Jazz/World

Dupla hangvető

2007.03.31. 00:00
Ajánlom
Tavaly novemberben egy napig tartott az I. Hangvető Fesztivál a Gödör-klubban (többek közt Lakatos Róbert, Szalóky Ági és Palya Bea volt a fellépők közt), az idén áprilisban a második fesztivál immár kétnapos.

Az április 19-20-i fesztiválon remek folk- és világzenekarok játszanak. Többek közt a Besh o droM, a Balázs Elemér Group, a vajdasági Roma Art, az ugyancsak roma zenét játszó Karaván Familia. Az első két zenekart itthon aligha kell bemutatni, de a többieket talán nem árt. A Roma Art zenekar magyar, roma és szerb népzenét, dzsesszt, flamencót, tangót, funkyt és bluest egyaránt könnyedén, virtuóz módon ad elő. Az átütő hangú gitáros Oláh Vince csapata játszott már Lajkó Félixszel, Boban Markoviccsal és Boris Kovaccsal, hogy csak a legismertebb neveket említsük. A Karaván Família, amely tulajdonképpen Nagy Família, hiszen a Rományi Rotából és a Romano Kokalóból ismert muzsikus Nagy István családjának több zenei díjat is elnyert zenekara.

Fellép még a harmonika nagymestere, Wertetics Slobodan, valamint a moldvai zenét játszó Zurgó. Énekesnőjük, Navratil Andrea csodálatos énekhangjával és a vérpezsdítő moldvai zenével feltétlenül meg kell ismerkednie mindenkinek, aki idáig nem találkozott a moldvai Magyarság muzsikájával. A fesztiválon fellép a Napra is, a 2004 őszén alakult együttes, amelynek a híre futótűzként terjed, lévén sikerült egy újfajta különleges és mégis ismerős hangzással berobbanniuk a köztudatba. Májusban megjelenő első lemezükről játszanak majd.

(2007. április 19. 20:00 Gödör-klub (Budapest) - II. Hangvető Fesztivál, km.: Karaván Familia, Roma Art, Besh o droM)

(2007. április 20. 20:00 Gödör-klub (Budapest) - II. Hangvető Fesztivál, km.: Zurgó Együttes, Balázs Elemér Group, Napra)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.