Jazz/World

„Dzsessz te még az én utcámba!”

2006.04.26. 00:00
Ajánlom
Ragtime és pesti kupléirodalom a Monarchia utolsó évtizedeiben (1896-1920) – ezt az alcímet viseli a Petőfi Irodalmi Múzeum április 27-én 17 órakor megnyíló kiállítása, amely főcímét egy 1910-es évek végéről származó kuplészövegből kölcsönözte.

A „bolond nigger nótákat” (pl. Alexander’s Ragtime Band – magyarul Medvetánc) kedvelő Ady és számos kortársa is a Monarchia utolsó évtizedeiben megjelenő – eleinte a tengerentúlról importált, majd gyorsan elmagyarosodó – új szórakozási formák hívéül szegődött. A „boldog békeidők” elmúlása egybeesett a közízlésben is bekövetkező radikális változásokkal, a modern értelemben vett jazz megjelenésével.

A kiállítás kották, plakátok, műsorfüzetek, mechanikus zeneeszközök és nem utolsó sorban korabeli hangfelvételek segítségével mutatja be a pesti flaszter nagyon jellemző, ámde kevéssé ismert jelenségét – a „ronggyá tépett idő” miliőjét. A tárlatban főszerepet kap a XIX. század végén Amerikában keletkezett, majd Európában is divatba jött új zenei módi, a jazz közvetlen előzményének tekinthető, szinkópált ritmusú ragtime zene és cakewalk tánc, s a többi rokonműfaj: a one-step, a foxtrott, a macsics stb. Megidéztetnek az egzotikumra éhes közönség által szeretettel fogadott technikai újítások (gramofon!), a megannyi eredeti és „eredeti” produkció, mint például az afro-amerikai és blackface művészek, külföldi utazótársulatok, ragtime-repertoárral is bíró cigánymuzsikusok és „az éhes várost” kiszolgáló mulatós iparág (orfeumok, kabarék, zenés színházak), a divatos melódiákra írott, a maguk műfajában remekműnek számító, humoros avagy kifejezetten blőd és pajzán kuplészövegek, illetve a magyar ragtime-éra motívumai szépirodalmunkban.

Egy művelődéstörténetileg kuriózumnak számító, rég elmúlt és elfeledett, ám egykor olyannyira pezsgő pesti világot idéznek meg a szervezők. A forgatókönyv Simon Géza Gábor és Thuróczy Gergely, a látványterv Mihalkov György munkája. Rendezte: Thuróczy Gergely.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Klasszikus

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Jazz/World lemezajánló

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Jazz/World hír

Lukács Miklósé az év jazzalbuma

A MagyarJazz.hu szakmai szavazatok alapján ismerte el az év legjobb jazzelőadóit és lemezeit. A legjobb zenekar a Modern Art Orchestra, a legjobb énekesek Winand Gábor és Hajdu Klára.
Jazz/World lemezajánló

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.