Jazz/World

Dúskál a Sziget jazzben és bluesban

2009.08.06. 06:00
Ajánlom
A kedden induló fesztivál során a Blues Kocsma teljes pompájában mutatja be a stílust, a Budapest Jazz Club Színpadán pedig a műfaj határait remek hazai és külföldi előadók sokasága feszegeti.

A Blues Kocsmában ott lesz például a kitűnő szájharmonikás, Pribojszki Mátyás, aki együttesével a gyökerektől a legdinamikusabb groove-okig vezeti hallgatóit, Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers a delta-bluest és a chicagói vonalat egyaránt mesterien viszi, Gál Csaba Boogie triója, a Someday Baby jellegzetes déli hangzásával a blues fájdalmából is életörömöt teremt, a Jambalaya pedig a soult, a funkot és a bluest New Orleans-i receptre keveri.

A Budapest Jazz Club Színpada a nap bármelyik szakában kivételesen erős programot kínál, persze a Szigeten a nap kezdetét ne várjuk a délelőtti órákban... Hallhatunk bevállalós örömzenét a Road Six Sax négy szaxofonosától, karibi jazzt egy elképesztő kubai énekesnő, Elsa Valle tolmácsolásában, izgalmas, friss műveket egy szabadfogású kamarazenekartól, a Nagy János vezette Free Style Chamber Orchestrától, Balázs Elemér dobos teljes Groupjával varázsol, és ha valaki 'igazi' jazztriót keres, semmiképp ne hagyja ki Liane Carroll angol zongorista-énekesnő koncertjét. Persze még rengeteg bandával találkozhatunk, aztán minden este 11-től hajnalig megemlékezhetünk arról, milyen is volt a műfaj 100 éve, amikor a jazz annyit jelentett, kirúgjuk a ház oldalát: DJ-k sokasága pörgeti fel az eseményeket, szettjeikben pedig Fábián Juli énekesnő, Vázsonyi János szaxofonos, Barabás Lőrinc trombitás és Sütő Márton gitáros szólói oldódnak fel.

Részletes program: www.sziget.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.