Jazz/World

Duna Pudzsa

2009.01.10. 00:00
Ajánlom
Január 14-én 16 az A38 Hajó a Duna Pudzsa Indiai Összművészeti Fesztiválnak ad otthont. Az ingyenes programokon Magyarország legjelentősebb "indiai" zenészei és táncosai lépnek fel: Barkóczi Beáta odisszi templomi táncokat ad elő, Bittner Meenakshi Dóra bharatanatyam szólótánccal bűvöli el a közönséget, Tóth Gabriella Garima táncdrámát rendez, Tóth Szabolcs szitározik, fellép még Haáz Eszter, valamint Lantos Zoltán formációja, a Samsara.

India egyik legnépszerűbb fesztiválja a Durga Pudzsa, amely során Durgá istennőt, Párvatí egyik elborzasztó formáját imádják nagy ünneplés közepette. A Duna Pudzsa indiai és magyar kulturális kapcsolatokat ápoló fesztiválra a kumbha méla első napján, kerül sor, a nyitóünnepségen méz és tej csorog a folyóba és levéltányéron mécseseket sodor a víz a Balkán felé, kagylókürtök szólalnak meg, ghilámpákat, víz és csamara legyezőket mutatnak be, majd megszólal a zene és táncra perdül a Hajó.

Samsara Quartet

A formációt 2000-ben olyan neves zenészek hozták létre, mint a világhírű Lantos Zoltán hegedűs, a 2001-ben az év jazz-gitárosának választott Juhász Gábor, valamint két megbízhatóan autentikus indiai ütőhangszeres: Szalai Péter és Nyusztay Iván. Lantos és Szalai több évet töltöttek Indiában, elsajátítva a klasszikus indiai hangszerkezelési módokat, harmónia- és ritmusvilágot. A quartet indo-jazz zenét játszik, azaz az indiai zenéből vett elemeket és színeket emeli át a jazz világába.

 
 

Tóth Szabolcs és Mótyán Tibor

Tóth Szabolcs gyermekkorától kezdve próbált a benne lévõ zenéhez hozzáférkõzni. Éveken át színházi-, film-, reklám- és más különféle alkalmazott zenéket szerzett, majd az indiai klasszikus zenével való találkozás gyökeresen megváltoztatta az életét. Előbb Pandit Budhaditya Mukherjee, az Imdad Khani Gharana világhírű szitárosánál kezdett tanulni Kalkuttában, majd Mestere, a gayaki ang, vagyis az "éneklő szitár" jelenlegi egyik legkiválóbb szitárjátékosa, Pandit Rajeev Janardan, első nem indiai születésű magántanítványa lett. Jelenleg is folytatja tanulmányait mesterénél, akivel számos esetben maga is szerepelt egy színpadon. Szólókoncereteket pedig olyan nagyszerű tablások kíséretében adhatott Indiában és Európa számos nagyvárosában, mint Pandit Vinode Pathak, Anil Moghe, Hanif Khan vagy akár Pundlik Bhagwat, akit 2005-ben Magyarországon is hallhatott a közönség.

Alap címmel évek óta van hetente jelentkező indiai klasszikus zenei műsora a Tilos Rádióban, amelyet indiai tanulmányai alatt is folyamatosan szerkeszt. E mellett indiai klasszikus zenét bemutató és az indiai előadóművészetek kultúrtörténetét ismertető előadás-sorozatokat tart a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán, továbbá előadásokat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, illetve Indiában a Banaresi Hindu University, valamint a Jabalpur Bhatkhande Sangeet hallgatóinak.

Mótyán Tibor hatéves kora óta tanul különböző hangszereken. 2000-ben kezd hindusztáni klasszikus zenével foglalkozni, tanulmányait több indiai mesternél végezte (Pt. Vinode Pathak, shri Anil Moghe, Pt. Rajeev Janardan). Jelenleg Hortobágyi László zenekarának állandó tagja, játszik Ágoston
Bélával és különböző világzenei formációkban. Tagja az indiai, Pt. Rajeev Janardan által vezetett Shankaran Orchestrának, Tóth Szabolcs mellett pedig tablán játszik.

(2009. január 14., 16:00 A38 (Budapest) - Duna Pudzsa Indiai Összművészeti Fesztivál)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.