Jazz/World

Dzsesszben formált Bartók-művek

2019.06.10. 11:55
Ajánlom
A Bartók Plusz Operafesztivál megnyitja a komolyzenei műfaj határait. Báb- és animációs operaelőadások mellett Bartók-művek dzsesszátiratait mutatja be a mai magyar dzsesszélet egyik legmeghatározóbb együttese, a Sárik Péter Trió közreműködésével.

Ahogyan a klasszikus zene számára inspirációs forrást jelentett a 20. század elején elterjedt és Európába is gyorsan betörő amerikai, alapvetően szórakoztató zenei irányzat, úgy a dzsessz is ihletet merített a nagy zeneszerzők művészetéből. A valós hatások tekintetében olyan zeneszerzőket kell megemlítenünk, mint Igor Sztravinszkij, Dmitrij Sosztakovics, Paul Hindemith, Arthur Honegger, Claude Debussy, Maurice Ravel – és nem utolsó sorban Bartók Béla.

Bartók a jazzben alapvetően az „afro-amerikai folklór” értékes megnyilvánulását kereste.

A dzsesszes elemeket tartalmazó szórakoztató zene, tánczene hidegen hagyta, de az igazi dzsessz kifejezetten felvillanyozta. 1941-ben, amikor Pittsburgh-ben játszotta II. zongoraversenyét, arról számolt be, hogy szereti az amerikai swinget. A swinghatás egyik legfontosabb példája pedig talán épp a Benny Goodman felkérésére született Kontrasztok, amelyben Bartók ihlető forrásul használta Ravel hegedűre és zongorára komponált Szonátájának Blues tételét.

Talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai dzsesszre, mint Bartók.”

Ezt már Sárik Péter dzsessz-zongoraművész mondja, aki együttesével X Bartók című lemezüket mutatják be az operafesztivál programjában június 17-én. „Bartók zongoradarabjai trióra hangszerelve még karakteresebben szólnak, a nagyzenekari művek és a népdalfeldolgozások is új arcukat mutatják, és végtelen teret adnak az improvizációnak” – avat be dzsesszkompozíciós gondolataiba a zeneszerző. A Miskolcra készülő műsorukról elmondta:

Kicsit a mai hangulatra formálva, olyan ritmusokat használva játsszuk a műveket, ami még jobban kiemeli a bartóki zene érdekességét és teljességét.

„Ez nem csak azoknak lehet élményszerű, akik már ismerik és szeretik Bartók műveit! Úgy gondoljuk, hogy ez a koncert, a másképp előadott zene, jó esély a találkozásra, a kapcsolat megteremtésére, az érdeklődés felkeltésére. És biztatás, hogy bátran hallgassák meg az eredetit is!”

PeterSarikTrio022-090232.jpg

Sárik Péter Trio játszik (Fotó/Forrás: Sárik Péter Trio)

További részletek és jegyvásárlás: Bartók Plusz Operafesztivál honlapján

Fejléckép: a Sárik Péter Trio, Sárik Péter (zongora), Gálfi Attila (dob), Fonay Tibor (bőgő) (Fotó: Bartók Plusz Operafesztivál)

Támogatott tartalom

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Zenés színház

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Budapest Bár és a 100 tagú Cigányzenekar augusztusban a Fertőrákosi Barlangszínházban

Elkezdődött a vakáció, beköszöntött a kánikula, ilyenkor pezseg igazán az élet Fertőrákoson, mindenki megtalálja a kedvére valót: lehet bringázni és távcsővel madarat lesni, a borospincékben kékfrankost kóstolni, szörfözni, hajókázni a Fertő-tavon, jókat kirándulni, felfedezni a Pannon-tenger lerakódásából keletkezett Fertőrákosi Kőfejtőt, hűsölni benne és ugyanitt este meghallgatni egy kellemes konceret.
Jazz/World Partitúra

Laposa Julcsi: „Az emberek közérzetére próbálok hatni: megmutatni nekik, hogy a zene az övék”

Hogyan lesz valakiből zenei mediátor? És egyáltalán, mi az? Laposa Julcsi Junior Príma Díjas népzenésszel, zenei mediátorral a Partitúra Zala megyei adásának forgatásán találkoztunk.
Jazz/World pink floyd

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Jazz/World beszámoló

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World ajánló

Bartók zenéjére is improvizálnak a 20. Lamantin Jazz Fesztiválon

A hazai és a nemzetközi jazzélet kiválóságait, hatvan fellépő tizenhat koncertjét hallhatja és láthatja a közönség június 23. és 29. között Szombathelyen.