Jazz/World

Dupla alapok

2008.02.14. 00:00
Ajánlom
A Double Grounds a holland és a magyar improvizatív zene virtuózainak egyedülálló projektje, amelyet február 19-én mutatnak be az A38 Hajón. A "dupla alapok" a kétféle zenei hagyományra és a hangszerek párosítására utal: két szaxofon, két pozan, két dob és két nagybőgő.

A holland zenészek, Tobias Delius (szaxofon) és Wolter Wierbos (pozan), akik többek között a legendás Instant Composers Pool Orchestrával (ICP Orchestra) zenélnek együtt, az egyik legelismertebb magyar szaxofonistának, Grencsó Istvánnak és zenészeinek lesznek a vendégei. Tobias Delius az amszterdami improvizatív jazz egyik legmeghatározóbb figurája; az elismert kvartett, a Tobias Delius kvartett vezetője és különböző zenei projektek aktív tagja világszerte (az utóbbi időben Japánban és Koreában Yoriyuki Haradával, Tristan Honsingerrel, Henry Grimes-szal és Louis Moholóval zenél).

Wolter Wierbost a világ egyik legjobb pozanosának tekintik; számos zenekarral koncertezett már Európában, Kanadában, Amerikában és Ázsiában. Mostanában Misha Mengelberggel, Mats Gustafssonnal és Wilber de Joodéval játszik együtt. Wolter Wierbost több mint száz lemezen hallhatjuk zenélni. Mit várhatunk tehát a Double Grounds-tól? Jó adag jazzt, műfaji határátlépéseket, energiát, a kompozíció és az improvizáció állandó váltakozását és mindenekelőtt: szellemi párbeszédet.

(2008. február 19. 20:00 A38 hajó (Budapest) - Double Grounds; km.: Grencsó Bio Kollektív (tagjai: Grencsó István/fúvósok, Hans van Vliet/harsona, Benkő Róbert/bőgő, Jeszenszky György/dob), Tobias Delius (szaxofon, klarinét), Wolter Wierbos (trombita); LOW Holland-Flamand Kultfeszt)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.