Jazz/World

Edward Perez és barátai a BJC-ben

2012.05.24. 18:30
Ajánlom
A fiatal New York-i jazz-generáció kiemelkedő bőgőse Oláh Tzumo Árpáddal és Csízi Lászlóval lép fel június 2-án.

Edward Perez igazi sokrétű művész, aki egyedi játékát és ebből fakadó sikerét többek közt Limának köszönheti. Az egzotikus perui fővárosban töltött évei alatt szerzett afro-latin impressziókat a hagyományos és modern jazz nyelvezetével elegyíti, ám bábeli zűrzavar helyett mégis letisztult, precízen artikulált hangon szólaltatja meg hangszerét. S hogy mindez nem csak "duma", az is bizonyítja, hogy az elmúlt években egyaránt kísérte a legendás jazz énekes Mark Murphy-t, a Grammy-díjra is jelölt Hector Martignont és együtt játszott a 2011-ben BJC-ben fellépő zseni-díjas Miguel Zenónnal, sőt kollégájával, Mark Turnerrel is. Perez - Joshua Redmanhez hasonlóan - zenei karrierje előtt a Harvardon tanult, zenei tanulmányait ezzel párhuzamosan folytatta, ám Boston közelsége megfertőzte az éjszakai klubok atmoszférájával. Az egyetemen matematikából diplomázott, majd akarva akaratlanul végleg elkötelezte magát a jazz mellett.

A klasszikus és kortárs zenében egyaránt otthonosan mozgó basszista a világ legkülönbözőbb pontjain bukkan fel, így nem csoda, hogy az elmúlt években szinte egyszerre rögzített lemezeket az Államokban, alapított zenekart Peruban, és adott mesterkurzusokat Európa különböző országaiban, legutóbb épp a szomszédos Ausztriában. Az avantgárdtól a bluegrassen át a tradicionális columbiai zenéig önmagát szinte minden stílusban megmérettető Perez jelenleg a kortárs és latin jazz irányzataira fókuszálva New York-i zenekarvezetőként turnézik, így érkezik a Budapest Jazz Clubba is, ahol két hazai társa a bostoni Berklee College of Music-ot szintén megjárt, majd a Monk Institute-ban Herbie Hancock tanítványaként végzett Oláh Tzumo Árpád zongorista, és a fiatal, ám annál tehetségesebb dobos, Csízi László lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Hajdu Kláráért szurkolhatunk A Dal 2019 előválogatójában

A Dal 2019 legjobb 30 mezőnyébe bekerült a magyar jazzélet egyik kiemelkedő énekese, Hajdu Klára a You’re gonna rise című dalával, amit január 26-án mutat be élő adásban.
Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.