Jazz/World

Dzsesszben formált Bartók-művek

2019.06.10. 11:55
Ajánlom
A Bartók Plusz Operafesztivál megnyitja a komolyzenei műfaj határait. Báb- és animációs operaelőadások mellett Bartók-művek dzsesszátiratait mutatja be a mai magyar dzsesszélet egyik legmeghatározóbb együttese, a Sárik Péter Trió közreműködésével.

Ahogyan a klasszikus zene számára inspirációs forrást jelentett a 20. század elején elterjedt és Európába is gyorsan betörő amerikai, alapvetően szórakoztató zenei irányzat, úgy a dzsessz is ihletet merített a nagy zeneszerzők művészetéből. A valós hatások tekintetében olyan zeneszerzőket kell megemlítenünk, mint Igor Sztravinszkij, Dmitrij Sosztakovics, Paul Hindemith, Arthur Honegger, Claude Debussy, Maurice Ravel – és nem utolsó sorban Bartók Béla.

Bartók a jazzben alapvetően az „afro-amerikai folklór” értékes megnyilvánulását kereste.

A dzsesszes elemeket tartalmazó szórakoztató zene, tánczene hidegen hagyta, de az igazi dzsessz kifejezetten felvillanyozta. 1941-ben, amikor Pittsburgh-ben játszotta II. zongoraversenyét, arról számolt be, hogy szereti az amerikai swinget. A swinghatás egyik legfontosabb példája pedig talán épp a Benny Goodman felkérésére született Kontrasztok, amelyben Bartók ihlető forrásul használta Ravel hegedűre és zongorára komponált Szonátájának Blues tételét.

Talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai dzsesszre, mint Bartók.”

Ezt már Sárik Péter dzsessz-zongoraművész mondja, aki együttesével X Bartók című lemezüket mutatják be az operafesztivál programjában június 17-én. „Bartók zongoradarabjai trióra hangszerelve még karakteresebben szólnak, a nagyzenekari művek és a népdalfeldolgozások is új arcukat mutatják, és végtelen teret adnak az improvizációnak” – avat be dzsesszkompozíciós gondolataiba a zeneszerző. A Miskolcra készülő műsorukról elmondta:

Kicsit a mai hangulatra formálva, olyan ritmusokat használva játsszuk a műveket, ami még jobban kiemeli a bartóki zene érdekességét és teljességét.

„Ez nem csak azoknak lehet élményszerű, akik már ismerik és szeretik Bartók műveit! Úgy gondoljuk, hogy ez a koncert, a másképp előadott zene, jó esély a találkozásra, a kapcsolat megteremtésére, az érdeklődés felkeltésére. És biztatás, hogy bátran hallgassák meg az eredetit is!”

PeterSarikTrio022-090232.jpg

Sárik Péter Trio játszik (Fotó/Forrás: Sárik Péter Trio)

További részletek és jegyvásárlás: Bartók Plusz Operafesztivál honlapján

Fejléckép: a Sárik Péter Trio, Sárik Péter (zongora), Gálfi Attila (dob), Fonay Tibor (bőgő) (Fotó: Bartók Plusz Operafesztivál)

Támogatott tartalom

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Színház

Visszakérhetik vagy az alapítványnál hagyhatják pénzüket a Tompos Kátya gyógykezelését támogatók

A gyűjtést szervező Fábián Juli Emlékalapítvány közleményben tájékoztatta az adományozókat, hogy a színésznő halála után mi lesz a sorsa az általuk felajánlott összegnek.
Klasszikus

Koncerttel zárul az Eötvös Alapítvány mesterkurzusa

A hallgatók koncertjével ér véget június 15-én a BMC-ben az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Eötvös 80 című mesterkurzusa, amelynek tervezésében a márciusban elhunyt zeneszerző is részt vett még.
Színház

Összefogás indul a független színházakért és társulatokért

Támogatási kampányt indítanak és közösségi gyűjtést szerveznek a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére június 12-étől július 31-ig. Az eSzínház kezdeményezéshez elismert színészek, rendezők, írók és dramaturgok is csatlakoznak.
Plusz

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Rumbach utcai zsinagógában mutatja be új lemezét Kováts Kriszta

Víz-dalok címmel jelent meg a Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő legújabb lemeze, amelyhez Szirtes Edina Mókus szerzett zenét, a szövegeket pedig Fábri Péter jegyzi. 
Jazz/World ajánló

Szép dallamok egy kellemes este – Szűcs Kinga és Bárth János koncertje a XV. kerületben

Hangulatos szabadtéri koncertet hallgathat meg a közönség június 13-án, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kertjében. Az eseményről az egyenesen Brüsszelből érkező Szűcs Kinga énekesnő mesélt.
Jazz/World magazin

A dal, amelyet a Műcsarnokban és falunapon is elő lehet adni – Kollár-Klemencz László a Szájbergyerekről

A Dalok nyomában elnevezésű sorozatunk új részében ezúttal Kollár-Klemencz Lászlóval beszélgettünk a Kistehén Tánczenekar leghíresebb, Szájbergyerek című számáról.
Jazz/World ajánló

Az ötven legkiválóbb jazz-zenész egy színpadon szombaton!

Hogy mi várható június 7-én és 8-án a Margitszigeti Színház nagyszínpadán és a víztorony lábánál, ezen a lenyűgöző helyszínen? Jazz és bor hétvége: a magyar jazz és a magyar bor legnagyobbjai a Margitszigeten!
Jazz/World hír

Két világzenei toplistán is szerepel a Besh o droM új lemeze

Az idén negyedszázados jubileumát ünneplő Besh o droM torta helyett lemezzel ünnepel, amit két irányadó nemzetközi felület is beválogatott világzenei toplistájára. A Fonó gondozásában március végén megjelent, Hova lesz a séta? című album a World Music Charts Europe és a Transglobal World Music Charts szakembereit is meggyőzte.