben, amely a XXI. századra kialakult nagyon nagy a bőség, amiben a magyar kultúra sohasem fog elveszni, mert olyan megtermékenyítő hatással van a más kultúrák művészeire, hogy a feledést lehetetlenné teszik.

Mucsi János, a Duna Művészeti Társaság elnöke a műsorból szemezgetett, amikor elmondta, hogy a rendezvény olyan táncesttel kezdődik június 17-én, amely a reneszánsztól egészen az újkori hagyományokig mutatja be a tánc történetét. Június 18-án mutatják be a visegrádi országok – akikkel a kezdetektől jelen vannak a Duna KArneválon – új programjukat: ezúttal gyerekegyüttesek lépnek fel. Lesz természetesen szimfonikus zenekari koncert is, június 20-án, a Duna Szimfonikus Zenekar részvételével. A záró felvonulásra és táncgálára június 21-én kerül sor, a Hídünnephez csatlakozva.

A XIII. Duna Karnevál Gála, az Európai Tánc Karaván június 20-án lesz látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, melynek mottója: hagyományok közössége uniformitás nélkül. Mihályi Gábor és Juhász Zsolt koreográfusok és Mucsi János rendező-koreográfus a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes, bolgár, ciprusi, görög, olasz, spanyol, egyiptomi, török, cseh, lengyel, szlovák, erélyi, felvidéki és vajdasági együttesek táncosaival olyan táncképeket hoznak majd létre, amelyek az egyes népek saját hagyományait is bemutatják a nagy táncközösségre komponált jelenetek mellett. A táncmű képzeletbeli karavánként utazza be Európát, jó példával szolgálva, és bemutatva, hogyan erősíti egymást a hagyományőrzés és az újítás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Adventi dalokkal készülnek az ünnepre – Elindult a Fonó online sorozata

November 29-én útjára indult a Fonó online sorozata, melybe hétről hétre bárki bekapcsolódhat. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként az érdeklődőknek, december 2-án pedig Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban.
Jazz/World hír

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Jazz/World videoklip

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Jazz/World lemezajánló

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.